Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Muzeum Nikoly Tesly ve Smiljanu

Budete-li v létě cestovat do Chorvatska do oblasti Kvarneru a pojedete-li přes Gospič na Karlobag, zkuste se zastavit v městečku Smiljan. Stojí tam malé muzeum věnované zdejšímu rodákovi a světově známému vynálezci N. Teslovi.

Mezi jeho největší práce patří vynálezy pro rozvod střídavého proudu a  různé typy strojů a generátorů na střídavý proud.

Tyto vynálezy sice napomohly masovému rozmachu elektřiny, ale zároveň se staly jablkem sváru mezi N. Teslou a T. A. Edisonem, který byl zastáncem zařízení na stejnosměrný proud. Nejen tuto “bitvu”, ale nakonec i celou “válku”, s Edisonem ovšem vyhrál Tesla. Dokázal, že jeho zařízení na velké vzdálenosti  vede střídavý proud bez větších ztrát. Jeho velkým snem byl bezdrátový přenos elektřiny - tedy možnost napájet spotřebiče bez použití kabelů.

Nikola Tesla se ve Smiljanu narodil 10. července 1856. Zemřel 8. ledna 1943 na selhání srdce. Během let procestoval mnoho měst a zemí, kde studoval a pracoval. Ve výčtu těchto lokalit jsou např. Graz, Budapešť, Praha, Francie, Německo, Slovinsko. Tesla ale nakonec zakotvil v USA, kde mohl realizovat většinu svých vynálezů.

Muzeum Nikoly Tesly je umístěno v krásném prostředí malé obce Smiljan. V moderním areálu se nachází kostelík s malým hřbitovem, rodný dům Nikoly Tesly, dotyčné muzeum a také laboratoř s bezdrátovým přenosem proudu. To je demonstrováno za pomoci zářivky, která se vám rozsvítí v ruce. Toto “kouzlo” nadchne hlavně děti.

V samotném muzeu je v několika místnostech na přehledných panelech podrobně popsán život nejen Nikoly Tesly, ale je tam zachycena i historie Evropy a světa v období jeho života. V  horním patře muzea jsou pak vystaveny funkční modely některých jeho vynálezů a seznam více jak 100 patentů, které si nechal Nikola Tesla během svého života zaregistrovat.

Protože muzeum leží jen pár kilometrů od Jadranu, je Smiljan ideálním místem pro váš případný výlet od moře, kde pobyty nabízí CK MEDITERAN travel.

- PR článek -

CK MEDITERAN travel
Riegrovo náměstí 55
513 01  Semily
Tel.: 481 625 626-7, 777 625 122

info@mediteran.cz, zajezdy@mediteran.cz
www.mediteran.cz

Článek byl zobrazen 11 568 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA