Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cestování autem do Chorvatska

Chorvatsko patří k českým nejoblíbenějším zahraničním destinacím a každý rok tuto zemi navštíví více než 600 tisíc našich turistů. Zároveň je Chorvatsko také jednou z mála zemí, do níž Češi volí nejčastěji vlastní způsob dopravy a to v drtivé většině autem, které poskytuje nebývalý pocit svobody pohybu po celé zemi. K vlastnímu cestování je však nutné si vyhledat několik zásadních informací, které se mění každý rok a bez nichž se v zahraničí neobejdete.

Potřebné doklady

Chorvatsko není členským státem Evropské unie, a proto je při jeho návštěvě vyžadován platný cestovní pas, nicméně je také jednostranně umožněn vstup po předložení občanského průkazu. Přesto však Ministerstvo zahraničních věcí ČR nadále doporučuje cestovat s pasem, protože nelze naprosto vyloučit případné komplikace při vstupu do země. Zkušenosti turistů hovoří za vše, pravidlem bývá, že Vás na hranicích propustí pouze s občanským průkazem, ale nezřídka se stává, že narazíte na nepříjemného celníka, který se vytrvale dožaduje pasu. Pokud budete cestovat s dětmi, pak je musíte mít zapsané do platného cestovního pasu a dítě uvedené v pasu rodičů před 1. 9. 2006 může takto cestovat do 15 let, ale děti zapsané od 1. 3. 2008 mohou na pas rodičů cestovat do zahraničí pouze do 10 let. Pro turistické pobyty trvající do 3 měsíců nejsou potřeba žádná víza, ale při pracovních pobytech je nutné o ně požádat.


Foto: Dubrovník

Řidič musí mít pochopitelně platný řidičský a technický průkaz vozidla. Pokud byste navíc chtěli ještě využít služby půjčoven aut, pak je nutné vlastnit mezinárodní řidičský průkaz (rent-a-car). Pro cestování motorovými vozidly je také nezbytné vzít s sebou mezinárodní doklad o zákonném pojištění odpovědnosti škod z provozu vozidla tzv. zelenou kartu. Tato karta vám zajistí rychlé a bezproblémové vypořádání s případnými dopravními nehodami a nebude tak platit obrovské částky za Vámi způsobenou škodu. Pokud chcete, můžete povinné ručení ještě doplnit havarijním připojištěním, ale to už závisí pouze na Vašem vlastním úsudku.

Každý občan České republiky má nárok na poskytnutí nutného a neodkladného zdravotního ošetření na základě předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění. Ještě před vycestováním bystě měli navštívit svou pojišťovnu a vyžádat si formulář CZ/HR 111, protože po jeho vyplnění pak můžete svůj nárok na ošetření uplatňovat v chorvatských zdravotnických zařízeních. Navíc se pochopitelně doporučuje uzavřít nějaké doplňkové cestovní zdravotnické pojištění, protože průkaz pojištěnce nepokrývá náklady na převoz pacienta zpátky do ČR. Žádné speciální očkování se pro návštěvu Chorvatska nevyžaduje.

Výdaje spojené s dopravou

Cestování vlastním autem se vyplatí především pro vícečlenné rodiny, jimž se tak naskytne možnost ušetřit nezanedbatelné peníze, které znatelně navýší rodinný rozpočet a které lze pak použít kupříkladu na nějaké netradiční dovolenkové radovánky. Cestování autem ve dvou při současných cenách pohonných hmot už bohužel tak finančně lákavé nebude. Rozdíl mezi Českou republikou a Chorvatskem v nákupu benzínu, příp. nafty a LPG je zanedbatelný a ceny se od sebe příliš neliší. Nemusíte se bát, že byste brázdili chorvatskými silnicemi a nepotkali žádnou čerpací stanici, kde je možné natankovat. Jejich síť je rovnoměrně rozprostřena po celém území a mnoho z nich má otevřeno nonstop. Informace o aktuálních cenách pohonných hmot si můžete ověřit na těchto chorvatských webech: www.hak.hr a www.ina.hr.


Foto: Korčula

Výdaje za tankování však nejsou jedinými penězi, které musíte zaplatit. Další nemalou položkou na celkovém účtu za dopravu budou poplatky za dálniční známky, jejichž výše se odvíjí od toho, jakou trasu si zvolíte. Při průjezdu Rakouskem je nutné zakoupit minimálně desetidenní dálniční známku, která stojí pro vozidlo do 3,5 tuny 7,9 EUR a pokud strávíte v Chorvatsku delší dobu, pak známka na 2 měsíce vyjde na 23 EUR.  V Maďarsku bude stačit, když si zakoupíte dvě jednodenní známky, z nichž jedna stojí 3000 HUF. Maďarské i Rakouské známky můžete zakoupit na obvyklých prodejních místech, tedy i na českých a slovenských pumpách a ve směnárnách. Na území Slovinska je většina dálnic zpoplatněna, takže se ani zde nákupu dálniční známky nevyhnete. Ve Slovinsku se ale prodávají známky pouze na 7 dní za cenu 15 EUR, což pro většinu turistů nestačí, málokdo jede autem jen na týden k moři. Z toho důvodu si rovnou kupte měsíční za 30 EUR, levněji vám to sice nevyjde, ale nebudete na ni muset cestou zpátky znovu myslet. Slovinskou dálniční známku zakoupíte pouze na území státu. Pokud chcete zvolit trasu přes Německo, tak se ničím podobným nemusíte zaobírat, protože průjezd po německých dálnicích je pro osobní vozy zdarma.

Další položkou je mýtné. Budete ho muset zaplatit, když bude chtít použít některé rakouské tunely (Felbertauern-Tunnel, Karawankentunnel, Tauernschleuse, Katschbergtunnel a Tauerntunnel). Navíc se platí také přímo na některých nově vybudovaných chorvatských dálnicích.

Cesta do Chorvatska

Existuje pochopitelně hned několik výhodných cest do Chorvatska. Trasu si každý individuálně volí nejen podle toho, kde bydlí, ale také v závislosti na tom, kam jede trávit letní dovolenou. Nejvýhodnější a také nejčastěji využívaná je cesta z Brna do Zadaru, při níž projíždíte přes Vídeň. Druhá nejoblíbenější cesta vede z Prahy do Zadaru přes Linz. Na ní však turisté často uvíznou v kolonách, zejména před městy Linzem a Grazem. Další možná trasa je do Zadaru přes maďarskou Budapešť. Její nepochybnou výhodou je, že pojedete stále jen po dálnici a vyhnete se tak Slovinsku, protože zde není dálnice ještě dokončena. Na této cestě si musíte zakoupit dálniční známku a je o něco delší než předchozí dvě varianty. Maďarskem můžete také jet přes Szombathely. Je to asi o 200 km kratší cesta a nejenže se vyhnete Slovinsku, ale zároveň ušetříte za dálniční známku. Není povinná ani na dálničním úseku z Bratislavy do Mossonmagyróváru. Pokud cestuje do Istrie a jste ze západních Čech, pak jeďte přes Mnichov. Trasa vede po nenáročných dálnicích, na nichž je ale častý výskyt kolon.


Foto: Rovinj

Pro všechny varianty, jak se nejlépe dopravit do slunného Chorvatska platí, že je lepší cestovat během všedního dne, protože se o víkendu možnost uvíznutí v koloně silně zvyšuje.

Kontrola na hranicích

Na hranicích se pochopitelně nevyhnete kontrolám dokladů a věcí, které chcete převézt. Dovoz nápojů a potravin do země je omezen, můžete mít v autě jen „přiměřené množství vzhledem k délce cesty a počtu osob“. V praxi to tedy znamená, že kontrola může shledat vaše zásoby za nepatřičné a nemusí vám jejich převoz do země povolit, případně budou celníci chtít zaplatit nějaké clo. Bez cla je povoleno dovézt do země 200 cigaret, 2 litry vína a jeden litr tvrdého alkoholu. Další informace o clu naleznete na stránkách www.carina.hr. Navíc mají také celníci právo požadovat doložení dostatečných finančních prostředků pro dovolenou v Chorvatsku.

Dopravní předpisy v Chorvatsku

Nejvyšší povolenou rychlostí v osadách je 50 km/h, mimo sídla 90 km/h, na silnicích pro motorová vozidla je tolerovaná rychlost 110 km/h a na dálnicích 130 km/h. Pokud tuto rychlost překročíte, pak můžete zaplatit pokutu v rozmezí 500 – 7000 kun (min. 1700 Kč). V zimním období musí řidič jezdit s rozsvícenými denními nebo potkávacími světly. Při řízení auta je zakázáno používat mobilní telefony, používat můžete pro uskutečňování hovorů za jízdy jen handsfree. Při jízdě je nutné mít zapnuté bezpečnostní pásy, a pokud budete opravovat někde na silnicích auto, pak si musíte obléct reflexní vestu.

V Chorvatsku se stejně jako u nás trestá řízení vozidla pod vlivem alkoholu. Místní policie má právo vás podrobit dechové a krevní zkoušce, případně také odebrat vzorek moči. K povinné výbavě i v Chorvatsku patří autolékárnička, výstražný trojúhelník a reflexní vesta.

Důležitá telefonní čísla

- Nehoda: 112
- Záchranná zdravotní služba: 194
- Hasiči: 193
- Policie: 192
- Chorvatský autoklub: +385 1 4640 800
- Pomoc na cestě: 1987 (z Chorvatska +385 1 1987)
- Všeobecné informace: 18981
- Národní námořní pátrací a záchranné centrum: 155
- Horská záchranná služba: +385 1 4821 049

- chrpa -

Předchozí články z Chorvatska:
Knin
Jastrebarsko
Gradac s vůní levandule
Záhřeb - Kamenná brána
Cavtat – na samém jihu Chorvatska

Článek byl zobrazen 15 047 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA