Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nejlepší potápěčské lokality v Chorvatsku

Do Chorvatska se nejezdí jen za lenošením na plážích a poznáváním památek, ale také za skvělým potápěním! Jaderské moře ukrývá spoustu vyhlášených potápěčských lokalit, kde je možné objevovat překrásný podvodní svět. Na své si přijdou jak milovníci potápění k historickým vrakům, tak i ti, kdo touží vidět hejna pestrobarevných rybek.

Jaderské moře je velmi rozmanité na faunu i flóru, dokáže tak uspokojit nejen začínající potápěče, ale i zkušené profesionály. Průzračně čistá voda však skrývá také mnoho zajímavých objektů a míst, která stojí za prozkoumání. Jakmile se jednou vydáte do modravých hlubin a začnete objevovat svět ukrytý pod hladinou, budete se chtít potápět znovu a znovu. V chorvatských vodách je obrovské množství míst, která stojí za prozkoumání a nabízí potápěčům dokonalou viditelnost pod mořskou hladinou.

Francesca di Rimini

Kdo si potrpí na potápění za lodními vraky, pak jej jistě nadchne vrak italské dopravní lodi Francesca di Rimini, nazývaný také Kaprije. Potopil se z doposud neznámých důvodů roku 1943 v blízkosti ostrova Kaprije. Nejpravděpodobnější verzí jeho potopení je, že byl zasažen torpédem vrženým z letadla, které vybuchlo na pravoboku. Vrak je dlouhý asi 60 metrů a leží na dně moře, v hloubce 50 až 52 metrů. Je mírně nakloněn na levý bok, paluba tak začíná v hloubce 40 m a klesá do hloubky 45 m na přídi a 45/47 na levém boku. Vrak má 3 jeřábové stěžně, z nichž dva leží opřeny o levý bok a třetí nacházející se v příďové části, se zvedá do výše 28 m pod hladinou.

Francesca di Rimini

Vraku chybí lodní šroub – nikdo však neví, kdo a kdy jej demontoval. Nákladní prostory lodi jsou zajištěny ocelovými sítěmi. Dodnes se v nich nachází spousta dělostřelecké munice a proto je zakázáno do nich vplouvat. Potápění k lodi Francesca di Rimini je vhodné pro potápěče s minimálním osvědčením P2 CMAS, AOWD se specializací Deep Diver. Při dobrých podmínkách je vrak viditelný už z hloubky 15 metrů, za běžných podmínek pak z hloubky 25 metrů.

Potápěči mají možnost si loď zvenčí dobře prohlédnout – mohou plavat od zádě až po příď, kde je v hloubce více než 52 metrů vidět kotva, prohlédnout si díru po torpédu, po lodním šroubu, některé z prvků lodní výbavy či bedny s protileteckou a dělostřeleckou municí a také nahlédnout do strojovny. V blízkosti vraku je možné potkat velké Scorpenidae, pilohřbetce, hejna makrel i mořských okounů. Potápění k vraku Francesca di Rimini je netradičním zážitkem, který zůstane dlouho v paměti. Loď si totiž stále uchovává tajemství související s jejím potopením a stala se tak malou potápěčskou legendou středního Jadranu. Společnost FunDiving získala jako jedna z mála povolení k potápění k této historické památce až do roku 2018 od ministerstva kultury Chorvatské republiky.

Převisy u Kaprije

Jednou z dalších oblíbených potápěčských lokalit v Chorvatsku jsou převisy u ostrova Kaprije. Na severní výspě ostrova začíná dvouterasovitá stěna. Hrana první terasy začíná v hloubce 8-12 metrů a padá až do 20 metrové hloubky. Druhá hrana stěny se pak následně zakusuje do stěny první v hloubce 30 až 32 metrů a padá až do 50-55 metrů, kde následně přechází v písčité dno. Ve stěně je množství zářezů, které jsou domovem pro langusty a chobotnice, dolní stěna je pak hustě porostlá houbami. Pod balvany a v děrách se ukrývají ropušnice. Mělčí stěna je ve skutečnosti převisem, do něhož moře vytvořilo díry a pukliny. Pod převis je možné opatrně vplavat a kochat se hustým porostem z hub a měkkých korálů. Úžasný zrcadlový efekt pak vytváří vzduchové bubliny, které potápěči vydechují a které se zachycují pod převisem. Převisy u Kaprije mohou navštívit všechny skupiny potápěčů, organizovány jsou sem i noční ponory, které jsou obzvláště silným zážitkem.

potápění s FunDiving

Kukuljari

Nedaleko ostrova Murter se z vod Jadranu vynořuje malý ostrov s majákem, který vypadá jen jako plochá kamenná deska zvedající se do výšky pouhé 3 metry nad hladinu. Jde o ostrov Kukuljari, přesněji Kukuljar, jehož okraje jsou dosti ostré a těžko přístupné. V blízkosti ostrůvku se vyskytují dosti silné proudy. Na západní straně ostrova však dno jen zvolna klesá, je mělké a porostlé travami. Okolo ostrova se potápí nejčastěji proti směru hodinových ručiček. Po kamenito-písčitých terasách je možné se ponořit až do 30 metrů za okraj poslední terasy. Písčité dno se pak nachází v hloubce 40 až 45 metrů.

chobotnice

Během ponoru je možné potkat langusty, pilohřbetce, úhořovce, chobotnice, hejna lesklých očnatců obecných (Sarpa salpa) či mořanů obecných (Diplodus vulgaris). Pokochat se můžeme také korály, barevnými houbami, láčkovci a nahožábrými plži. Kukuljari je jedním z nejkrásnějších míst pro potápění i šnorchlování v Jaderském moři. Obeplout ostrov zabere asi 25 minut. U Kukuljari je možné se účastnit také nočního potápění, kdy lze během ponoru zahlédnout Scorpenidae, chobotnice, úhořovce mořské, langusty a kalamáry.

Samograd u Národního parku Kornati

Samograd je nejjižnějším ostrovem souostroví Kornati a leží nedaleko ostrova Žyrije. Samograd vypadá jako velký skalní monolit s rovným hřbetem. Okraj stěny je u tohoto ostrova blízko pod hladinou. Již v hloubce 8 metrů se nachází rovná stěna klesající do hloubky 55 m a více. Na stěně jsou od hloubky 15 metrů patrné velké tmavomodré a červené rohovitky, v hlubších štěrbinách jsou pak ukryty langusty a u dna humři a pilohřbetci (Serranus scriba). Mělčiny obývají chobotnice a proplouvají jimi i hejna malých černých mořanů obecných (Diplodus vulgaris). Samograd je ideálním místem pro podmořské fotografování a filmování.

potápění s FunDiving

Čavlin

Nedaleko západní strany ostrova Čavlin se nachází mělčina, jejíž hřbet je asi 6 metrů pod hladinou moře. Tvoří jej kamenné desky s velkým množstvím štěrbin, které jsou dokonalým úkrytem pro chobotnice a hejna amarel (Diplodus vulgaris). Na počátku sezóny se zde vyskytuje spousta ulit po ježovcích. Ve 20 metrové hloubce se nachází hrana stěny, která má základnu až v hloubce 60 metrů. Částečně převislou horní část stěny porůstají rohovitky a houby, na stěně jsou patrné fragmenty sítě a je zde také stará klec na langusty. S langustami je možné se setkat v průrvách, větší hloubky pak obývají humři, pilohřbetci a úhořovci mořští.

Česká potápěčská základna na Murteru

Širokou nabídku potápěčských služeb, ale i pestré programy pro nepotápěče nabízí česká potápěčská základna v Tisnu na ostrově Murter. Zúčastnit se můžete kurzů potápění mezinárodních potápěčských výcvikových systémů IANTD, PADI, UDI a CMAS, které jsou určeny začátečníkům i potápěčským profesionálům. Ať už tedy máte s potápěním nějaké zkušenosti, nebo jste rozhodnuti ho poprvé vyzkoušet, budete na české potápěčské základně na ostrově Murter v těch správných rukou.

potápění s FunDiving

Česká potápěčská základna vám zajistí také ubytování, stravování, poskytne kompletní profesionální potápěčský servis za příznivé ceny a absolvovat zde můžete i kapitánské zkoušky. V Tisnu se nachází také půjčovna lodí a centrum vodních sportů, kde si můžete vyzkoušet parasailing, vodní lyžování, wakeboard, jízdu na vodním skútru a spoustu dalšího. Také se nabízí možnost absolvovat plavby po moři i výlety po pevnině, oblíbený je například výlet lodí s lovem ryb (na vyžádání i BIG GAME Fishing) či výlety po okolních pamětihodnostech a parcích. Základna zajišťuje rovněž outdoorové programy na míru a dokonce i transporty na letiště Split /Zadar.

Přečtete si také - Potápění v Chorvatsku s FunDiving

- PR článek -

Článek byl zobrazen 6 997 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA