Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Omiš, pirátské městečko

V oblasti střední Dalmácie se u ústí řeky Cetiny do Jaderského moře rozkládá malebné pirátské městečko Omiš, jehož dominantu tvoří strmý horský masív Mosor. K jeho hlavním lákadlům patří všudypřítomná historie, písečné pláže, bohaté příležitosti k nákupům, posezení v tradičních tavernách a restauracích s mořskými specialitami.

Omiš byl původně ilyrskou, poté řeckou a nakonec římskou osadou, ze které postupně vyrostlo opevněné městečko, jež od 8. století využívali piráti. Korzáři bojovali proti benátské nadvládě od 11. století až do roku 1444, kdy Benátčané město nakonec dobyli. Dnes je Omiš poklidným letoviskem s několika průmyslovými závody na pobřeží. Žije zde okolo 6 tisíc obyvatel, jejichž zdrojem obživy je rybolov, zemědělství a v poslední době také neustále se rozvíjející turistický ruch.

V Omiši se dochovala jen hrstka památek, ale na návrší, kde se kdysi rozkládalo Staré město, se tyčí mnohé ze středověkých pevností, které byly postaveny hrabaty z Kačiće a Bribiru.

Z opevnění města například zůstala jižní městská brána a část hradeb, z pevnosti Fortica zase jihozápadní hranolová věž Fošal. Od pevnosti postavené v 16. až 17. století se můžete kochat úchvatným výhledem na Omiš a středodalmatské ostrovy.

Omiš ukrývá tři zajímavé sakrální objekty. Mezi nejstarší památky se řadí románský kostel sv. Petra z 10. století, který je považován za jeden z nejpůvabnějších předrománských kostelů v celé Dalmácii. Tento jednolodní kostel je situován v lokalitě zvané Priko, zastřešuje jej kopule a do jeho zdi byly včleněny fragmenty z raně křesťanského období. Dalším významným svatostánkem je kostel sv. Michala, který lze snadno poznat podle zvonice, která byla původně obrannou stavbou. V interiéru kostela je k vidění dřevěný oltář z 16. století, velký dřevěný kříž z 13. století a dva obrazy, které namaloval Mateo Ingoli z Ravenny. Na konci hlavní ulice stojí kostel svatého Ducha s obrazem „Seslání Ducha“ od Palmy di Giovanna žijícího v letech 1544 – 1628. V sousedství kostela se tyčí hodinová věž.

Pro ty, kdo vyznávají aktivní dovolenou, je Omiš optimální destinací. Věnovat se zde můžete volnému lezení, potápění, rybolovu, horolezectví, pěší turistice v přírodě, windsurfingu a mnoha dalším aktivitám, které jedinečná Omišská Riviéra nabízí. Nejhezčí písečná pláž je vytvořena nánosy řeky Cetiny, na niž navazuje pás mělčiny a vytváří tak ideální místo ke koupání pro rodiny s dětmi. Četné pláže a zátoky, středomořská flora, bohatá kulturní a gastronomická nabídka, čerstvý vzduch a průzračně modré moře – to vše v Omiši a jeho okolí najdete.

Každý rok v červenci se v Omiši koná festival Dalmatinska Klapa. Návštěvníci si sem přicházejí poslechnout „klapu“, což je druh tradičního dalmatského sborového zpěvu, který se dodnes těší značné oblibě, dokonce i mezi mládeží.

Omiš je také ideální základnou pro výlety do údolí řeky Cetiny, která se svým kaňonem vytváří neuvěřitelně krásnou přírodní rezervaci. Řeka zde ústí do umělého jezera Peruča a odtud se poté vine několik kilometrů rovnoběžně s pobřežím. Nedaleko Zadvarje se náhle stáčí a v kaskádě padá do úzké rokle. Tento jedinečný přírodní kout s četnými druhy ptactva lze probádat pěšky nebo na kole, avšak daleko nejoblíbenější je projížďka na některém z mnoha člunů, jež brázdí řeku.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Darda
Konavle, zahrada Chorvatska
Brist je pro klidnou relaxaci jako stvořený
Národní park Kopački Rit
Městské muzeum v Záhřebu
Dovolená v Chorvatsku - chorvatská letoviska

Článek byl zobrazen 14 373 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA