Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pašman - ostrov tiché krásy

Pašman je jedním z velmi dobře dostupných ostrovů na Jadranu. Z pevninského Biogradu je vzdálený pouhých patnáct minut plavby trajektem. Přesto ho většina turistů míjí a zamíří jinam. Pokud však hledáte skutečný relax v nitru panenské přírody, vydejte se právě sem!

Pašman hledejte ve vnitřním pásu Severodalmatských ostrovů, v těsné blízkosti známějšího ostrova Ugljan, se kterým ho spojuje most přes průplav Ždrelac. Od chorvatské pevniny odděluje ostrov Pašmanský průliv, přes který vás převeze trajekt. Přímé spojení je mezi městy Tkon a Biograd,  pravidelná linka ale jezdí také mezi známějším Zadarem a Prekou na sousedním Ugljanu.

Pobřeží Pašmanu vyniká velkou členitostí, kromě několika větších zátok jako jsou například  Polača, Taline, Triluke, Landjin, Soline a Kablin, tu najdete také spoustu malebných zátočin, jejichž pláže můžete mít sami pro sebe. Podél pobřeží Pašmanu vykukují z moře četné drobné ostrůvky jako Školjić, Garmenjak, Babac, Muntan, Mali Dužac nebo Gnalić.


Autor: Robert Stanford

Ostrov je původně vápencový, z velké části pokrytý makchií, na východě převládají úrodné usazeniny. Vnitrozemí je kopcovité. Západní pobřeží je velmi strmé a členité, podobné podmínky jsou i na jihu ostrova, částečně i na jeho jihovýchodním cípu. Všechna větší města jsou situována při méně členitém východním pobřeží. Tkon, Nevidane, Kraj, Pašman, Mrljane, Dobropoljana, Banj a Ždrelac a několik osad roztroušených ve vnitrozemí obývá celoročně kolem 3300 lidí. Ti se věnují především zemědělství, pěstují ovoce, zeleninu, olivy a víno, tradičním zdrojem obživy je také rybolov. Výtečné rybí speciality vám naservírují v každé místní restauraci. I když na Pašmanu není tak čilý cestovní ruch jako na sousedních ostrovech, síť obchodů, kaváren a restaurací je ve větších městech dobře rozvinutá. Možnosti ubytování jsou omezené pouze na soukromé apartmány a tři menší kempy. Sečteno a podtrženo, Pašman nabízí dostatečné zázemí pro bezstarostnou dovolenou a je ideálním místem pro ty, kteří hledají klid uprostřed nedotčené přírody s čistým mořem nadosah.

Současně má však co nabídnout také činorodým jedincům, kterým moře a slunce nestačí. Díky své minulosti a také částečné izolovanosti od okolního světa si až do dnešních dnů zachoval mnoho historických památek. Nejvíce jich najdete v sídelních městech, osadách a jejich těsné blízkosti, jednou z výjimek je předrománský kostelík u zátoky Sveti Ante. Mezi turisty je oblíbené zejména městečko Banj v Bokoljské zátoce. Přímo na jejím břehu stojí kostel Panny Marie z Loretty, mezi další zajímavosti městečka patří kostel sv. Kuzmy a Damiána ze 14. století a mariánská kaple Sedmi nářků, ve které archeologové našli pozůstatky římských staveb, neboť již za Římanů byl Banj oblíbeným letním sídlem. Oblíbené pašmanské středisko nabízí udržované písečné pláže, proto sem míří především rodiny s dětmi. Ostatní letoviska na ostrově mají spíše oblázkové pláže, jako například Dobropoljana, zato však není problém najít si tu během dovolené „svou“ pláž, která bude patřit jen a jen vám. Všechna města na Pašmanu jsou dobře dostupná díky silnici, která je spojuje a po které dojedete přes nový most také na sousední ostrov Ugljan.

Na Pašmanu stojí zato vylézt na nejvyšší kopec ostrova, kterým je 272 metrů vysoký Bokolj. Na jeho vrchol vede Křížová cesta a je z něj neopakovatelný výhled na okolní ostrovy, včetně nedalekých Kornati. Na ty můžete podniknout výlet, vykoupat se v tamním slaném jezeře, které vás udrží na hladině nebo si ulovit rybu, kterou vám námořníci hned upraví a naservírují.

Autor: Lucie Kaspříková

Další články z Chorvatska:
Porečské zastavení
Brač - stálice dovolené na Jadranu
Rovinj
Stari Grad - v srdci hvarských vinic
Stará (ne)známá Jelsa

Článek byl zobrazen 8 776 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA