Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jachtami Silva a Vjeko po Jadranu

Popsat týdenní dovolenou na palubě jachty plující na vlnách chorvatského Jadranu je nesnadné - „to se nedá popsat, to se musí prožít“. O jaké lodě se vlastně jedná? Jachty Silva a Vjeko jsou zařazeny do kategorie obytných lodí, na nichž klienti spí, stravují se, opalují se a koupou se z nich v době jejich zakotvení v opuštěných zátokách.

O blaho turistů pečuje od rána do pozdního večera obvykle čtyřčlenná posádka - kapitán (většinou majitel lodě), kuchař/ka, steward a plavčík.

Jachta SILVA je jediný reprezentant klasické jadranské lodě typu „trabakul“, celodřevěného bachratého a nízkého dvojstěžníku se zaoblenou přídí. Je určena pro max. 28 osob, které jsou ubytovány v podpalubí, ve dvou- a třílůžkových kajutách, sociální zařízení je společné a v dostatečném množství je situováno na úrovni hlavní paluby. Plná penze je poskytována v salonu, příp. v zastíněném sezení na přední palubě. K dispozici je velká horní sluneční paluba. Turisty vozí po Jadranu už od roku 1982, před tím cca 60 let sloužila jako loď pro transport písku.

Jachta VJEKO, celokovový dvojstěžník, byla postavena a spuštěna na vodu v roce 2009. Je to jedna z nejmodernějších a nejluxusnějších obytných lodí na Jadranu. Je určena pro max. 21 osob, které jsou ubytovány ve dvou- a třílůžkových klimatizovaných kajutách s vlastním sociálním zařízením. Kajuty jsou situovány jak v podpalubí, tak na úrovni hlavní paluby. K dispozici je velký klimatizovaný salon, kryté venkovní posezení a veliká horní paluba. Na obou lodích jsou k dispozici různé rekreační doplňky, např. mořské kajaky, míčové vodní hry, apod.

Naše plavby jsou nabízeny a realizovány jako akce pro naturisty a nudisty , tzn. že zejména koupání a opalování probíhá bez plavek. Samozřejmě - je nutné ctít jak chorvatské zákony, tak určitá etická pravidla. Takže alespoň v nějakém oblečení, šátku, apod. je nutné být v přístavech a dalších obydlených částech pobřeží, resp. v salonu při snídani, obědě nebo příp. večeři.

A jak probíhá vlastní plavba? Do rána, do půl sedmé platí „noční klid“, snídaně je v 8 hodin. Čas před ní využívají účastníci buď k delšímu spánku, k vycházce po přístavním městečku, k vykoupání na nějaké blízké pláži a zejména k návštěvě kavárny se šálkem vynikajícího expressa nebo cappuccina. Po snídani loď opustí pohostinnost přístavu a vydá se na svoji denní trasu. Po přibližně 2-3 hodinách plavby vyhledá kapitán vhodnou zátoku, zakotví, spustí schůdky a je možno se koupat dle libosti, vypravit se na krátké vycházky po pustém pobřeží. Přibližně půl hodiny po poledni následuje oběd a po něm obvykle „odpolední klid“. Spánek přemůže větší část účastníků plavby, ať už v kajutě nebo na palubě. Při delší denní trase plavby se v této době  jachta přesouvá směrem ke svému cílovému přístavu, aby ve vhodnou dobu zakotvila v další pěkné zátoce.

Samozřejmě ani odpoledne totiž není možné zanedbat plavání a dovádění ve vodách Jadranu. V době mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední plavčíci vytáhnou kotvu a jachta opustí klidnou zátoku a pluje do cílového přístavu. Krátká procházka městečkem, večeře (na Silvě - klienti z lodě Vjeko si zajišťují večeři sami v přístavních restauracích) a volno až do rána. Pouze půl hodiny před půlnocí začíná platit na všech lodích v přístavu noční klid a pokud má někdo zájem o „noční život“, tak si jej musí vyhledat na místních diskotékách.

A kam všude se s jachtami můžete podívat? V podstatě od ostrovů v Kvarneru (Cres, Lošinj, Rab, Krk) až po Dubrovník. Plavby obvykle začínají a končí v sobotu v Omiši, městečku u ústí řeky Cetinje. Zde je také zajištěno parkování pro auta účastníků a hned u přístavu je velice vhodně umístěná zastávka autobusů. Poté vede plavba do Splitu nebo Trogiru, kde mohou nastoupit účastníci, kteří přijeli vlakem nebo přiletěli letadly. Vzhledem k tomu, že akce jsou prodávány i prostřednictvím spolupracujících západoevropských cestovních kanceláří, je možno se na lodích setkat s účastníky ze Slovenska, Německa, Rakouska, Holandska, ale i např. z USA. A tak se nejedná pouze o auta, busy a letadla z Česka, ale i z řady dalších států.

Po nástupu všech účastníků lodě odplouvají v neděli ráno po plánovaných trasách - směr Zadar, Kornatské ostrovy, řeka Krka, Šibenik, Primošten, směr ostrovy Šolta, Hvar, Brač, Vis, Korčula, směr Makarska, Pelješac, Korčula, ostrov Mljet, Dubrovnik. Pokud jsou občas plánovány trasy do oblasti Kvarneru, pak je nástupním přístavem Biograd na Moru. Trasy plaveb se každý rok mění a  kombinují návštěvy historicky architektonicky zajímavých přístavů (Hvar, Stari Grad, Korčula, Dubrovnik, Zadar) s návštěvou národních parků a přírodních zajímavostí (ostrov Mljet, Kornatské ostrovy, řeka Krka, Modrá jeskyně na ostrově Biševo) a pobytem v malých malebných přístavech na mnoha jadranských ostrovech (Jelsa na Hvaru, Pučišče a Bol na Brači, Komiža a Vis na Visu, Stomorska na Šoltě atd.). Jedenkrát týdně, na přání účastníků, zůstává jachta přes noc zakotvena v opuštěné zátoce a je tak možné se koupat jak večer, tak od časného rána. A není nic příjemnějšího než si zaplavat v Jadranu hned po východu slunce. A občasné obavy z vln, houpání lodě – větší problémy nehrozí. Kapitán má dokonalé informace o počasí a v případě jakékoliv komplikace směřuje do bezpečně chráněného přístavu nebo zátoky. 

O tom, že takto neobvykle prožitá dovolená na Jadranu je „ono pravo“ svědčí skutečnost, že drtivá většina účastníků se na jachtu každoročně vrací. Není výjimkou potkat na palubě účastníky, kteří jsou zde už popáté, podesáté, po patnácté. Každý den v jiném přístavu, sledování krás chorvatského pobřeží a ostrovů z moře, koupání přímo z lodě v opuštěných zátokách s průzračnou vodou, „pláž“ na horní palubě, výborná „domácí“ kuchyně, celodenní péče stewarda s různorodou nabídkou nápojů - co více chtít! Jak už bylo řečeno -  „to se nedá popsat, to se musí prožít“.

Prodej pobytů na jachtách Silva a Vjeko pro rok 2010 už byl zahájen – podrobnosti na www.naturtravel.cz

- PR článek -

Natur Travel
Nádražní 1 (budova želez.st.)
150 00  Praha-Smíchov

257 317 946, 603 418 474
naturtavel@volny.cz
www.naturtravel.cz

Poštovní adresa:
P.O.BOX 7, Nádražní 1, 150 05 Praha 5

Článek byl zobrazen 14 258 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA