Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chorvatsko

Chorvatsko, pro mnohé z nás dobře známá země, která neztrácí svůj půvab, ani když se sem budete navracet již po několikáté. Kouzelné pobřeží chorvatského Jaderského moře patří k nejvíce členitým pobřežím v Evropě.

Obdobně jako řecké a norské pobřeží, spousty ostrovů a ostrůvků, je jich kolem jednoho tisíce, nebo jen poloostrovů, jako je Istrie a Pelješac. A sama pevninská část se 1777 km vytváří kouzelnou atmosféru plnou zeleně macchií a bílých skalisek, ve vodách průzračně modrých plných hojného podmořského života. Nezničená a zachovalá krajina pobřeží se zálivy všech možných tvarů a bílé hory, které se pnou do výšin ve vnitrozemí, kde se v hlubokých kaňonech kroutí řeky s mnoha kaskádami a vodopády (NP Krka), které padají do jezírek, to vše vytváří pohádkovou krajinu. Krajinu, která připomíná více snovou namalovanou kulisu od akademického malíře, než živou skutečnost. Vždyť se zde natáčely v 60-tých letech slavné snímky, ve kterých náčelník Apačů Vinnetou se svým pokrevním bratrem Old Shatterhandem bojuje proti zlu a bezpráví zlata chtivých banditů. Velkolepé hrané pohádky o indiánech, natočené v širokoúhlém barevném formátu podle románů Karla Maye, zachycují krásu zdejší přírody, která získává na své působivosti díky známým filmovým melodiím. Na chvíli zavřete oči a ponořte se do vzpomínek na úchvatné scenérie kaňonů (NP Paklenica – ráj horolezců) a jezer (NP Plitvická jezera) mezi kterými duní kopyta cválajících koní kavalerie za zvuku trubky velící k útoku a ze skalních stěn se ozývá štěkot koltů banditů a vysoko v horách se vznáší kouřové signály indiánů.

Opusťme již vzpomínky na filmové scenérie a vraťme se do Chorvatska, které sice s indiány a americkou kavalerií nemá ve skutečnosti nic společného, avšak jeho historie je plná jiných událostí, které se podílely na jeho bohatém kulturním dědictví. Stačí vzpomenout na některá města, jako je Split, Zadar, Dubrovnik, města ve kterých zanechaly své památky dávní Řekové a Římané (Diokleciánův palác ve Splitu), zrovna tak bohatí benátští kupci a Janované a mnoho dalších národů, které se za celá staletí v této, životem překypující, zemi usazovali již od dob prehistorických. Dnes tak můžete v celém Chorvatsku od Istrie až po Dubrovník obdivovat města plná hradů, pevností a hradeb s dělovými baštami, které chrání vstupy do přístavů, pro případ, kdyby se na obzoru objevila loď s krvežíznivými piráty. Naleznete zde nespočet kostelů, chrámů a klášterů s vysokými věžemi a  velkými kopulemi v mnoha architektonických stylech, které jsou navzájem propojeny v jednotný harmonický celek. Mnohé historické památky jsou zapsány na seznamu kulturního děditství UNESCO, např.: již zmíněný Diokleciánův palác ve Splitu, historické jádro a katedrála v Trogiru, Eufrasiova bazilika v Poreči – Istrie, historické jádro Dubrovníku. Tento výčet památek není zdaleka konečný, postupně jsou na seznam UNESCO zapisovány další a další historicky hodnotné stavby a mnohé přírodní scenérie ba celé národní parky. Je a bude v této zemi stále něco nového co jsme doposud nepoznali a co stojí za naší pozornost při dalších návštěvách sluncem prohřátého Chorvatska.

My bychom vás rádi pozvali na dvě kouzelná místa chorvatského pobřeží. Naše první pozvání míří k břehům pevniny a k ostrovů Jižní Dalmácie. Přesněji na poloostrov Pelješac do vesničky Perna vzdálené asi 3 km od městečka Orebič. Poloostrov Pelješac přitahuje svojí přírodní krásou řady turistů. Je to neskutečně dlouhý poloostrov a jeho středem se vypíná pohoří dosahující až 700 metů nadmořské výšky, které je porostlé lesy a macchií. Ve vesničce Perna máme pro vás již každoročně v letní sezóně připraven náš stanový kemp, který se nachází v místním kempu jehož vybavení odpovídá mezinárodním standardům. Budete tak ubytování ve velkých rodinných stanech, vybavených kuchyňkou s lednicí a nádobím, které jsou nadosah ruky od oblázkové pláže a Jaderského moře. Co více si můžete přát, než strávit svojí dovolenou v klidném prostředí malého střediska, kde si můžete užívat jak slunečních hřejivých paprsků, tak polehávat a relaxovat ve stínu blízkých stromů a třeba si číst nějaký pěkný román. Pro milovníky zábavy a sportu je zde rovněž mnoho příležitostí, v kempu je plocha vhodná pro cvičení aerobiku, dráha pro pentague, nechybí zde restaurace a obchody ve kterých zakoupíte vše potřebné. Samozřejmostí je půjčovna šlapadel a vybavení pro surfaře. Vždyť právě zdejší příznivé větrné proudy pelješackého kanálu, oddělujícího  Pelješac od ostrova Korčula, vytvářejí ideální podmínky pro windsurfing – kanál je světově vyhlášené místo pro tento vodní sport. A když již budete dost odpočatí, po relaxaci na pláži a dostatečně vydovádění na vlnách kanálu při surfování, možná dostanete chuť na objevování dalších krás zdejšího pobřeží. Není nic snazšího než vyjet na výlet na protější ostrov Korčula, do stejnojmenného města na tomto malebném ostrově, které má bohatou historii (pochází od tud Marco Polo – cestoval jako jeden z prvních Evropanů do Asie) a kde v podvečerních hodinách za zapadajícího slunka můžete ochutnat zdejší lahodná vína.

Druhé naše pozvání míří do našeho stanového kempu v poklidném letovisku Baško Polje, které je místem kde se snoubí hory s mořem. Baško Polje je vzdálené od města Baška Voda cca 20 minut volné vycházkové chůze kolem moře a můžete tak strávit odpoledne nebo večer v rušném středisku plného života. Procházky se nabízí i směrem na cca 8 km vzdálenou Makarskou, kde cestou můžete navštívit kouzelné vesničky Promajna, Bratuš, Krkavica a mnohé další. Rovněž výjezd na horu sv. Jure, nejvyšší horu pohoří Biokova, patří k největším zážitkům, podobně jako lodní výlety na nedaleké ostrovy. Z dalších aktivit pro volné chvíle vám náš delegát nabídne např.: rafting na řece Cetině, rybí piknik na pláži nebo stylovou večeři z místních specialit.

Kromě našich stanových kempů máme v nabídce i ubytování v apartmánech v soukromí, bungalovech a hotelových pokojích.

Doufáme že jsme vás alespoň trochu zlákali na hřejivé slunce chorvatského pobřeží, nebo že vám tento náš příspěvek  přinesl alespoň něco užitečného z informací o krajině a památkách Chorvatska.

- PR článek -

CK ERIKA TOUR
Špidlenova 442
513 01 Semily

Telefon: +420 235 360 028
Web: http://www.erikatour.cz
Email: erika@erikatour.cz

fax: +420 481 623 839
mobil: +420 604 366 379

Článek byl zobrazen 4 028 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA