Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kde mají nejčistší moře? V Chorvatsku!

Chorvatsko je zemí úžasné přírody, bohaté historie i kultury, krásných pláží a jak bylo zjištěno, tak je i zemí s nejčistším mořem. Není se tak čemu divit, že je Jaderské moře u českých turistů tolik oblíbené. Vždyť právě koupání, potápění a vodní sporty jsou tím, čemu se během dovolené chceme věnovat především – kvalita vody je proto velmi důležitá.

Kvalita mořské vody se v Chorvatsku testuje každým rokem a vždy je vybráno až několik stovek odběrných míst. Většinou jde o vody nacházející se v blízkosti pláží významných chorvatských středisek. Čistota moře je samozřejmě hodně závislá na množství návštěvníků. Méně frekventované pláže bývají čistější, v porovnání s těmi v populárních přímořských destinacích.

Vítězové a poražení

Za minulé období bylo z celkem 906 chorvatských pláží vybráno 9 144 vzorků vody, které se následně vyhodnocovaly. Výsledek je pro milovníky Chorvatska a jeho pláží rozhodně potěšující. Celkem 99% testovaných vzorků vody z Jadranu bylo schváleno. Nejlepšího hodnocení dosáhly pláže v blízkosti Dubrovníku, Novigradu, Poreče, Vrsaru a ostrovů Krk a Rab. Z celkového počtu 9 144 odebraných vzorků bylo pouhé necelé jedno procento nevyhovujících. Když už jsme vychválili místa s nejčistší vodou, je třeba představit také nejvíce znečištěné místo v Chorvatsku a tím je okolí Splitu, který je jedním z turisticky i dopravně nejvytíženějších měst v zemi. Pokud se tedy letos chystáte na dovolenou do Chorvatska a nevybrali jste si za svůj cíl zrovna Split, můžete si být jisti, že se budete koupat v té nejkvalitnější mořské vodě v Evropě a užijete si čistých pláží.

Gradac, Chorvatsko
Foto: Gradac

Modrá vlajka jen pro nejlepší

S čistotou vody nejen v Chorvatsku souvisí také udělování modrých vlajek, které jsou zárukou toho, že je mořská voda skutečně čistá a má tu nejvyšší možnou kvalitu. Získat modrou vlajku totiž není vůbec jednoduché – jde o velmi náročný a nákladný proces. Přesto je těchto vlajek v Chorvatsku více než sto!

To, že je daná pláž omývaná skutečně kvalitní a čistou vodou ještě pro získání modré vlajky nestačí. Modrou vlajku se podaří získat jen těm plážím a přístavům, které splní poměrně přísná kritéria. Která to jsou?

- podpora environmentálních a vzdělávacích aktivit, v nichž je zahrnuta propagace osvěty lidem na plážích
- pravidelné zveřejňování informací o kvalitě vod ke koupání, kvalitě místních ekosystémů a životního prostředí
- pláže jsou pravidelně obecním úřadem (popř. jinou místní samosprávou) podrobovány očistě
- na plážích musí být k dispozici dostatečný počet plavčíků

ostrov Korčula
Foto: ostrov Korčula

Chorvatsko jedničkou v Evropě

Chorvatsko již po mnoho let patří mezi nejvyhledávanější cíle českých turistů, velké oblibě se však těší také Itálie. Ta je s rozlohou více než 244 tisíc kilometrů čtverečních větší než Chorvatsko a má také podstatně delší pobřeží (o celých 1765 km). I tak se tato jihoevropská země pyšní pouze dvojnásobným počtem udělených modrých vlajek. Chorvatsko tak Itálii v tomto ohledu naprosto s přehledem konkuruje. Dokonce ani Řecko, jehož rozloha je oproti Chorvatsku dvojnásobná, nedisponuje tolika modrými vlajkami, ve skutečnosti jich má v okolí přístavů dvakrát méně.

Dubrovník
Foto: Dubrovník

Báječné koupání i vodní sporty

Čistota vody v dané lokalitě je pro výběr dovolené poměrně klíčovým prvkem. Zvláště pro nás, kteří moře nemáme a chceme si alespoň jednou ročně dopřát parádní koupání, potápění a vodní sporty. Pokud tedy hledáte zemi, kde si do sytosti užijete vodních radovánek v čistém moři, je Chorvatskou sázkou na jistotu. Tato země může být na své moře skutečně hrdá. Chorvatsko dělá navíc v oblasti čistoty moře ještě další kroky a to v podobě investic do ochrany vod.

Pokud se tedy také rozhodujete, kde strávíte letošní dovolenou, už nemusíte váhat! Chorvatsko se svým Jadranem je tou nejlepší volbou.

Oblíbené lokality v Chorvatsku

DubrovníkPulaSplit
BračHvarKorčula

- jap -

Článek byl zobrazen 15 039 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA