Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Brist je pro klidnou relaxaci jako stvořený

Pokud nemáte příliš v oblibě letoviska s masovým výskytem turistů, určitě by se vám více líbila osobní atmosféra v osadě Brist, která je vzdálena jen 2 km od střediska Gradac v jižní části Makarské riviéry. Převážně rybářská oblast neposkytuje sice příliš turistických atrakcí a rušného nočního života, ale pro ty, kdo vyhledávají klid, je to rozhodně dobrá volba.

A co víc? Poklidné prostředí Bristu si náležitě užijete, když vyrazíte ještě před hlavní sezónou.  Nejjižněji položená oblast Chorvatska je totiž díky středomořskému klimatu a možnosti koupání od června do září výborným místem pro letní dovolenou. První dva dny pobytu bylo sice relativně chladno s lehce podmračenou oblohou, ale přičítali jsme to blížícímu se úplňku měsíce ve znamení Kozoroha, což mimo jiné znamená i fakt, že se ochlazuje počasí a přichází krátké přeháňky. Další dny, kdy se měsíc přesunul do znamení Vodnáře, už se oteplilo, bylo nádherně a nastal ideální čas pro koupání a odpočinek u moře.

Brist je známý svým členitým pobřežím a drobnými zátokami. Na příjemné oblázkové pláži nenarazíte na množství dalších těl bažících po slunečních paprscích. Společnost na pláži vám vytvoří rackové a kormoráni, kterých se tu vyskytuje docela slušné množství. Na nudu si tu však rozhodně stěžovat nebudete, pokud si vystačíte s fotoaparátem a zajímá vás příroda oděná v předsezónním květu všech barev, které si jen můžete přát. Samotný název Brist pochází od názvu stromu „brijest“, což je jilm Ulmaceae.

Nevelký Brist s menším přístavem je jedním z nejjižněji položených městeček na Makarské riviéře při Jadranské magistrále, od Makarské vzdálen jen asi 40 km. Prázdninová osada ležící v zátoce stejného jména má příjemnou polohu přímo pod svahy pohoří Rilić. Obec je situována mezi mořem a horou Biokovo.

Oblast hory Biokovo s nejvyšším vrcholem v Chorvatsku je chráněným přírodním parkem, který nabízí turistům dobrodružné možnosti pro pěší turistiku a alpinistiku. Po hoře Biokovo je možné se zúčastnit organizovaných výletů s odborným průvodcem a speciálních alpinistických a speleologických túr či lovu na divokou zvěř. Dlužno podotknout, že při našem pobytu jsme měli v plánu alespoň půldenní výlet v tomto přírodním parku, ale pro nepochopitelný nedostatek zájmu dalších turistů, na nás ač řádně přihlášené a platící klienty, organizátoři poněkud pozapomněli. Přišli jsme tak o báječnou možnost setkat se ve zdejších lesích nejen s kamzíky a muflony, ale údajně také s medvědem, nemluvě o ochutnávce vynikajícího domácího pršutu a tradiční rakije – travarice, což je vlastně pálenka z hroznů.

Chorvatská kuchyně je velmi pestrá. Je to díky vlivům italské, turecké a maďarské kuchyně. Každé zákoutí Chorvatska má však své vlastní originální a tradiční jídla. Zrovna pršut je chorvatské národní jídlo – sušená šunka, která se podává obvykle s ovčím sýrem a olivami. Hojně se tu upravuje jehněčí maso na různé způsoby. Kulinářským zážitkem jsou ryby a plody moře připravené na roštu nebo vařené ve vodě ochucené česnekem, petrželkou, kořením a trochou olivového oleje. Výborně také chutnají jídla z mletého masa například pljeskavica.

V současné době se Brist sice rozkládá na samém mořském nábřeží, založen byl však v minulosti ve vyšších končinách hory. Svědčí o tom hojné zbytky kulturně-historických památek, zejména hroby z doby bronzové a železné. Podle místních historických pramenů se Brist připomíná už v roce 1571, ale samotná osada pamatuje mnohem starší dobu. Potvrzuje to starý středověký náhrobní kámen ve tvaru truhly. Kdo si dá trochu práce, najde ornamenty pěkně vyzdobený kámen nad dnešní osadou ve staré vesnici. Zdejší starousedlíci ho po svých předcích nazývají tureckým hrobem (stećak).

Přilehlá osada Kašić u Bristu je rodištěm významného chorvatského obrozeneckého básníka Kačiće-Miošiće, který se tu narodil v roce 1704. Ve staré vesnici stojí též docela sešlý barokní kostel sv. Markéty. Z původní stavby pocházející údajně z 15. století je stále zachována apsida s gotickou klenbou, ve které se nacházejí náhrobní desky starého šlechtického rodu Kačićů.

Poblíž kostela se nacházejí ruiny staré osady a kamenných budov.  V jednom z nich se střílnami ve zdi, se podle legendy narodil Andrija Kačić Miošić – jeden z nejznámějších chorvatských básníků. Je autorem díla „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“, které patří k nejčtenějším dílům chorvatského spisovatelství. Dodnes se dílo s názvem v překladu „Rozhovor příjemný národa slovanského“ dožil více než 60 vydání. Před domem, který je považován za rodný dům slavného básníka, byla postavena zídka s pamětní deskou.

Příznivcům historie nabízí vesnice na mořském břehu návštěvu novorománského farního kostela, u něhož stojí bronzový pomník básníka Andriji Kačiće-Miošiće. Autorem sochařského díla je velký chorvatský sochař Ivan Meštrović. Brist je sice nejvíce hrdý na básníka Miošiće, ale soudobé chorvatské kultuře dal dva další významné tvůrce. Je jím básník, dramaturg a esejista Srećko Dijana, který se v Bristu narodil 6. 3. 1906, zemřel ale ve Splitu. Dalším ještě žijícím slavným rodákem z Bristu je jeden z největších chorvatských malířů, Mladen Veža, který sice žije a tvoří v Záhřebu, ale nejčastějším motivem jeho obrazů je právě rodný Brist.

Kostel sv. Markéty v Bristu byl založen v roce 1870, jsou v něm však zachována díla mnohem staršího data, která zde byla pravděpodobně přenesena ze starého kostela sv. Markéty ze staré vsi. Jeden ze tří mramorových oltářů v interiéru kostela zdobí obraz sv. Markéty z 18. století. Kostel ukrývá také obraz sv. Antonína z roku 1940, který je dílem moderního chorvatského malíře Gabriela Jurkiće žijícího v letech 1886 až 1974. V Bristu stojí ještě na nábřeží menší kostelík sv. Antonína z roku 1807, v němž mohou milovníci historie obdivovat velký obraz Panny Marie se sv. Antonínem a sv. Janem. Mělo by jít patrně o benátské dílo z 16. nebo 17. století.

Nábřeží lemuje několik starobylých pozdně barokních domů. Poblíž kostelíka sv. Antonína jsou to budovy Miošić a Diana. Jejich původ se datuje do 18. století a jsou chráněnými památníky kultury. Chráněným památníkem kultury je taky budova obecné školy, která byla vystavěna v roce 1878. Ve stejném objektu má dnes sídlo základní škola.

Brist je jako většina okolních pobřežních městeček (Drvenik, Zaostrog, Podaca, Gradac ...) v posledních několika desetiletích zaměřen na turistický ruch. V Bristu žije v současnosti necelých pět set obyvatel, z nichž se převážná většina věnuje právě turistickým službám. Městečko disponuje asi 550 místy v apartmánech, malých penzionech a vilách.

Například vila Marko je moderní budova situovaná na pobřeží přímo v centru městečka Brist. Vila Marko má ve svých službách restauraci s provozem uzpůsobeným pro režim polopenze. Snídaně jsou kontinentálního typu a na večeři je možné si vybrat ze dvou menu. Studio se 2 lůžky na galerii a denní místnost s 1 gaučem, s malým kuchyňským koutem vybaveným elektrickým sporákem s 2 plotýnkami a lednicí, sprchou a WC plně uspokojilo naše potřeby. Apartmán byl umístěn v nejvyšším podlaží vily a z balkonu opatřeného zahradním nábytkem se nám otevíral nádherný výhled na moře.

V pokoji byla nainstalovaná klimatizace, kterou bylo možné za poplatek 5 eur na 1 den, kdykoliv spustit. V předsezóně nebyla zapotřebí, zato chybělo něco na odhánění komárů, které neuvěřitelně přitahovalo v nočních hodinách světlo při otevřeném balkoně. Vila se vypíná necelých 150 metrů od moře vysoko do svahu a těch 96 schodů nahoru a dolů nám velmi svědčilo namísto domácího rotopedu. Denní sestup a výšlap nazpět, někdy i vícekrát nám neuvěřitelně prospěl. Horší situace by asi nastala pro méně pohyblivé cestovatele nebo rodičům s dětmi, kočárky apod.

V bezprostřední blízkosti vily Marko se nachází pizzerie, pekárna s čerstvým pečivem a menší market a tržiště s čerstvým ovocem a zeleninou, kde bylo k mání vše základní a potřebné jako například balená voda atd. Pošta, směnárna, bankomat, lékárna a další služby byly k dispozici v blízkém Gradacu.

Pobřežní městečko Brist je vhodným místem pro odpočinek v klidném a tichém dalmatském prostředí a přitom v bezprostřední blízkosti daleko větších turistických středisek, v nichž najdou náročnější a aktivnější turisté vše, co patří ke strávení rušné dovolené včetně sportovního i nočního života. V Gradacu se dají provozovat nejrůznější vodní sporty a funguje zde potápěčský klub Felun. Při hotelu Laguna jsou k dispozici tři tenisové kurty s nočním osvětlením a půjčovna kol a skútrů.

Z Bristu se dají pořádat oblíbené lodní výlety na ostrovy Brač, Hvar, Korčulu a poloostrov Pelješac, autobusové výlety do historických měst Dubrovník nebo Split, případně ke zdejší nedaleké přírodní zajímavosti Bačinským jezerům – o tom ale až příště.

-ar-

Předchozí články z Chorvatska:
Národní park Kopački Rit
Městské muzeum v Záhřebu
Dovolená v Chorvatsku - chorvatská letoviska
Záhřeb - kostel Panny Marie
Záhřeb - Katedrála sv. Štěpána
Galerie moderního umění v Záhřebu

Článek byl zobrazen 12 836 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA