Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Cres je druhým největším jadranským ostrovem

Cres je se svou délkou 65 kilometrů druhým největším jadranským ostrovem. Je rozložen v severozápadní části Jadranu, ve Rijeckém a Kvarnerském zálivu. Do podvědomí turistů se ostrov dostal až v několika posledních letech a vyhledávají jej především milovníci přírody, čistých pláží a klidu.

Prvními obyvateli ostrova bylo ilyrští Liburnové, kteří na něm vybudovali několik opevněných sídlišť. Po nich se zde začali usazovat Řekové, Římané a Slované. Kolem 10. století ostrov ovládli Benátčané a ti zde vládli po dlouhých 800 let. Jejich architektura je na ostrovních městech patrná dodnes. V dobách 1. světové války nepatřil ostrov Chorvatsku, ale byl i s ostrovem přidělen Itálii. Přestože ostrovy obývali jen Chorvaté, zůstaly oba v područí Itálie až do konce 2. světové války. Poté se staly součástí Chorvatské svazové republiky v rámci Jugoslávie. Od roku 1990 jsou součástí Republiky Chorvatsko. Možná právě díky těmto pohnutým dějinám zůstal Cres po dlouhou dobu mimo zájem turistů a dnes nabízí neporušenou přírodu a krásná nedotčená místa.

Povrch Cresu je kopcovitý a místy až hornatý, jeho severní část je tvořena náhorní plošinou bičovanou větrem bóra. Sever je bohatší na vegetaci, rostou zde bukové a dubové lesy. Na severu se nacházejí i nejvyšší hory Gorice (648 m) a Sis (639 m). Jih je klimaticky o něco mírnější, a proto je také vhodnější pro zemědělství. Zvlněná krajina je pokrytá vinicemi a olivovými plantážemi. Na území celého ostrova najdeme dlouhé asi 1 metr vysoké zdi tzv. gromače, které jsou památkou na původní obyvatele ostrova. Ti si takto oddělovali svá políčka nebo vytyčovali pastviny. Kamení ale zároveň jejich pole chránilo před všudypřítomným větrem.

ostrov Cres

Na ostrově hnízdí kolonie původního supa bělohlavého, který je od roku 1986 chráněn zákonem. Supi se živí mršinami a obývají hluboké a nepřístupné rokle. Pro jejich ochranu byly na ostrově zřízeny dokonce přírodní rezervace Podokladi a Kruna. Kromě těchto dravců žije na ostrově množství druhů drobné zvěře.

Cres sousedí s ostrovem Lošinj, se kterým v minulosti tvořil jeden celek - největší ostrov na Jadranu, který nesl název Apsyrtides. Kvůli zlepšení chodu námořní dopravy byl tento ostrov ve svém nejužším místě prokopán a vznikl tak 11 metrů široký Osorský průplav. Nyní jsou oba ostrovy spojeny zvedacím mostem. Ostrov protíná hlavní silnice, jejíž začátek je v přístavu Porozina v severní části a konec v městečku Osor na jihu ostrova.

Ve střední části ostrova se rozkládá velké sladkovodní Vranské jezero, do nějž se povrchovými a podvodními cestami slévají dešťové vody. Od roku 1953 slouží jako bohatá zásobárna pitné vody pro obce na ostrovech Cres a Lošinj, z toho důvodu je tu koupání přísně zakázáno. Jezero je 5,5 km dlouhé a 1,5 km široké, má průměrnou hloubku 60 metrů a jeho hladina leží 13 metrů pod úrovní moře.

Pobřeží Cresu je převážně skalnaté a nabízí množství romantických zákoutí a malých oblázkových pláží. Moře vyniká bohatou podvodní florou i faunou, jsou zde tak ideální podmínky pro potápění. V roce 2006 byl dokonce pás moře táhnoucí se podél ostrova vyhlášen za chráněné území. Zdejší vody totiž obývá asi 100 členná kolonie delfínů skákavých a kareta obrovská. I přes tato omezení mají návštěvníci ostrova výborné možnosti pro provozování vodních sportů, především pro potápění a mořský rybolov.

ostrov Cres

V chráněném zálivu se rozkládá stejnojmenné město Cres, které je obklopeno olivovými háji. Se svými 2500 obyvateli je největším a nejvýznamnějším městem ostrova, ale také jeho správním, historickým, kulturním a společenským centrem. Historie města sahá až do období antiky, ale na městečku je však do dnešních dní patrný spíše benátský vliv. Z tohoto období se totiž dochovaly hradby z 14. až 16. století a dvě brány s kamennými průjezdy. Stará část města je protkaná spletí úzkých kamenných uliček. Nedaleko přístavu Mandrać se nachází několik významných staveb z 15. století, jako je Knížecí palác, městská lodžie, radnice a Městská brána s hodinovou věží.

Na jednom z náměstí stojí goticko – renesanční kostel Panny Marie Sněžné z 15. století, který zdobí zvonice ze století osmnáctého. Sousední fara uchovává zajímavou sbírku obrazů. Ulicí sv. Sidar dojdete ke kostelu sv. Izidora, který je nejstarší stavbou ve městě. Byl založen ve 12. století a zasvěcen patronovi Cresu. V interiéru kostela je rozpoznatelná krásná a zachovalá románská apsida. Na východní straně nábřeží najdete krásný goticko-renesanční palác Petrisů, v němž sídlí Městské muzeum.

K dalším významným církevním stavbám Cresu patří původně gotický kostel sv. Máří Magdalény či františkánský klášter a kostel sv. Františka ze 14. století. Ten dnes slouží jako muzeum se sbírkami starých tisků, gotických plastik a historického nábytku. Prohlédnout si v něm můžete velmi ceněný hlaholský misál, který je nejstarší knihou psanou v hlaholici v Chorvatsku, vytištěna byla roku 1494. Město Cres je v dnešní době především turistickým letoviskem, kde pulzuje čilý ruch, o čemž svědčí plně obsazené rybí restaurace, kavárny a krámky se zmrzlinou.

Kromě hlavního města můžete na Cresu navštívit také osady Beli nebo Lubenice, kde vás okouzlí výhledy na moře z vrcholku skály. Zajímavá je také pitoreskní rybářská vesnice Valun s půvabnou oblázkovou pláží. Nevynechejte ani prohlídku starobylého městečka Osor, které se pyšní dlouholetou historií a tedy i řadou památek.

- jap -

Další články z Chorvatska:
Novi Vinodolski
Senj v obležení „uskoků“
Pag – ostrov krajek
Za opevněnými městy Istrie
Ostrov Krk

Článek byl zobrazen 30 331 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA