Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Varaždin

Na samotném severu Chorvatska se v blízkosti hranic s Maďarskem rozkládá 50 tisícové město Varaždin. Přestože ukrývá řadu významných památek, nebylo v minulosti turisticky příliš vyhledáváno. Ty časy jsou už dávno pryč a Varaždin každoročně zaznamenává vzrůstající počty návštěvníků.

První zmínka o městě pochází z roku 1181, kdy je zapsáno v dokumentu zmiňujícím nedaleké minerální prameny Varaždinske Toplice. Od roku 1209 je Varaždin královským městem. Netrvalo dlouho a město se stalo centrem celého severního Chorvatska a významným střediskem obchodu. V období osmanských nájezdů bylo kolem města postaveno opevnění, aby bylo dobře chráněno před případnými útoky. Na počátku 13. století zde nechali maltézští rytíři postavit klášter a kostel. Roku 1446 však bylo město zničeno rozsáhlým požárem a mnoho památek lehlo popelem. Na sklonku 14. století přešlo město do rukou hrabat Celjských, po nich následovali Frankopani a Braniboři. Těžký byl pro Varaždin rok 1527, kdy byl napaden Turky a téměř srovnán se zemí.

S koncem 16. století přišel do Varaždinu maďarský rod Erdödy, jehož potomci zde vládli až do roku 1925. V 18. století začali do města přicházet jezuité a v tomto období byly také vystavěny mnohé významné instituce, jako je gymnázium nebo barokní kostel. Černým písmem se do dějin města zapsal rok 1776, kdy lehly popelem další domy, zničeny byly úřady a rozvoj města zastaven. Mnohé barokní budovy, jimiž se město proslavilo, byly naštěstí před touto zkázou zachráněny. Na přelomu 19. a 20. století započala průmyslová revoluce, svůj provoz otevřely textilní závody Tivar, které fungují dodnes.


Foto: Varaždín   Autor: Chris

Největším varaždinským lákadlem je dnes zámek, kde sídlí Městské muzeum. Původně zde stál hrad, který byl roku 1560 přestavěn italským architektem Domenicem dell´Allio v renesančním stylu. Vznikla tak dvoupodlažní stavba zdobená arkádami. Svou dnešní podobu ale získal zámek až za éry hrabat z rodu Erdödyů, kteří zde postavili bašty a příkop. V muzeu jsou k vidění sbírky zbraní, porcelánu, nábytku, řemeslných výrobků a lékárna z prvního desetiletí 18. století.

V centru města se rozkládá Náměstí Krále Tomislava, na kterém najdeme nejstarší městskou budovu – gotickou radnici z 15. století. Prošla mnoha úpravami a časem byla doplněna o hodinovou věž. Jako radnice slouží od roku 1523, kdy byla darována městu. V letním období ji střeží strážníci „purgari“, kteří jsou oděni do modrých uniforem a na hlavách mají čepice z medvědí kožešiny. Na náměstí se tyčí také palác Draškoviců ze 17. století s rokokovým průčelím. Budova sloužila pro zasedání chorvatského parlamentu. Přímo naproti paláce stojí renesanční dům Ritzů pocházející z roku 1540, který je nejstarším ve městě.

Jednou z významných budov města je i palác Herzer postavený na konci 19. století. Od roku 1954 v budově působí Entomologické muzeum, jehož zakladatelem byl Franjo Koščec, který roku 1959 daroval celou svou přírodovědeckou sbírku městu. V muzeu jsou k vidění tisíce druhů hmyzu, ale i kolekce sušených rostlin. Z církevních památek nesmíte přehlédnout katedrálu Nanebevzetí Panny Marie ze 17. století, která se pyšní přepychovým barokním oltářem. Oltář je zdoben zlacenými sloupy, štukami a dřevořezbami. V katedrále se pravidelně konají koncerty barokní hudby.

Barokní kostel sv. Jana Křtitele z roku 1650 má nádherné průčelí, na němž si můžete prohlédnout portál se štítem a dvě sochy sv. Františka z Assisi a sv. Antonína Paduánského. Interiér ukrývá osm bočních kaplí a zlacenou kazatelnu z konce 17. století. Zvonice kostela se tyčí do výšky 54 metrů. Před svatostánkem je umístěna kopie pomníku ninského biskupa Řehoře od sochaře Ivana Meštroviče. Z počátku 18. století pochází Kostel sv. Trojice, uvnitř kterého je možné si prohlédnout krásné barokní malby, mobiliář zhotovený místními umělci a varhany s postavami andělů. V sousedním klášteře je umístěna knihovna, která uchovává množství pergamenů, inkunábulí, rukopisů a jedny z nejstarších textů napsaných ve starochorvatštině. 

Hlavním dějištěm kulturních akcí je Národní divadlo, které bylo vystavěno podle plánů architekta Hermanna Helmera v roce 1873.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Pelješac – poloostrov s vinařskou tradicí
Brijuni – Titův svět
Národní park Paklenica
Osijek - za hradbami města
Ostrov Cres

Článek byl zobrazen 4 240 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA