Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jelsa, staré (ne)známé městečko na ostrově Hvar

Chorvatský ostrov Hvar ležící ve Střední Dalmácii slibuje krásné pláže, členité pobřeží, mírné a příznivé podnebí, spoustu památek, levandulová pole a zelené vnitrozemí. Je považován za perlu Jaderského moře a mezi jeho nejoblíbenější turistická letoviska patří Hvar a Jelsa, která jsou propojena silnicí.

Městečko Jelsa se nachází na severním pobřeží ostrova, přibližně 28 km od hlavního města Hvar a 10 km od Stareho Gradu. První zmínky o Jelse pocházejí z počátku 15. století, kdy byla přístavem vesnice Pitve. Následně byla osidlována bosenskými uprchlíky a v průběhu 17. století pak i utečenci z Makarské riviéry. Bažina, která se v této pobřežní oblasti nacházela, byla v 19. století odvodněna a mohlo se zde tak začít rozvíjet nové středisko.

letovisko Jelsa na ostrově Hvar

Původně zde však vznikla jen malá rybářská osada, která se postupem času s rozvojem turistiky začala proměňovat v pulsující centrum zábavy. V současné době je Jelsa malým přístavním městem, ale také rušným a příjemným letoviskem, kde žije kolem 1800 obyvatel. Návštěvníkům je zde k dispozici řada ubytovacích kapacit, kromě několika hotelů jsou zde také kempy a dobrá je i nabídka ubytování v soukromí. Kromě nádherného koupání nabízí městečko svým hostům i příjemné procházky labyrintem zdejších uliček a malebných náměstí.

letovisko Jelsa na ostrově Hvar

Dominantou Jelsy je kostel Nanebevzetí Panny Marie. Mezi další významné světské stavby patří farní kostel sv. Fabjan a Sebastijan pocházející z 16. století, který se během bojů s Turky proměnil na pevnost. K historickým památkám města patří i kostel sv. Ivana z 15. století nebo kostel se hřbitovem na Gradině, jež vznikl ve století šestnáctém. V Jelse se dochovala také řecká observatoř, která byla postavená z velkých kamenných bloků. Stojí jižním směrem od města na kopci zvaném Tor. Malebné centrální náměstí Jelsy se rozprostírá téměř u pobřeží a je místem, kde si můžete vychutnávat poklidného odpočinku a sledovat dění kolem.

letovisko Jelsa na ostrově Hvar

Jelsa ale nejsou jen památky, na návštěvníky zde čeká také množství kaváren, cukráren a restaurací, které nabízí místní speciality. Na každém rohu pak najdete obchůdek se suvenýry a základními potravinami. Ve městě se nachází například i pošta, základní škola, park, směnárny a benzínová pumpa. Pokud jste ale milovníky nákupů a velkých měst, můžete se z přístavu vydat katamaránem do Splitu, kde nakoupíte, na co si vzpomenete.

Okolí Jelsy je považováno za nejúrodnější část ostrova, která je posetá malými zemědělskými obcemi. Významné je zejména pěstování vinné révy a olivovníků. Hlavním zdrojem příjmu se však vedle zemědělství a stal pro místní obyvatele převážně cestovní ruch, ale velký důraz je kladen také na rybářství a stavbu lodí. Skrz celý ostrov Hvar vede jedna hlavní komunikace, která spojuje nejdůležitější letoviska. Jelsa má tak kvalitní silniční spojení nejen s Hvarem, ale také Starým Gradem, Vrboskou i letoviskem Sučuraj na nejvýchodnějším výběžku ostrova. Po lokálních silnicích je navíc ještě spojena se zemědělským vnitrozemím ostrova - s vesnicemi Vrbanj, Svirće, Vrisnik, Pitve. Přes Pitve a stejnojmenný tunel se lze dostat až na jižní pobřeží. V Jelse nenajdete trajektové přístaviště, to je až ve Starem Gradu. Lodí je však možné se odtud dostat do Splitu a do městečka Bol na ostrově Brač.

letovisko Jelsa na ostrově Hvar

Jelsa vyniká členitým pobřežím, kde se nachází mnoho pěkných míst ke koupání a příjemnému odpočinku. Písečné pláže se střídají s oblázkovými a někde i kamenitými. Skalnaté pobřeží bývá upravené pro pohodlné slunění a koupání, oblázkové a písečné pláže pak najdete v několika mělkých zátokách. Z centra Jelsy vede v délce 5,5 km příjemná promenádní cesta s lavičkami a pěknými výhledy, která pokračuje dál až do Vrbosky.

letovisko Jelsa na ostrově Hvar

Jednou z  nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších pláží je Mina, která se jmenuje podle zdejší zátoky. Zátoka je poměrně mělká a jen pozvolna se svažuje, což ocení zejména rodiny s malými dětmi, které zde dosáhnou až na dno, jež je pokryto pískem. Leží se na dlážděných a betonových stupních nebo lavičkách, k dispozici jsou i veřejné sprchy, převlékárny a půjčovna lehátek. Kolem zátoky roste borový les, který v letních vedrech poskytuje příjemný stín. Na severním pobřeží zátoky se mezi hotely Jadran a Fontana nachází koupaliště Bočić.

Směrem na východ od města se rozkládají další zátoky, které jsou bez problémů dosažitelné pěšky, nebo z hlavní silnice vinoucí se podél pobřeží. Asi 1,5 km od centra města leží zátoka Grebišće skládající se ze dvou částí: Malo a Velo Grebišće. Větší zátoka má velmi pozvolný sestup do moře a pěknou písečnou pláž, také vhodnou pro děti. V menší zátoce je pak pláž oblázková. Četné návštěvníky sem lákají i krásné výhledy na moře a také oblíbená restaurace Čorni Petar s pěkným posezením, kvalitní obsluhou a výbornými jídly.

letovisko Jelsa na ostrově Hvar

Ještě o něco východněji, ve vzdálenosti asi 3 km od Jelsy, narazíte na zátoku Ženčišće, jejíž vzhled však kazí opuštěný rekreační komplex, jehož pavilony jsou roztroušeny v borovém lese nad zátokou. Pro hosty tohoto komplexu zde byly vybudovány betonové terasy na slunění, které jsou však dnes již v katastrofálním stavu. V této části zátoky je pak možné si lehnout i na oblázkovou pláž. Jestliže holdujete nudismu, navštivte pláž Soline na poloostrově Glavica nebo ostrůvek Zečevo. Tato místa jsou již od 60. let 20. století doslova rájem nudistů.

Každoročně se v Jelse poslední srpnový víkend koná velmi oblíbená Slavnost vína, neboli „Fešta vina“, která je v té době považována za největší zábavní akci na celém ostrově. Do Jelsy se kvůli ní sjíždějí turisté i místní ze širokého okolí. Panuje zde skvělá atmosféra a zajištěn je bohatý zábavní program. Slavnost je čím dál populárnější, proto je známá už po celém Chorvatsku.

- jap- 

Další články z Chorvatska:
Kornati
Ostrov Vis
Korčula - léty prověřená kvalita
Hvar, chorvatská Madeira nezklame!
Když na slavnost, tak do Rabu

Článek byl zobrazen 10 859 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA