Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Stari Grad – v srdci hvarských vinic

Stari Grad je jedním z nejstarších měst na Jadranu a oblíbené letovisko v severovýchodní části ostrova Hvar ve Střední Dalmácii. Turisté jej vyhledávají díky hezky upraveným plážím, osamělým romantickým zákoutím, historickým památkám a četným kulturním akcím.

Původně se město, které ve 4. století založili Syrakusané na konci rozlehlého a hlubokého Starigradského zálivu, jmenovalo Faros. Řekové zde tehdy vybudovali město se vším všudy.  Archeologové tak dodnes žasnou nad jejich důkladností a neustále dohledávají antické základy, nacházejí mince i krásné mozaiky. Starověké pozůstatky z té doby lze spatřit v Ciklopské ulici nebo v okolí Pod Dolomu, kde jsou k vidění ruiny římské vilky s krásnými podlahovými mozaikami. Stari Grad je obklopen dostatkem vegetace, převážně tedy borovicovými lesy. Proslul však také pěstováním levandule, která zde roste na svazích okolních kopců. Hlavním zdrojem příjmů místních obyvatel, kterých zde žije okolo 2 tisíc, je kromě turistického ruchu také vinařství. Během několika posledních desetiletí se z původně malé rybářské vesničky rozvinulo přitažlivé pulsující město zasahující čím dál více do vnitrozemí ostrova Hvar.

Východně od Starého Gradu se nachází velké vinařské závody a na úrodném Starigradské polje se pěstuje nejen vinná réva, ale i ovoce a zelenina. Rozlehlé vinice se táhnou až k letoviskům Jelsa a Vrboska. Dochoval se tu tzv. „ager“(latinsky) nebo „chora“ (řecky), což je parcelace zemědělské půdy přistěhovalcům, která probíhala po kolonizaci ostrova Řeky před 2500 lety. Pozemky se stejnou výměrou 181 x 905 metrů byly od sebe odděleny suchými zídkami a cestami, půda tak byla mezi zemědělce rozdělena rovným dílem. Tato parcelace dokázala odolat času, nepřízni počasí i nelibosti místních obyvatel. Přes veškerou devastaci, slouží i dnes, tj. 24 století od svého vzniku, pro studium a archeologický průzkum.

Zachovalá síť parcel je v současné době mimořádnou historickou památkou v celém Středomoří. Roku 2008 bylo Starigradské polje pro svou jedinečnost zapsáno dokonce na Seznam světového kulturního dědictví organizace UNESCO. Je to již sedmá chorvatská památka umístěná na tomto prestižním seznamu. Ochránci památek se snaží zabezpečit chráněné území s „agerem“ tak, aby se zabránilo jeho další devastaci a byl přínosem zejména v oblasti cestovního ruchu. Při návštěvě Starého Gradu byste proto neměli tuto významnou památku vynechat.

Vraťme se však do centra. Veškeré hlavní památky Starého Gradu jsou soustředěny v okolí hlavního náměstí, na němž se tyčí farní kostel sv. Štěpána a palác Bianchiniů, kde je dnes sídlo námořní sbírky. Do zvonice kostela sv. Štěpána je vezděn reliéf římské galéry z 1. - 2. století. V samotném srdci města najdete Kaštel Tvrdalj, který je opevněnou rezidencí humanistického básníka Petra Hektoroviće. Rezidenci doplňuje rybník s mořskou vodou, kde plavou nejrůznější druhy ryb. Básníkovo letní sídlo ukrývá rozsáhlou národopisnou sbírku a i proto se stalo jednou z nejnavštěvovanějších památek města. Hektorović nechal Kaštel Tvrdalj postavit v roce 1520 a vytvořil v něm své nejlepší básnické skladby. Byl vášnivým rybářem a pravidelně se účastnil rybářských výletů po ostrovech Hvar, Brač a Šolta.

Nejstarší památkou Starého Gradu jsou 9 metrů dlouhé pozůstatky řeckých hradeb vytvořené z tzv. kyklopského zdiva. Hradby byly postaveny někdy ve 4. až 2. století před Kristem a dnes jsou umístěny v domě Gradić Gramotorov. Zajímavý je rovněž Dominikánský klášter s kostelem, který byl vysvěcen v roce 1482. V 17. století musel být po ničivém nájezdu Turků obnoven a vybaven mohutnějšími hradbami. Klášter ukrývá muzeum, lapidárium, knihovnu, pinakotéku a údajně je zde uložen i Tintorettův malířský originál.

K památkám města neodmyslitelně patří také gotický kostel sv. Jana stojící na místě antického chrámu a románské svatyně. Vedle kostela bylo teprve před nedávnem objeveno baptisterium pocházející z 6. – 7. století a krásné římské mozaiky. Nádherná a velmi ceněná římská mozaika z 2. století se nachází také v ulici Sredjna, ale veřejnosti je bohužel nepřístupná.

Starý Grad je v dnešní době také centrem umění, působí zde Mezinárodní malířská a sochařská škola pro mladé lidi a postgraduální studenty. V letním období se však proměňuje na oblíbené turistické letovisko s řadou pláží a největším přístavem na ostrově. Tento trajektový přístav byl vybudován teprve nedávno na okraji města a s hlavním městem Hvar je spojen také novou silnicí. Stari Grad má tak pravidelné trajektové spojení se Splitem, Vela Lukou na Korčule, Dubrovníkem, Ubli na Lastovu a Rijekou. Některé linky spojují město dokonce i s italskou Anconou a dalšími místy.

Záliv, u něhož Stari Grad leží, je s délkou 7 km nejdelším a nejbezpečnějším na celém ostrově. Na jeho východní straně se rozkládá velký poloostrov Kabal, který patří k oblíbeným sportovním a rekreačním zónám letoviska Stari Grad. Podél zálivu se táhne pobřežní promenáda doplněná lavičkami, po které je možné dojít ze severozápadní části města až na protější břeh. Pláže v zálivu jsou velmi rozmanité, kamínky se střídají s pískem i betonovými plochami. Kabal poskytuje mnoho malých příjemných zátok i naturistickou pláž. Malá městská písečná pláž se nachází v borovém lese na okraji Starého Gradu poblíž velkého hotelového komplexu. Další pěkná, ale oblázková pláž je u hotelu Arkada, ostatní hotely pak mají většinou už jen vybetonované plošiny na slunění. Na severním pobřeží ostrova pak najdete skvělé možnosti koupání v zátoce Žukova, která bývá nazývána také Modrá laguna.

Pláže Stareho Gradu mají většinou pozvolný vstup do moře, proto jsou vhodné i pro rodiny s malými dětmi a nepříliš zdatné plavce. Moře je zde průzračně čisté, azurově modré a klidné. Nabízí také velmi dobré podmínky pro vodní sporty, jako je třeba jachting, windsurfing, podmořský rybolov a potápění. Pokud nejste vyznavači vodních sportů, můžete si zahrát tenis, košíkovou, fotbal, stolní tenis, volejbal a jiné. Každoročně v srpnu se ve Starém Gradu koná tzv. Faros maraton - mistrovství Chorvatska v dálkovém plavání.

O ubytovací možnosti není ve Starém Gradu nouze, město nabízí ubytování v hotelech, v hotelových apartmánech, kempech i v soukromí. O večerní rozptýlení se postarají četné diskotéky, kluby a zábavy. Příjemné je také posezení v některé z četných vináren při sklence dobrého místního vína. V restauracích můžete zase ochutnat některou z tradičních specialit a darů moře. Pokud do Starého Gradu přijedete 16. srpna, můžete se účastnit oslav dne města a užít si lidových slavností s bohatým programem.

Autor: Jana Přibylová

Další články z Chorvatska:
Stará (ne)známá Jelsa
Kornati
Ostrov Vis
Korčula - léty prověřená kvalita
Hvar, chorvatská Madeira nezklame!

Článek byl zobrazen 7 712 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA