Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vrsar láká turisty na památky a romantické pobřeží

Na severu Chorvatska se na okraji Limského zálivu Istrijského poloostrova rozkládá turisticky vyhledávané městečko Vrsar, které vyniká nejen svými památkami, ale také bohatými lesy, velmi členitým romantickým pobřežím a velmi dobrými možnostmi pro koupání. Díky těmto přírodním podmínkám patří k nejpříjemnějším letoviskům oblasti.

Historie Vrsaru sahá daleko do římského období, o čemž svědčí trosky vily, kamenolomu a raně křesťanských budov. V dobách Římské říše dosáhl významného postavení, tehdy totiž ležel na silnici Via Flavia vedoucí z Poreče do Terstu. Vrsar se tak stal důležitou obchodní křižovatkou se zemědělskými produkty. Dokumenty datované před rokem 1000 po Kristu zmiňují Vrsar jako feudální panství biskupa z Poreče. Pod záštitou biskupa zůstal Vrsar až do roku 1172, poté ho ovládli Benátčané.

Vrsar

Stará část městečka s nejvýznamnějšími památkami se nachází na 54 metrů vysokém kopci. Ten byl v minulosti postupně osídlován, nakonec se město rozrostlo po okolních svazích až k pobřeží. Kopci dnes dominuje zámek Vergotiniů z 18. století, jenž vznikl na přelomu 12. a 13. století přestavbou bývalého biskupského paláce. V blízkosti zámku se nachází novodobý kostel sv. Martina z roku 1935, v jehož presbytáři je možné spatřit malby od Antonia Macchia z roku 1946.

Do dnešních dní se podařily dochovat části středověkého opevnění, krásné jsou zejména dvě brány. Starší románská brána, nazývaná také Mořská brána, pochází z 2. poloviny 13. století a je ozdobena reliéfem lva sv. Marka, který sem byl umístěn pravděpodobně v době benátské nadvlády v 2. polovině 18. století. Nedaleko Mořské brány stojí kostel sv. Antonína vybudovaný v 17. století v barokně-renesančním slohu.

Nejcennější městskou památkou je bezesporu kostel Panny Marie z 10. století, který je považován za jednu z nejvýznamnějších románských památek Istrie. Kostel se tyčí stranou od centra města, na mořském břehu v přístavu. Má sice jen prostou fasádu, ale uvnitř ukrývá cenné poklady v podobě fresek, jež patří k nejstarším v této oblasti Chorvatska. Dále je zde k vidění krásně dochovaná mozaiková dlažba s květinovými vzory. Kostel je na východní straně doplněn jednoduchou zvonicí. K dalším památkám Vrsaru patří pozůstatky starokřesťanské baziliky, která vznikla ve 4. století a také fragmenty podlahové mozaiky, která byla náhodně objevena až roku 1935.

Vrsar

Ve Vrsaru najdete upravené pláže s oblázky, štěrkem a kameny, nebo také skalní plotny doplněné betonovými deskami a travnatými plochami na slunění. Návštěvníci často vyhledávají i koupání na některém z blízkých členitých a zalesněných ostrůvků. Většina z nich je neobydlená, na jednom z nich se však nachází kostel sv. Jiří. Hned za Vrsarem leží také ostrůvek Koversada, který se stal nejrozsáhlejším nudistickým střediskem v Evropě. Doprava k ostrůvkům je zajištěna místními najatými čluny. Pro milovníky potápění jsou ve Vrsaru připraveny potápěčské školy, kde vyučují profesionálové z oboru sportovního potápění. Nedaleko Vrsaru se rozkládá ještě 9 km dlouhý Limský záliv, který byl prohlášen za mořskou rezervaci. Na okraji staré části Vrsaru můžete navštívit poloostrov Montraker, pěkným cílem výletu je také 3 km vzdálené městečko Funtana.

Vrsar a jeho okolí nabízí mnoho možností k využití volného času. V letní sezóně se ve Vrsaru koná množství kulturních a společenských událostí, např. koncerty klasické hudby, folkové festivaly, Dny Koversady s tradiční volbou Miss atd. V desítkách restaurací a hostinců ve Vrsaru si přijdou na své milovníci dobrého vína a jídla. Najdou zde široký výběr rybích specialit, mořských plodů, jídla ze zvěřiny, speciality istrijské kuchyně a výběr místních lahodných vín. Mnoho restaurací v okolí nabízí hostům ústřice a slávky chované v zálivu.

- jap -
Foto: Pixabay

Další zajímavé články z Chorvatska:
Plitvická jezera - nejznámější národní park Chorvatska
Pula - na skok v istrijské metropoli
Ostrov Cres je druhým největším jadranským ostrovem 
Potápění v Chorvatsku s FunDiving

Článek byl zobrazen 17 806 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA