Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cavtat – na samém jihu Chorvatska

Cavtat je centrem turistického ruchu v nejjižnější části chorvatského pobřeží Jadranu a největší obcí samosprávné oblasti Konavle. Jihodalmatský Cavtat se může pochlubit příjemným klimatem, bujnou vegetací, malebnými plážemi, rekreačním a sportovním vybavením a také výbornou kuchyní.

Cavtat je chorvatský název pro Civitas Vetus – místo, kde se dříve nacházelo římské město Epidaurum zničené v 7. století Avary. Archeologické práce pomohly odhalit torzo divadla, několika náhrobků a úseky silnice. Zachovat se podařilo také zbytky městského opevnění z 15. a 16. století. V knížecím paláci z roku 1588 si můžete prohlédnout sbírku učence a právníka Baltazara Bogišiće žijícího v 19. století.


Autor: Axel Quack

Na konci nábřeží se tyčí kostel sv. Blažeje a františkánský klášter, oba z 15. století.  Goticko-renesanční kostel je zajímavý malbami starých dubrovnických mistrů a malíře Vlaha Bukovace z 19. a 20. století. Farní barokní kostel sv. Nikola z roku 1732 obsahuje dřevěný oltář a fara uchovává sbírku obrazů. Na návrší se vyjímá Račićovo mauzoleum z roku 1922, které je dílem Ivana Meštroviće. Jde o 13,5 metru vysokou stavbu, na jejíž kupoli sedí anděl, který má posílat modlitby za zemřelé směrem k nebi. Ze hřbitova se naskýtá výhled na celé město i Župský záliv.

Zátoku s městským přístavem obklopují mysy Sustjepan a Rat. Zdejší pláž se táhne až k mysu Prahivac a promenáda vedoucí borovými lesy je dlouhá 7 km. Promenáda je místem, které při návštěvě Cavtatu rozhodně nemůžete minout. Je totiž velmi živá, lemovaná kavárnami, restauracemi a bary. Také podél ní kotví luxusní jachty, proto je pořád na co koukat. Právě odtud se následně rozbíhají uličky do starého města. Poloostrov Rat obklopuje severní přístav Cavtatu v zátoce Tiha, čímž mu zajišťuje výbornou ochranu před větry jugo, ale kompletně jej vystavuje větrům bóra.


Autor: tunnelarmr

Cavtat je zároveň městečkem, odkud lze vyrážet objevovat Konavle, bohem zapomenutou krajinu situovanou mezi Jaderským mořem a horami Bosny a Hercegoviny. Tento úzký pruh země rozkládající se na ploše 209 km2 jižně od Dubrovníku dostal jméno podle kanálů – v místním nářečí „konavle“, které napájely starověký akvadukt. Ten pak zásoboval vodou římské město Epidaurum, ze kterého se podařilo dochovat jen několik fragmentů.  V 15. století zakoupila Konavle Dubrovnická republika a uzavřela tak své teritorium. Konavle je samosprávnou oblastí zahrnující pod sebe celkem 32 obcí. Jejich obyvatelé udržují po staletí původní tradice a dodnes nosí tradiční kroje. Návštěva této oblasti je tak jedinečným výletem do minulosti.

Kromě Cavtatu leží na pobřeží ještě malá vesnička Molunat, zbylých 30 obcí je pak roztroušeno ve vnitrozemí. Podmořský svět u Cavtatu a Molunatu je přitažlivý pro potápěče. V těsné blízkosti pobřeží je rozeseto několik ostrůvků, jako třeba Mrkan, Bobara a Supetar. Ty jsou mezi potápěči známé jako největší a nejatraktivnější antická naleziště na Jadranu. Velmi cenná jsou naleziště s víc jak 1800 amforami a dalšími artefakty pocházejícími z prvního století před naším letopočtem. Dále ve zdejších hlubinách najdete podmořské jeskyně a potopené lodě, pocházející jak z dob antiky, tak i z dob nedávných.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Kastav
Záhřeb - věž Lotrščak
Ostrov Šolta
Plomin, kulturní letovisko Istrie
Omiš, pirátské městečko

Článek byl zobrazen 9 206 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA