Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Levné ubytování v Chorvatsku

Chorvatsko patří již po mnoho let k oblíbeným destinacím a to nejen mezi českými turisty. Ovšem každý, kdo se chystá vydat do tohoto krásného kraje, však touží po tom, aby jeho dovolená byla nejen kvalitní, ale především levná. V současnosti si již naštěstí můžeme vybírat ze široké škály ubytovacích zařízení a to podle našich finančních možností.

A proč je právě Chorvatsko pro nás tak okouzlující? Jeho břehy omývá křišťálově čisté Jaderské moře, které je poseto více jak 1200 ostrovy a ostrůvky. Pobřeží je lemováno četnými zálivy a romantickými oblázkovými plážemi. Vnitrozemí zase pokrývají husté borovicové lesy, piniové háje a vinice. Zdejší městečka jsou plná architektonických skvostů a obyvatelstvo je velmi přátelské a pohostinné. Země má ideální středomořské klima, které je příznivé pro dovolenou u moře. To je jen několik málo důvodů proč se rozhodnout právě pro chorvatská letoviska.


Foto: Hvar, Vrboska

Také se rozhodujete, zda bude Chorvatsko letos vaší cílovou destinací? Pokud ještě váháte nad tím, jestli vás nevyjde výhodněji vyjet s rodinou raději třeba na Šumavu, či do Tater, tak věřte, že nevyjde. Dovolená u moře pro vás nemusí znamenat noční můru, na jejímž konci je díra v peněžence. V Chorvatsku je možné totiž najít ubytování za velmi výhodné ceny a to i ve špičkových destinacích jako jsou Vodice, Makarska nebo Primošten. Nemusíte se zrovna topit v penězích, abyste si dokázali zařídit příjemnou a pohodovou dovolenou.

V Chorvatsku se během několika málo let značně změnil standard služeb ubytování. Ubytovací kapacity se neustále rozšiřují, kvalita stoupá a cena zůstává přitažlivě nízká. Majitelé jednotlivých zařízení již přišli na to, že jejich zákazníky kromě atraktivnosti letoviska a možností blízkého koupání upoutá především výhodná cena. Za ušetřené peníze pak mají klienti možnost si více vyhodit z kopýtka na výletech, v restauracích či je utratit za zábavu.

Pro začátek si musíte ujasnit, jaký typ ubytování by vám nejvíce vyhovoval. Chorvatsko nabízí mnoho možností ubytování, od hotelů, penzionů, vilek, přes ubytování v soukromí až po kempy. Důležité je také zvážit, zda chcete být ubytováni v turistických centrech, na samotě, přímo u moře či v borovém háji. Mějte na mysli, že ne každé zařízení je vhodné pro rodiny s dětmi, pro seniory nebo pro ubytování s vašimi zvířecími miláčky.

Největší pohodlí a rozsah služeb nabízejí samozřejmě hotely, které jsou rozděleny do kategorií označených hvězdičkami od jedné do pěti. Hotely od tří hvězdiček výše bývají poměrně drahé. Pokud se však rozhodnete pro hotel se dvěma hvězdičkami, počítejte s tím, že se bude vybaveností i službami podobat ubytování v soukromí. Za noc v takovémto hotelu zaplatíte v hlavní sezóně mezi 20 až 30 eury.

Ubytování v soukromí je ideální volbou pro všechny, kdo se do Chorvatska vydal vlastní dopravou.  Vyjde mnohem levněji než hotel a navíc budete mít možnost se lépe seznámit s místní kulturou a způsobem života. Výhodná cena se však někdy může odrážet v horší kvalitě, proto je dobré si pokoj prohlédnout předem. V případě, že se vám něco nelíbí, nebo pokud se vám zdá cena vysoká, je dobré zkusit smlouvat – mnohdy se to vyplatí. Zájem o tyto pokoje je sice velký, ale nabídka stále převažuje poptávku, proto se nemusíte bát, že byste nenašli žádný jiný volný pokoj. Pokoje v soukromí je možné si rezervovat buď přes agenturu sídlící v každém letovisku, nebo se můžete rozhodnout najít si ubytování sami a spojit se s konkrétní rodinou.

Kromě vrcholné sezóny, tedy v srpnu, lze obvykle najít volné pokoje bez nutnosti předchozí rezervace. I když tedy nemáte dopředu nic zamluvené, stačí si projít město či vesnici a stoprocentně potkáte někoho, kdo vás bude lákat k sobě domů, nebo vám nějaké ubytování doporučí. Většinou se na vás ubytovatelé sesypou už na nádraží nebo jiném frekventovaném místě. Kromě toho je téměř na každém objektu vyvěšena cedulka s nápisem „sobe, rooms, zimmer“ a s informací, zda mají zrovna volné pokoje nebo ne. Pronajmout si můžete jednotlivé pokoje (studia), apartmány nebo i celé vily – záleží jen na vás. Apartmány jsou výhodné hlavně finančně, pokud získáte hromadnou slevu, můžete i v sezóně pořídit týdenní ubytování za 1 až 2 tisíce na jednoho. Dvoulůžkové pokoje oproti tomu vyjdou až několikanásobně dráž.

Celé chorvatské pobřeží je takovými upravenými domky doslova poseté. Některé rodiny svým hostům nabízejí polopenzi nebo dokonce plnou penzi, vše je již na domluvě. Cena ubytování v soukromí se pohybuje od 10 eur za osobu a výše.

V Chorvatsku najdete rovněž dostatečné množství kempů, které mají většinou vysoký standard. Mohou to být malá soukromá zařízení, ale i rozsáhlé autokempy s rozvinutými službami.  Kempy bývají většinou situovány v hájích nedaleko moře. Hlavně oblast Kvarneru, Istrie a Dalmácie je kempy vyhlášená. K dispozici jsou turistům většinou od června do poloviny září. Cena za osobu a noc se pohybuje v rozmezí 2 – 6 euro, dále se připlácí za osobní automobil, karavan, stan apod. Na skrytých místech je možné objevit také naturistické kempy, které jsou určeny pouze pro nudisty a jsou spravovány naturistickou organizací FKK. V zemi je zakázáno pobývat a tábořit mimo vyznačené oblasti.

Další finančně velmi výhodnou formou ubytování jsou mládežnické ubytovny, které spravuje Chorvatská asociace mládežnických ubytoven HFHS. V dnešní době se v Chorvatsku nachází šest takových hostelů. Nezapomeňte, že se v Chorvatsku kromě samotného ubytování platí ještě pobytová taxa. Někdy již bývá zahrnuta v ceně ubytování, proto je dobré se o tom předem informovat. Výše taxy se pohybuje od 4 do 7 kun na osobu a noc.

Ceny za ubytování jsou rozdílné v závislosti na době pobytu a umístění ubytovacích kapacit. Významná turistická letoviska situovaná v pobřežní oblasti, Plitvická jezera a hlavní město Záhřeb si logicky určují vyšší ceny za ubytování v porovnání s jinými ubytovacími zařízeními v zemi. A to neplatí jen pro kempy, stejně je tomu i u hotelů, penzionů a jiných zařízení. Výše ceny se odvíjí také od vzdálenosti pokoje od pláže, vzdálenosti nákupního střediska, nadstandartních služeb jako je bazén, masáže, all inclusive nebo nabídky různých sportovních aktivit. Pokud vám na těchto věcech příliš nesejde, věřte, že seženete ubytování doslova za pakatel.

Mnohé cestovní kanceláře dávají svým klientům možnost ušetřit tím, že jim poskytují slevu za včasný výběr, tzv. first minute, nebo naopak za nákup na poslední chvíli tzv. last minute. Tak je možné se do Chorvatska vypravit třeba i za 3000 korun. Cestovní kanceláře totiž snižují své zisky proto, aby dané ubytování prodaly. V současné době je tento druh prodeje a nákupu zájezdů velkým hitem a mnoho lidí tyto možnosti využívá. Před nákupem takového zájezdu byste si však vždy měli ověřit, že opravdu danou slevu dostáváte a že se nejedná jen o marketingový tah s úmyslem nalákat co nejvíce klientů.

- jap -

Další články z Chorvatska
Zadar postavený na římských základech
Split - sídlo císaře Diokleciána
Plitvická jezera
Chorvatsko nejsou jen pláže a národní parky
Pohnutá historie Dubrovníku

Článek byl zobrazen 7 677 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA