Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lovran, lázeňské středisko na Jadranu

Název tohoto známého chorvatského lázeňského střediska je odvozen od latinského názvu vavřínu – „laurus“, který zde hojně roste a je pro město charakteristický. Lovran je situován v severní části Kvarnerské riviéry na úpatí rozlehlého a vysokého pohoří Učka. Zdejší čisté moře, pláže a lesy poskytují ideální přírodní prostředí pro cestovní ruch.

První zmínka o osadě s názvem Lauana pochází ze 7. století. Liburnská osada se rozvinula kolem středověkého jádra pod zbytky původního opevnění. Římané si zde později stavěli svá letní sídla. V roce 1275 se město dostalo do vlastnictví Pažinu, následně princů z Gorice a Habsburků. Lovran byl po dlouhou dobu letoviskem rakousko-uherské elity.

Dnes je Lovran vyhledávaným turistickým střediskem, které je vhodné pro dovolenou v každém ročním období. Stojí zde řada hotelů, penzionů a vil, které jsou obklopeny bujnou zelení. Díky skvělé poloze pod horami má městečko mimořádně příznivé podnebí. Bujná vegetace, přímořská promenáda i svahy pohoří Učka umožňují návštěvníkům Lovranu, vychutnat si nejrůznější aktivity, jako jsou procházky, horská turistika, jízda na kole, jogging, plachtění, plavání, potápění, kanoistika nebo rafting.


Autor: Michela

Zdejší pobřežní promenáda známá jako „Lungomare“ je dlouhá 11 km a spojuje Lovran, Opatiji a Volosk. Lovran je znám jako lázeňské a zdravotnické středisko s ortopedickou léčebnou. Nachází se zde dvě veřejné a několik hotelových pláží. Ke koupání slouží veřejné (placené) koupaliště nebo vlastní pláže hotelů.

Novodobá část města se rozkládá na svahu kopce Gorica, zatímco starobylé jádro je rozeseto na nevelkém poloostrově. Ve staré části města se podařilo zachovat přístavní bránu Stubica, za kterou se nachází několik patricijských domů se zdobenými portály, balkony a podloubím. Domy v historickém opevněném městě přiléhají k hradbám. K nejvýznamnějším architektonickým památkám patří kostel sv. Jiří ze 14. století, který se nachází na náměstí. V 18. století byl kostel barokně přestavěn. Jeho interiér ukrývá soubor nástěnných maleb z druhé poloviny 15. století. K vidění jsou zde také pozdně gotické fresky líčící život Krista a dalších světců. V sousedství kostela stojí ještě románská zvonice.


Autor: Axel Quack

Na nábřeží v Lovranu se tyčí  ještě původně románský kostelík Svaté Trojice, který byl v 15. století goticky přestavěn. Pyšní se vnější předsíní zvanou „lopica“, která je pro oblast Istrie typická.

Lovran poskytuje také množství možností pro kulturní a společenské vyžití. Během roku se zde koná několik festivalů a slavností, např. Marunadu - slavnost při ukončení sklizně kaštanů, či rybářské slavnosti. O zábavu se večer postará množství diskoték, tanečních klubů a barů.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Ostrov Ugljan
Ostrov Molat
Lošinj - zelený ostrov
Bačinská jezera – osvěžení ve sladké vodě
Rab - ostrov slunce

Článek byl zobrazen 5 647 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA