Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Poloostrov Pelješac - pobyty v letovisku Trpanj

Poloostrov Pelješac je dlouhý 65 kilometrů a jeho šířka se pohybuje mezi 3 až 7 kilometry. S pevninou ho spojuje úzká šíje. Poloostrov je skalnatý, (nejvyšší vrch Sveti Ilija dosahuje výšky 961 m), ale v údolích je úrodná, pečlivě obdělávaná půda, na níž se pěstuje jižní ovoce a zelenina. Na terasovitých svazích pohoří se znamenitě daří vinné révě. 

Při návštěvě Pelješace bychom v každém případě měli ochutnat vína Dignač a Postup, jež mají vysoký obsah alkoholu. Nesmíme proto zapomínat, že místní obyvatelé pijí víno pouze k jídlu, jinak rozředěné vodou (tzv. bevanda) nebo minerálkou (gemišt), což je ostatně typický středomořský způsob konzumace vína, obvyklý i v Řecku, jižní Itálii a jižní Francii. Ředěné víno je jak pro místní obyvatele, tak pro turisty ideálním nápojem pomáhajícím zahnat žízeň v teplých letních měsících. Domácí vína se většinou nemísí. Proto mají zejména dalmatská vína ještě typický, nezfalšovaný charakter. Červená vína mají velmi tmavou barvu a jsou chuťově plná, někdy až drsná. S bílými víny je tomu podobně, jsou rovněž velmi těžká. 


Foto: Pelješac - vinice

Poloostrov Pelješac je největším v Dalmácii a jeho historická architektura nese stopy, které zde zanechaly různé kultury. Stonské hradby spojují městečka Mali Ston a Ston, která jsou známá díky historickým památkám starého kamenného centra obou měst. Hradby tady byly vystavěny proto, aby byl poloostrov Pelješac oddělen od pevniny a aby se tak uchránil před nebezpečím. Ve Stonu se nachází známý solivar z doby Dubrovnické republiky, který je v provozu dodnes, a také vyhlášené mořské farmy škeblí, které můžete následně ochutnat v stonských restauracích. Gurmáni budou jistě spokojeni nabídkou známé stonské restaurace Kapitánův dům (Kapetanova kuća), v níž Vám nabídnou původní speciality z ryb, ústřic a jiných škeblí. Městečko Orebić je kolébkou námořních kapitánů a námořníků, jejichž tradice se uchovala do dneška.


Foto: Ston

Trpanj je malá rybářská osada, kterou si turisté oblíbili kvůli malým, kamenitým a oblázkovým plážím, léčivému bahnu v Blaci a dalmatským léčivým bylinkám. Příjemné večery se zpěvem, u vína a domácích specialit, prožijete ve starých, původních dalmatských hospůdkách „konobách“ nebo se můžete zúčastnit lidových veselic s pečenými rybami a domácím vínem. Při příjemné procházce městem si můžete poslechnout i večery dalmatských písní ve starých centrech zdejších městeček. Pro hosty, kteří touží po noční zábavě až do rána, jsou na Pelješaci noční kluby v letoviscích Trpanji a Orebići. Na plážích se konají večírky a pobavit se můžete i v městečku Korčula na stejnojmenném ostrově, na který je to z Orebiće jenom několik minut cesty lodí.


Foto: Trpanj

CK Dakol Vám může nabídnout nezapomenutelný pobyt v letovisku Trpanj. Je nejznámějším místem poloostrova Pelješac, proslulém pěstováním kvalitní vinné révy. Dostanete se sem pravidelnou trajektovou linkou (Ploče - Trpanj), a proto je také oblíbenou destinací pro všechny návštěvníky jižní Dalmácie.  Má příjemné klima a chráněnou polohu. Příroda je zde nádherná a pláže rozmanité – oblázkové, skalnaté i betonové. Výjimečně krásná promenáda vedoucí podél moře je obklopena rozmanitými středomořskými rostlinami. Naleznete zde výborné restaurace s bohatou nabídkou ryb, plodů moře a vynikajících vín, proslulých v celém světě. 


Foto: pláž Divna

Necelých sedm kilometrů od Trpanje se nachází polozapomenutá, ale zároveň jedna z nejkrásnějších chorvatských pláží - Divna (Krásná), určená zejména milovníkům koupání. Mimochodem - nezapomeňte s sebou šnorchl a ploutve, pod hladinou křišťálově čistého moře se totiž skrývají zapomenuté poklady.  

NABÍDKA CK: Trpanj - ubytování ve vile s polopenzí


Foto: Trpanj - vila Rasič

Tímto si Vám dovolujeme nabídnout ubytování v privátní vile, ve 2-, 3- a 4-lůžkových pokojích s polopenzí, v místě stvořeném pro milovníky klidné dovolené, jehož zvláštností je také výskyt volně žijících šakalů, které můžete v nočním tichu zaslechnout. Atmosféra v tomto středisku je velmi domácká a přátelská. Těší se na Vás kolektiv CK Dakol.

- PR článek -

CK Dakol 
Univerzitní 1935/1
733 01 Karviná-Fryštát

Tel.: 593 323 485
Mob.: 777 301 778

ck_dakol@dakol-karvina.cz 
www.ck-dakol.cz

Článek byl zobrazen 5 442 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA