Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rijeka

Rijeka je třetím největším chorvatským městem, významným přístavem a průmyslovým centrem. Rozkládá se na pobřeží Kvarnerského zálivu, východně od Istrie a severně od ostrova Krk. Rijeka významná také z hlediska kultury, ukrývá totiž množství galerií, muzeí, divadel a dalších institucí. Je střediskem kulturního a uměleckého života severního Jadranu.

Stejně jako Pula, byla i Rijeka založena Římany a ve městě tak najdete plno starých římských památek. Na místě dnešní Rijeky stávala v minulosti ilyrská osada, kterou v antických dobách vystřídala římská pevnost zvaná Tarsaticae. Ležela na strategicky významném místě, byla obehnána opevněním, díky kterému ochraňovala oblast před nájezdy barbarů. Dodnes jsou v jejím okolí dochovány pozůstatky hradeb ze 4. století, jež na některých místech dosahují úctyhodné výšky dvou metrů. Ve 13. století získala osada statut města, roku 1471 se stala majetkem Habsburků.  Roku 1717 byla Rijeka vyhlášena svobodným přístavem, na počátku 19. století pak připadla Francouzům.

V roce 1750 bylo město téměř zničeno zemětřesením. Na místě zničených starých hradeb byla poté vybudována hlavní obchodní třída Korzo. Jedním z pozůstatků, nezničených zemětřesením, je městská věž z 12. století, která byla původně hlavní městskou bránou. Věž vám může posloužit jako východisko do starého města. Rijeka byla také na nějakou dobu přičleněna pod Rakousko-Uhersko, v roce 1918 došlo k připojení k Itálii. V meziválečném období došlo k rozdělení mezi Itálii a Jugoslávii. Od roku 1947 je již Rijeka pouze jugoslávským městem.

Dnes je Rijeka jedním z nejvýznamnějších námořních přístavů v Evropě a také skvělým výchozím bodem k turisticky oblíbeným ostrovům, ležícím v severní části Jadranu. Je důležitou dopravní křižovatkou, ze které vyjíždějí trajekty a velké lodě. Je také konečnou stanicí železniční trasy a dálnice Záhřeb - Rijeka. Je zde soustředěn průmysl z celého regionu, proto se Rijeka nestává častým cílem pobytu turistů, je spíše oblíbeným výletním místem. Má totiž svým návštěvníkům co nabídnout a je všeobecně považována za centrum kulturního a uměleckého života. Najdete zde celou řadu kulturních institucí a konají se tu společenské akce, za kterými se sjíždí turisté z celého Chorvatska. Rijeka poskytuje bohatou nabídku možností zábavy, od diskoték až po muzea. V posledních letech se v Rijece začaly konat také veletrhy, kongresy a sympózia.

Srdcem Rijeky je široká a rušná třída Korzo s množstvím kaváren, barů, restaurací a obchodů. Z Korza jsou v docházkové vzdálenosti téměř všechny pamětihodnosti města. Důležitou památkou je Římský oblouk, jenž údajně sloužil jako městská brána. Přístup od moře zajišťovala středověká věž, která však byla nenávratně zničena při mohutném zemětřesení v roce 1740. Na jejím místě vyrostla snad nejkrásnější rijecká stavba a hlavní symbol města – Městská věž s hodinami. Na výstavbu přispěla i sama rakouská císařovna Marie Terezie. Hodiny byly do věže zabudovány až o století později a od té doby ukazují údajně nepřetržitě správný čas. Městská věž je zároveň nejdominantnější budovou hlavní tepny města a pěší zóny, tzv. Korza.

Stará část města se nachází v okolí náměstí Trg Republike Hrvatske a náměstí Rijecké rezoluce, kde stojí několik památek. Prohlédnout si zde můžete kostel sv. Jeronýma z roku 1315, který má dnes barokní interiér a klasicistní vzhled. Ke kostelu byl v roce 1408 přistavěn ještě augustiniánský klášter. Prostor na náměstí je ozdoben vlajkovým sloupem z roku 1509, na němž je vyobrazen sv. Vít – patron města. V ulici Frana Supila se dostanete k renesanční budově někdejšího Místodržitelského paláce, ve kterém dnes sídlí Historické a také Námořní muzeum, která jsou nejstarší v Rijece. Na nedalekém Hauszmanově náměstí můžete navštívit ještě Muzeum města Rijeky, otevřené jenom pro dočasné výstavy historie. Přírodovědné muzeum na Lorenzov prolaz č. 1 je věnováno geologickým a botanickým sbírkám regionu.

Podobně jako Praha má i Rijeka svou katedrálu zasvěcenou svatému Vítu, který, jak již bylo zmíněno, je patronem a ochranitelem města. Tato rotundová stavba s barokními a gotickými prvky získala dnešní podobu v 17. století. Katedrále se někdy říká také Jezuitské dědictví, v letech 1638 – 1742 ji totiž vybudovali jezuité. Ze zvonice byl dříve průchod přímo do sousední jezuitské koleje a semináře. Směrem na východ od katedrály se dostanete ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie, jež vznikl ve 12. století a během přestavby v 18. století získal barokní vzhled.

Ve městě můžete zavítat k tzv. Mrtvému kanálu, což je jedno ze slepých ramen řeky Rječiny. Dnes funguje jako přístaviště, kde kotví bezpočet malých loděk. Na druhém břehu si můžete všimnout 19 metrů vysokého památníku obětem 2. světové války z roku 1955. V blízkosti kanálu stojí Národní divadlo Ivana Zajce, které je dílem vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera z roku 1885. V jeho blízkosti stojí tržnice vybudovaná koncem 19. století v secesním slohu. Zajímavý je také palác Modelo, který je výtvorem těch samých architektů.

Nad centrem Rijeky se tyčí kopec Trsat, na kterém stojí svatyně Panny Marie Trsatské z roku 1453, v níž jsou pochovány významné osobnosti chorvatských dějin. Nedaleko svatyně najdeme zlomky hradu Trsat, který v dávných dobách vybudovali Římané. Dnes hrad slouží ke kulturním účelům. Sousední kostel Panny Marie Loretánské je vyhledávaným poutním místem mnoha věřících. K těmto památkám se dostanete po náročném zdolání 370 schodů či o něco pohodlněji městskou autobusovou linkou č. 1. Z vrcholku se naskýtá nádherný výhled na Kvarnerský záliv.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Svetvinčenat
Pazin
Vrsar
Barban
Fažana

Článek byl zobrazen 7 665 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA