Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Záhřeb – hřbitov Mirogoj

Snad každý národ má místo, na kterém odpočívají jeho slavní rodáci. To, co pro nás znamená vyšehradský Slavín, je pro Chorvaty záhřebský hřbitov Mirogoj rozkládající se na úpatí hory Medvednica. Byl založen v roce 1876 věhlasným architektem Hermannem Bollé a dnes patří mezi nejkrásnější hřbitovy v Evropě.

Doporučujeme: ZÁJEZDY DO CHORVATSKA NA SVĚTADÍLECH

Mirogoj totiž není jen hřbitovem, ale i překrásným parkem a uměleckou galerií pod širým nebem. Zvláštní je také díky tomu, že jsou zde uznávána všechna náboženství, nejen křesťanství. Platila zde rovnost vyznání, pochovávali se tu katolíci, pravoslavní, muslimové i židé.

Za to, že nejslavnější záhřebský hřbitov vůbec vznikl, vděčí Chorvaté národnímu buditeli, novináři a lingvistovi Ljudevitu Gajovi. Ten v roce 1850 koupil zdejší pozemek, se záměrem vybudovat na něm své letní sídlo. Podařilo se mu vybudovat silnici a postavit dům, nakonec se ale tak zadlužil, že musel tuto usedlost prodat. Pozemek roku 1873 koupilo město a rozhodlo se zřídit tu centrální hřbitov.

Architekt Bollé ještě před výstavbou hřbitova předvedl svůj talent při budování nové městské čtvrti. Na hřbitově pak vytvořil monumentální kompozici – 500 metrů dlouhou řadu neorenesančních arkád s 20 kupolemi. Podloubí z červených cihel je doplněno několika malými kaplemi a velkou svatyní Krista Krále. Ta je umístěna přímo proti hlavnímu vchodu a působí opravdu úctyhodně. Celková rozloha hřbitova je 28 tisíc metrů čtverečních, na kterých jsou rozesety náhrobní kameny předních osobností politického, kulturního a uměleckého života. Ty nejvýznamnější rodiny zde mají celé pohřební komory.

Za arkádami se dále rozkládá spíše park než hřbitov. Místní obyvatelé sem chodí jen tak na procházky, protože zde najdou potřebný klid a ticho. Řada lidí navštěvuje Mirogoj, aby na hroby chorvatských velikánů položila čerstvé květiny a zapálila svíčky. Nejvíce návštěvníků směřuje k hrobu Franjo Tudjmana - chorvatského politika a prvního prezidenta nezávislého Chorvatska.

Dlouhá alej přetíná hřbitov na dvě části. Mezi zelenými plochami se vyjímají pomníky od předních chorvatských sochařů a rytců. Obdivovat zde můžete díla Ivana Meštroviće, Joza Kljakoviće, Ivana Rendiće, Antuna Filipoviće, Antuna Augustinčiće, Eda Murtiće, Marka Suteje, Doza Dražiće, Ivana Kardiće a Roberta Frangeše-Mihanoviće. V současnosti už je Mirogoj značně přeplněn, v několika vrstvách zde leží na 300 tisíc nebožtíků. Není se tak čemu divit, že hřbitov již v minulosti dávno expandoval za historické arkády. 

Kromě náhrobků známých osobnosti najdete v parku také monument uctívající památku vojáků padlých během 1. světové války. Tento pomník je dílem Juriho Turkalje a V. Radauše. Dále je zde vidění ještě Augustinčićův pomník Židů, kteří se stali oběťmi 2. světové války. Na jedné z travnatých ploch se tyčí také památník Němců, jež zahynuli ve 2. světové válce. 

- jap - 

Předchozí články z Chorvatska:
Ozalj - hrad nad řekou Kupou 
Přírodní rezervace Lonjsko Polje 
Národní park Risnjak 
Festivalové městečko Samobor 
Drniš - středisko ovocnářství a vinařství  

Článek byl zobrazen 5 913 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA