Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Autem do Chorvatska v roce 2012

Chorvatsko je zemí krásnou a Čechům velice blízkou. To jak vzdálenostně, tak i kulturně a jazykově, proto je už po několik let jednou z nejoblíbenějších destinací pro letní dovolenou. Není se čemu divit, že se stále více lidí se vydává k Jadranu vlastním autem. Volba je to určitě dobrá, ne každý však ví, co vše je třeba k tomu, aby mohl po vlastní ose opravdu vycestovat.

Každým rokem se pro cestu do Chorvatska rozhodne asi milion turistů z České republiky a z nich více jak polovina přijíždí do země vlastním autem. Vždyť tento přímořský stát je od nás vzdálen pouhých cca 700 kilometrů. Mezi nejčastější cíle českých turistů patří nejzápadněji situovaný poloostrov Istrie, ale spousta lidí se vydává také na Makarskou riviéru, nebo do vzdálenějšího Splitu. Díky dálnici jsou přesuny mezi jednotlivými částmi země bezproblémové. 

Dobře si naplánujte dobu odjezdu, je to velmi důležité, protože jedině tak se vyhnete těm nejhorším zácpám, které se na dálnicích pravidelně tvoří. Pokud je to jen trochu možné, nevyrážejte na cesty o víkendu, právě v tyto dny na dovolenou vyráží spousta lidí. Krizové bývá zejména období letních prázdnin.

Cestovní doklady
Chorvatsko je možné navštívit s platným cestovním pasem, u nějž je požadováno, aby platil minimálně po dobu pobytu na území Chorvatska. Jako cestovní doklad je možné použít i občanský průkaz ČR vydávaný od druhé poloviny roku 2000, který obsahuje strojově čitelnou zónu. Od 19. 8. 2011 jsou občanské průkazy akceptovány rovněž jako platné cestovní doklady pro vstup na území Chorvatské republiky při letecké přepravě. Ministerstvo zahraničních věcí ČR přesto doporučuje při cestách do Chorvatska používat raději platný cestovní pas. Pokud pro cestu do Chorvatska přesto použijete občanské průkazy a jedete s dětmi mladšími 15 let, musíte jim nechat vyhotovit vlastní cestovní pas! Zapisování dětí do cestovních dokladů rodičů bylo k 1. červenci 2011 zrušeno. Provedené zápisy dětí v cestovních dokladech rodičů jsou platné pouze do 26. června 2012, po tomto datu budou moci děti cestovat jen s vlastním cestovním dokladem. Aktuální informace sledujte na stránkách Ministerstva zahraničí: www.mzv.cz 

Doklady k automobilu
Vydat se do Chorvatska vlastním autem je určitě dobrá volba, ale pouze v případě, že je vaše auto v dobrém technickém stavu. Nejenže jsou cizinci místní policií často a důkladně kontrolováni, ale také není nic horšího, než když se vám v cizině auto porouchá. Dále je potřeba vlastnit platný řidičský průkaz (mezinárodní řidičský průkaz není potřeba), technický průkaz vozidla a doklad o zákonném pojištění odpovědnosti škod z provozu vozidla, tzv. zelenou kartu. Karta je dokladem o povinném ručení, v případě nehody zajišťuje bezproblémové vypořádání. Jako doplněk zákonného pojištění vozidel je dobré si obstarat také havarijní připojištění. Pokud se na cestu do Chorvatska vydáte zapůjčeným vozidlem, doporučuje se mít při sobě písemný souhlas vlastníka s použitím vozidla. Text potvrzení musí být v anglickém, nebo jiném světovém jazyce a potvrzení musí být notářsky ověřeno. Jedině tak případně prokážete, že jste vozidlo neodcizili. Auto musí být dále vybaveno mezinárodní poznávací značkou CZ.

Poplatky na dálnicích
Celé Chorvatsko od severu až k jihu protíná dálnice. Začíná hned za Slovinskými hranicemi u Mariboru a vede do Záhřebu, dále na Karlovac, kde se napojuje na další dálnici směřující až do Splitu. Za Karlovacem je možné se vydat po dálnici také směrem na Rijeku, v případě, že směřujete na Istrii. Pokud přijíždíte do Chorvatska od Maďarských hranic, můžete se již tam u města Nagykanizsa napojit na dálnici do Záhřebu.

Pro průjezd rakouských a slovinských dálnic budete potřebovat dálniční známky. V Rakousku pořídíte 10 denní dálniční známku pro vozidlo do max. hmotnosti 3,5 tuny za 8 EUR, ve Slovinsku pak týdenní za 15 EUR nebo měsíční za 30 EUR. Jestliže jedete do Chorvatska na týden nebo déle, musíte si koupit měsíční známku! V případě vaší cesty přes Slovensko vás desetidenní známka vyjde na 10 EUR, v Maďarsku pak týdenní na 2 975 HUF a měsíční na 4 780 HUF. Pokud jste se rozhodli jet přes Německo, budete od veškerých poplatků oproštěni - dálnice jsou pro všechny osobní automobily zdarma, poplatky se vybírají pouze u vozů nad 12 tun. 

Průjezd dálnicí v Chorvatsku není zpoplatněn klasickým způsobem dálničních známek, ale pro výběr poplatků jsou využívány tzv. mýtné brány. U vjezdu na chorvatskou dálnici obdržíte kartu, kterou při výjezdu z dálnice zase odevzdáte a zaplatíte poplatek (hotově nebo kreditní kartou). Cena se pohybuje okolo 20 - 30 kun za 100 km. Mýtné za použití mostu na ostrov Krk nebo za užití tunelu se platí před vjezdem. Mýto je potřeba zaplatit také u některých rakouských tunelů, jako Katschbergtunnel, Tauerntunnel, Felbertauern-Tunnel, Karawankentunnel a Tauernschleuse. Na dva zpoplatněné tunely narazíte také v Německu a jejich průjezd v jednom směru vyjde na 12 EUR.

Pohonné hmoty
Využít pro cestu do Chorvatska vlastní auto je určitě dobrá volba, co se týče svobody pohybu, ale je to také velká zátěž pro naši peněženku. Ceny pohonných hmot se v dnešní době pohybují neúměrně vysoko a počty ujetých kilometrů se budou pohybovat v řádu stovek či tisíců. Je tak jasné, že nejvíce peněz pohltí právě náklady na pohonné hmoty. Pokud je auto alespoň plně obsazeno, není to tak hrozné, ale v případě, že jedete k Jadranu jen sami dva, není cesta vůbec finančně výhodná. Ceny benzínu, nafty a LPG jsou v Chorvatsku nepatrně levnější než v České republice. Čerpací stanice pohonných hmot naleznete po celé zemi, ve větších městech a na dálnicích jsou otevřeny nepřetržitě. Čerpat je možné Euro Super 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel a Diesel a také plyn. Informace o aktuálních cenách benzínu naleznete na www.ina.hr, www.tifon.hr, www.omv.hr nebo www.hak.hr.

Dopravní předpisy v Chorvatsku
Chorvatská pravidla silničního provozu jsou totožná s těmi našimi, jezdí se vpravo, předjíždí vlevo a dopravní značení je až na pár výjimek také totožné. Dálnice i silnice mají Chorvaté v dobrém stavu, celkem se zde nachází přes 980 km dálnic, 7500 km hlavních silnic a 11 000 vedlejších silnic. Za nejvytíženější, ale také nejkrásnější chorvatskou silnici je považována Jadranská magistrála E65, která se táhne podél pobřeží od Puly až na samotný jih, k hranicím s Bosnou a Hercegovinou. Maximální povolená rychlost pro osobní automobily v obci je 50 km/h, na silnicích mimo obec 90 km/h, na rychlostních silnicích 110 km/h a na dálnicích 130 km/h. Za překročení rychlosti hrozí pokuta od 500 do 7 000 kun. Chorvatská policie může ukládat případné pokuty na místě, které se nemusí platit hned, ale do 8 dnů na poště nebo v bance.

V Chorvatsku se velmi tvrdě postihuje jízda pod vlivem alkoholu. Povolená hranice alkoholu pro řidiče je 0,05 %, v případě nehody se však množství alkoholu v krvi bere v úvahu a je přitěžující okolností. Pro řidiče do 24 let, profesionální řidiče a řidiče vozidel nad 3,5 t platí tolerance 0,00 %! Policie má právo kontrolovat obsah alkoholu v krvi dechovou zkouškou, krevní zkouškou nebo zkouškou obsahu alkoholu v moči. 

K povinnostem řidiče patří vozit ve vozidle reflexní bezpečnostní vestu, výstražný trojúhelník a autolékárničku. Dále je povinností mít v autě tažné lano a náhradní pneumatiku. Řidič i spolucestující mají povinnost používat bezpečnostní pásy, děti do 12 let mají zakázáno sedět na předních sedadlech. Během jízdy se nesmí používat mobilní telefon, povolena je sada hands-free. V zimním období musí mít motorová vozidla i ve dne rozsvícená potkávací světla. Při cestě do Chorvatska nezapomeňte z hlediska bezpečnosti dodržovat přestávky. Únavu nezahánějte kávou ani jinými povzbuzujícími prostředky, jediným řešením je spánek!

Kudy do Chorvatska?
Za nejoblíbenější a nejklasičtější trasu je považována ta vedoucí přes rakouskou Vídeň a dále slovinský Maribor. Pokud však míříte na chorvatskou Istrii, budete z Vídně pokračovat na slovinskou Lublaň. Tato trasa je hojně využívaná turisty z Moravy, vede totiž přes Brno a Mikulov, odkud pokračuje dále právě na Vídeň, Graz, Maribor a do Záhřebu. Nakonec se napojíte na dálnici směřující do Splitu. Jestliže je vaším cílem chorvatská Dalmácie, budete muset překonat přibližně 1100 km (v závislosti na zvolené pobytové destinaci) a zdoláte ji cca za 11 hodin. Čas je pouze orientační, vše závisí na konkrétní dopravní situaci na cestách.

Obyvatelé Severní Moravy a Slezska mohou kromě tradiční trasy přes Vídeň využívat ještě trasu vedoucí přes slovenskou Bytču a Bratislavu. Odtud je možné se vydat po maďarské hlavní silnici na město Szombathely a dále k přechodu Letenye-Goričan do Chorvatska. Celkem nějakých 1074 km se dá zvládnout za 12 a půl hodiny.

Další možností, jak se dostat do Chorvatska je cesta přes slovenskou Bratislavu a maďarskou Budapešť. Cesta je sice o něco delší, ale její nespornou výhodou je, že z převážné části vede po dálnici. Je tak velmi pohodlná a mnoho cestujících k Jadranu si ji oblíbilo. Jedinou výjimkou, kde je třeba z dálnice sjet jsou krátké úseky na Slovensku a u maďarsko-chorvatských hranic. Délka trasy je přibližně 1250 km a je možné ji ujet za 12 hodin.

Obyvatelé Prahy a Západních Čech využívají trasu vedoucí přes Plzeň a dále do Německa. Cesta vede po dálnici přes německá města Řezno a Mnichov, dále přes rakouský Salcburk, Villach, slovinskou Lublaň až do chorvatské Puly. Jde o poměrně krátkou krasu měřící cca 980 km, což se dá zvládnout za 10 hodin. Bohužel u Mnichova se často tvoří několikakilometrové kolony, které mohou délku cesty výrazně ovlivnit. Na této trase také projíždíte přes zpoplatněné rakouské tunely, malou odměnou mohou být krásné výhledy na rakouské hory. Lidé z Čech mohou využívat rovněž trasu vedoucí přes České Budějovice, rakouský Linec, Graz, kde se dá dále napojit na dálnici z Vídně (pokud směřujete na Dalmácii) nebo odbočit na slovinskou Lublaň (pokud je vaším cílem Istrie). Tato varianta je sice nejkratší, ale není nejrychlejší. Celých 1040 km ujedete za přibližně 11,5 hodin. 

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Ostrov Olib - Zadarské ostrovy
Dakovo - nejkrásnější katedrála na jihu Evropy 
Veliki Tabor 
Sisak 
Čakovec 

Článek byl zobrazen 21 952 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA