Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dovolená v Chorvatsku - chorvatská letoviska

Podle odhadů navštíví i v roce 2011 Chorvatsko více něž půl milionu českých turistů. Pokud také zvažujete letní dovolenu na Jadranu, tak vám možná pomůže přehled letovisek na chorvatské pobřeží společně s linky na detailní informace o nich. 

Chorvatsko je zemí rozkládající se v místech, kde se setkává Středozemí se střední Evropou.  I když jeho rozloha 56 542 kilometrů čtverečních není nijak ohromující, může se země pochlubit velmi rozmanitou krajinou. Chorvatsko je velmi okouzlující zemí nejen z hlediska přírodních krás, ale také díky etnické, historické, kulturní a architektonické pestrosti. 


Foto: Dubrovník

Značná část země je hornatá, rozsáhlá území zaujímají také lesy a pastviny. Mezi největšími řekami Drávou, Sávou a Dunajem se rozprostírá obrovská Panonská nížina. Země se může pochlubit také množstvím národních parků. Největší chloubou Chorvatska je však jeho více 2000 kilometrů dlouhé členité pobřeží Jaderského moře, ve kterém je rozeseto několik stovek ostrovů a ostrůvků táhnoucích se od severu k jihu.

Díky všem těmto aspektům patří mezi nejoblíbenější turistické destinace. Oblíbili si jej zejména čeští turisté, kterých každoročně k Jadranu vyrazí více než půl milionu. Země je optimální destinací pro letní dovolenou díky křišťálově čistému moři, krásným plážím a příjemnému středomořskému klimatu. K těm nejnavštěvovanějším oblastem chorvatského pobřeží patří Istrie, Kvarner, Severní, Střední a Jižní Dalmácie.

Istrie

Istrie je s rozlohou 3000 km2 největším chorvatským poloostrovem. Ve tvaru trojúhelníku vybíhá v délce maximálně 100 kilometrů do Jaderského moře. Istrie přitahuje návštěvníky nejen nádherným pobřežím, ale také malebnými městy a vesničkami. Istrijské vnitrozemí nabízí značné kulturní a historické bohatství, je bohaté na termální a minerální prameny. Istrijský poloostrov se geograficky dělí na tři oblasti – Bílou Istrii s krasovými plošinami, úrodnou Šedou Istrii a rovinatou Červenou Istrii protkanou řekami Mirna a Rasa. K nejoblíbenějším rekreačním oblastem na Istrijském poloostrově patří Kvarnerská riviéra a Západní pobřeží. Řada zajímavých míst, která stojí za návštěvu, ovšem najdete také ve vnitrozemí poloostrova.

Kvarnerská riviéra se rozkládá na východním pobřeží Istrie, kde je omývána vodami Rijeckého a Kvarnerského zálivu. Nad riviérou se vypínají svahy masivu Učka a Velebit. Na Kvarnerské riviéře nalezneme města Barban, Brseč, Duga Uvala, Ičiči, Ika, Labin, Lovran, Medulin, Medveja, Mošćenička Draga, Opatija, Plomin, Rabac a Veprinac. K přírodním zajímavostem oblasti patří Plominský záliv.


Foto: Poreč

Západní pobřeží Istrie se táhne od hranic se Slovinskem, od mysu Savudria na severozápadě až na jih Istrijského poloostrova k mysu Kamenjak. Díky čistému moři, udržovaným plážím, výborným možnostem koupání, rekreace, provozování sportovních a zábavních aktivit je tato oblast jednou z nejkrásnějších částí jadranského pobřeží. Cestovatele sem kromě pobřeží láká také návštěva řady starobylých městeček, jako třeba Banjole, Dajla, Fažana, Funtana, Kanegra, Mugeba, Novigrad, Peroj, Pješčana Uvala, Pomer, Poreč, Premantura, Pula, Rovinj, Savudria, Štinjan, Tar, Umag, Valbandon, Veleniki, Vodnjan a Vrsar. V blízkosti západního pobřeží se rozkládá také souostroví Brijuni. Atraktivní je rovněž Limský záliv, který je ve skutečnosti zatopenou částí krasového údolí.


Foto: Novigrad

Vnitrozemí Istrijského poloostrova je poseté středověkými opevněnými městečky, která stále více lákají turisty. Za poznáním historie se můžete vydat do měst Bale, Beram, Boljun, Buje, Buzet, Dvigrad, Galižana, Grožnjan, Hum, Motovun, Oprtalj, Pazin, Roč, Svetvinčenat, Vodnjan a Žminj. K vyhledávaným památkám v této oblasti patří Dvograd a archeologické naleziště Nesactium. Z přírodních zajímavostí byste neměli vynechat jeskyni Baredine a pohoří Učka.

Kvarner

Na poloostrov Istrie navazuje region Kvarner, který se řadí k těm turisticky nejstarším a nejrozvinutějším. Do Kvarnerské oblasti spadá Kvarnerská riviéra i Kvarnerské ostrovy Cres, Goli Otok, Ilovik, Krk, Lošinj, Pag, Rab, Susak a Unije, které jsou klidným rájem na zemi. Jsou porostlé bujnou vegetací a najdete na nich spoustu historických památek i klidných pláží. Na ostrově Cres je možné navštívit městečka Beli, Cres, Lubenice, Martinšcica, Osor, Punta Križa a Valun. Uprostřed ostrova se rozkládá ještě krásné Vranské jezero. Také na ostrově Krk je rozeseto několik měst a vesnic, jako třeba Baška, Dobrinj, Glavotok, Jurandvor, Krk, Malinska, Njivice, Omišalj, Punot, Šilo a Vrbnik. Na ostrově Lošinj stojí za návštěvu městečka Mali Lošinj, Veli Lošinj a Nerezine. Ostrov Pag, který je pátým největším ostrovem Jadranu, ukrývá městečka Caska, Lun, Mandre, Novalja, Pag, Potočnica a Povljana. K vyhledávaným destinacím na ostrově Rab zase patří Banjol, Barbat, Kampor, Lopar, město Rab, Suha, Punta a Supetarska Draga.


Foto: ostrov Cres

Velmi dobré podmínky pro turistiku nabízí rovněž pobřeží Kvarnerského zálivu, který je největším zálivem na Jadranu. Oblast je známá bohatou vegetací, daří se zde citrusům, vavřínům, palmám a agáve. Pobřeží je lemováno řadou atraktivních letovisek i starodávných měst. Rozhodně se vyplatí navštívit města Bakar, Crikvenica, Jablanac, Karlobag, Kastav, Klenovica, Kraljevica, Novi Vinodolski, Prizna, Rijeka, Selce, Senj a Sveti Juraj. V Kvarnerské vrchovině se nachází několik přírodních a národních parků, mezi nimiž vynikají Plitvická jezera, hojně navštěvován je také Národní park Risnjak a Národní park Severní Velebit. K přírodním zajímavostem oblasti řadíme oblast rozsáhlých vápencových pohoří porostlých neporušenými lesy zvanou Gorski Kotar.

Severní Dalmácie

Krajina Severní Dalmácie má krasový charakter, pobřeží je lemováno divokými skalami pohoří Velebit. Oblast je bohatá na historické a kulturní památky. Najdete zde převážně menší letoviska, která nabízí skvělé podmínky pro vodní sporty. Hlavním lákadlem jsou oblázkové pláže, průzračně čisté moře, klid, borové lesy a atmosféra starých rybářských osad.


Foto: Dugi Otok

Do ostrovní skupiny severodalmatských ostrovů patří ostrovy Ugljan, Pašman, Vir, Dugi Otok, Ist,  Silba, Kornati, Murter, Iž, Krapanj, a několik menších ostrovů. Na největším ostrově Dugi Otok se rozkládají města Božava, Brbinj, Luka, Veli Rat a hlavní město Sali. Centrem ostrůvku Iž je rybářské městečko Mali Iž. Souostroví Kornati tvoří národní park, který pod sebe zahrnuje stovky neobydlených ostrovů a útesů chráněných pro své jedinečné přírodní podmínky. Na ostrově Murter můžete navštívit rekreační střediska Betina, Jezera, Tisno a správní středisko Murter. Ostrov Pašman proslavený četnými vinohrady, olivovými háji a spoustou aromatických bylinek ukrývá městečka Dobropoljana, Kraj, Nevidame, Pašman, Tkon a Ždrelac. Na ploše pouhých 15 km čtverečních se rozkládá ostrůvek Silba se stejnojmenným správním střediskem. Na Ugljanu, který je nazýván „zeleným ostrovem“ stojí za návštěvu městečka Kali, Kukljica, Lukoran, Preko, Sutomišćica a hlavní město Ugljan. Správním střediskem ostrova Vir, který se řadí k místům s nejčistším mořem na chorvatském pobřeží, je městečko nesoucí stejný název – Vir.


Foto: Šibenik

Pobřežní pás Severní Dalmácie až po městečko Starigrad je pustý a téměř liduprázdný.  Přívětivější krajina se otevírá u Národního parku Paklenica a pokračuje až do města Šibenik, které má jedinečnou polohou v malebném širokém zálivu při ústí řeky Krky. V této oblasti se rozkládá také Národní park Krka, který je se svými jezery a vodopády jedním z nejvýznamnějších přírodních památek Chorvatska. Na severodalmatském pobřeží jsou rozeseta města Bibinje, Biograd na Moru, Drage, Nin, Novigrad, Obrovac, Pakoštane, Petrčane, Pirovac, Provlaka, Sukošan, Svatý Filip i Jakov, Tribunj, Turanj, Vinjerac, Vodice, Vrana, Zadar a Zaton. K přírodním zajímavostem této lokality patří také vnitrozemské Vranské jezero, které je největším přírodním jezerem v zemi.

Střední Dalmácie

Střední Dalmácie patří k nejnavštěvovanějším oblastem Chorvatského pobřeží, nabízí totiž ideální kombinaci nádherného koupání a slunění s poznáváním historie. Kraj je bohatý na vegetaci tvořenou převážně borovicemi. Střední Dalmácie se může pochlubit vysokým počtem hodin slunečního svitu, nikde jinde na Jadranu nesvítí slunce tak intenzivně jako právě zde. Horské masivy Kozjak, Mosor a Biokovo poskytují pobřeží ochranu před studenými větry z vnitrozemí. Do oblasti Střední Dalmácie spadá několik ostrovů, jde o Biševo, Brač, Čiovo, Hvar, Šćedro, Šolta a Vis. Ostrov Brač je největším ze skupiny středodalmatských ostrovů, přesto je poměrně málo obydlen. Najdete na něm pouze několik menších městeček jako Bobovišća, Bol, Donji Humac, Gornji Humac, Milna, Mirva, Postira, Povlja, Pražnica, Pučišća, Selca, Splitska, Sumartin, Supetar, Sutivan a Škrip. Milovníci historie mohou navštívit skalní klášter Blaca pocházející z 16. století. Aktivní turisté se zase mohou pokusit zdolat nejvyšší bod ostrova, 778 metrů vysokou Vidovu Goru.


Foto: Supetar

Nepříliš známý ostrůvek Čiovo si již mnoho turistů oblíbilo kvůli skvělým ubytovacím podmínkám a klidným zátokám s malými oblázky. Na návštěvníky zde čeká několik letovisek, jako Arbanija, Mastrinka, Okrug Donji, Okrug Gornji či Slatine. Jako chorvatská Madeira bývá označován ostrov Hvar ukrývající mimořádný počet kulturních a architektonických památek, který si dokázal uchovat svůj středomořský ráz. Hvar nabízí výborné podmínky pro vodní sporty, jsou na něm dva jachtařské přístavy – mariny. Půvab ostrova podtrhují také levandulová a rozmarýnová políčka. Na Hvaru se nachází několik krásných městeček, jako třeba Brusje, Ivan Dolac, Jelsa, Milna, Stari Grad, Sućuraj, Světa Nedjelja, Vrboska, Zavala a hlavní město Hvar. Do výšky 628 metrů nad mořem se vypíná nejvyšší bod ostrova, vrch Sveti Nikola. Na ostrově Šolta, který se již v dávných dobách proslavil včelařstvím, najdeme střediska Maslinica, Nečujam, Rogač a Stomorska. Již z antických dob je známý ostrov Vis, na kterém se v současnosti nachází oblíbená rekreační střediska Komiža, Milna, Rukavac a Vis.


Foto: Hvar

Pobřeží Střední Dalmácie je lemováno řadou vyhlášených větších i menších letovisek, která poskytují svým návštěvníkům vysoký komfort ubytování, stravování i dostatek zábavy. Nachází se zde Baška Voda, Baško Polje, Brela, Brist, Brodarica, Drašnice, Drvenik, Duče, Dugi Rat, Gradac, Igrane, Kaštely, Klis, Krilo Jesenice, Lokva Rogoznica, Makarská, Marina, Mimice, Nemira, Omiš, Pisak, Podgora, Podstrana, Primošten, Promanja, Rogoznica, Ruskamen, Seget Donji, Seget Vranjica, Sevid, Solin, Split, Staniči, Stobreč, Trogir, Tučepi, Vinišće, Zaostrog, Žaborič a Živogošče.

Jižní Dalmácie

Nejjižnější oblastí Chorvatska je Jižní Dalmácie, která je díky svým přírodním podmínkám ideálním místem pro letní dovolenou. Najdete zde však také množství kulturních památek, které jsou skvělými výletními cíly. V Jaderském moři jsou roztroušeny ostrovy Koločep, Korčula, Lastovo, Lokrum, Lopud, Mljet, Palagruža a Šipan. Nejznámější je pravděpodobně ostrov Korčula, která se proslavila jako rodiště světoznámého cestovatele Marka Pola. Pobřeží je lemováno nádhernými zátokami, jeskyněmi a oblázkovými plážemi. Turisté si na ostrově mohou vybrat z řady letovisek, která jim poskytnou kvalitní zázemí. Nachází se zde městečka Babina, Blata, Brna, Čara, Karbuni, Kneža, Korčula, Lumbarda, Prigradica, Prišćapac, Prižba, Pupnat, Pupnatska Luka, Račišće, Smokvica, Vela Luka, Zalavatica a Žrnovo. V blízkosti kopcovitého ostrova Lastovo, na němž najdeme letoviska Lastovo, Pasadur, Ubli a Zaklopatica, se nachází ještě Lastovské souostroví, které je od roku 2006 chráněnou krajinnou oblastí. Dlouhou námořní tradicí se proslavil ostrůvek Lopud se stejnojmenným správním střediskem. Stranou od civilizace a masového turismu leží ostrov Mljet, který pokrývá rozmanitá středomořská vegetace. Díky ní se z Mljetu stal jeden z nejzalesněnějších ostrovů v Jaderském moři. Lidé navštěvují letoviska Babino Polje, Korita, Polače, Pomena, Prožura, Saplunara a Sobra. Na severozápadě ostrova se rozkládají dvě navzájem propojená krasová jezera – Velké a Malé jezero. Na ostrově Šipan, který má rozlohu asi 15,5 km2, najdete dvě přístavní městečka – Šipanska Luka a Sudurad, jejichž návštěva potěší především příznivce historie.


Foto: Korčula

Součástí Jižní Dalmácie je také skalnatý a zčásti zalesněný poloostrov Pelješac, jenž v délce 65 kilometrů vybíhá do Jaderského moře. Místní letoviska Drače, Kučište, Lovište, Mali Ston, Orebič, Perna, Ston, Trpanj, Trstenik, Vigajn a Žuljana jsou lemována krásnými plážemi. Jihodalmatské pobřeží má také své neopakovatelné kouzlo a je poseto jak historickými městečky, tak i poměrně novými letovisky. Navštívit můžete Cavtat, Čepikuće, Čilipi, Dubrovník, Klek, Metković, Mlini, Močići, Neum, Opuzen, Orašač, Ošlje, Plat, Ploče, Prevlaka, Slano, Srebreno, Trsteno, Vid a Zaton. Vynechat byste neměli ani návštěvu zříceniny pevnosti Smrdan Grad tyčící se nad přístavním městem Klek. Unikátní jsou v této oblasti Bačinská jezera tvořící soustavu šesti vzájemně propojených sladkovodních jezer, které jsou ve skutečnosti vodou zaplněné krasové závrty. K přírodním zajímavostem Jižní Dalmácie patří také delta řeky Neretvy, která se západně od města Opuzen vlévá do moře.

Předchozí články z Chorvatska:
Záhřeb - Kostel Panny Marie
Záhřeb - Katedrála sv. Štěpána
Galerie moderního umění v Záhřebu
Archeologické muzeum v Záhřebu
Bakar

Článek byl zobrazen 13 705 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA