Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Záhřebská botanická zahrada

Od roku 1889 je ozdobou chorvatské metropole také rozlehlá botanická zahrada, kterou založil profesor botaniky záhřebské univerzity, doktor Antun Heinz. Zahrada byla vybudována v anglickém stylu na ploše 50 tisíc metrů čtverečních a je oázou klidu uprostřed živého Záhřebu. Lidé si sem chodí odpočinout od ruchu velkoměsta a načerpat nové síly.

Botanická zahrada v Záhřebu je součástí nádherného pásu zeleně ve tvaru podkovy, který tvoří rámec celému Dolnímu městu. Tuto zelenou plochu vytyčil na konci 19. století architekt Milan Lenuci. Z toho důvodu se jí také říká Lenuciho podkova. Samotná botanická zahrada byla návštěvníkům zpřístupněna až v roce 1899, tedy 10 let po svém založení. Zahradnické práce trvaly osm let a vrchním zahradníkem byl V. Durchankem. Nejhorší období pro zahradu nastalo po druhé světové válce, ale postupně se jí podařilo získat zpět své dobré jméno.

V současnosti o zahradu pečuje fakulta matematiky a přírodních věd Záhřebské univerzity. V areálu botanické zahrady dnes naleznete budovu správy zahrady postavenou v secesním slohu, budovu Botanického ústavu, skleník a několik administrativních budov. Nepřehlédnutelná je rovněž budova starého výstavního pavilonu z roku 1891, který byl po rozsáhlé rekonstrukci opět otevřen a nyní hostí příležitostné výstavy. V roce 1911 bylo v zahradě vybudováno také mořské akvárium, které však dnes již neexistuje.

V zahradě se daří celkem asi 10 tisícům druhů rostlin, včetně 1800 tropických druhů z celého světa, především však z Asie. Ve speciálních nádržích se pěstují vodní rostliny. V roce 1927 byl v rámci Botanické zahrady vybudován speciální krasový oddíl s typickou flórou chorvatského krasu. Do roku 1985 byl vytvořen ještě středomořský oddíl a dále oddíl západoevropské skalní vegetace. Jehličnaté porosty, umělá jezírka, univerzitní pavilony a skleníky jsou navzájem propojeny pěšinkami. Botanická zahrada se dnes těší výrazné podpoře města Záhřebu, které ji neustále obnovuje a upravuje. Můžete se tak kochat pohledem na rozmanité druhy stromů, křovin a květin.

Pro své výchovné, kulturně historické a rekreační hodnoty byla záhřebská botanická zahrada v roce 1971 prohlášena památkou zahradní architektury. Funguje totiž nejen jako botanická zahrada, ale také jako městský park. Má velký význam nejen pro Záhřeb, ale pro celou Chorvatskou republiku.
Zahrada je návštěvníkům přístupná bezplatně od 1. března do 1. listopadu, a to v pondělí a v úterý od 9 do 14.30 hod, ve středu až v neděli od 9 do 19 hod. Veřejnost má možnost sem zavítat i o svátcích, s výjimkou 15. srpna na svátek Nanebevzetí. Panny Marie. V zimě je pak zahrada zavřena.

- jap -
Foto: rom@nski

Předchozí články z Chorvatska:
Záhřeb – Park Maksimir
Vukovar - symbol války
Lovran, lázeňské středisko na Jadranu
Ostrov Ugljan
Ostrov Molat

Článek byl zobrazen 6 538 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA