Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Primošten - ideální dovolená na chorvatském Jadranu

Malebné městečko Primošten najdeme v chorvatské severní Dalmácii, u jadranské magistrály, přibližně v půli cesty mezi Šibenikem a Splitem. Je ideálním místem ke strávení dovolené pro všechny věkové kategorie. Kdo jednou Primošten navštíví, rád se sem opět vrací a to nejen kvůli krásné přírodě, ale ještě z mnoha dalších důvodů.   

Původní malá rybářská osada se nacházela na ostrově vzdáleném asi 100 metrů od pevniny. V 16. století byla osada obehnána opevněním sloužícím jako obrana před nájezdy Turků. Na ostrov se dalo vstoupit jedinou branou po dřevěném padacím mostě. Později byl most nahrazen kamenným náspem. Díky tomuto náspu také získal Primošten své dnešní jméno. Primošten znamená “přemostěn“ nebo “přimostěn“.  

Do dnešní doby se zachovala vstupní brána, část opevnění, hlavně však malebná spleť křivolakých uliček starého města a několik původních rybářských příbytků s kamennou střechou. Primošten ale již dávno přesáhl hranice poloostrova, na němž se původně nacházel a zástavba apartmánů všech typů a kategorií se rozšířila po okolní pevnině i po dalších dvou sousedních poloostrovech - Raduča a Kremik. Z mořské strany je Primošten orámován sedmi menšími ostrovy, které dotvářejí jeho neopakovatelnou scenérii. 

Primošten je jedno z mála míst na chorvatském pobřeží Jadranu, které se pyšní pohledem na otevřené moře. Mimo zmiňovaných sedmi malých ostrovů se před vámi při pohledu ze břehu rozprostře jen nekonečná, průzračně čistá vodní hladina. Staré město si zachovalo charakteristický mediteránský ráz s úzkými křivolakými uličkami, lemovanými kamennými domy. Ty stoupají až na vrchol ostrova, k nepřehlédnutelné dominantě - kostelu sv. Jiří. Znovu vás překvapí pohled na nekonečnou vodní hladinu, ze které vystupují jako korálky jednotlivé ostrůvky. Pokud se ke kostelu vydáte na večer, uvidíte sluneční kotouč pomalu a důstojně zapadající do mořské hladiny.

V té chvíli městečko ožije večerním životem. Spustíte se některou z uliček zpět do centra a cestou vás již budou lákat otevřené dveře místních sklípků a taveren. Jak těch nových, tak těch původních starých a trochu omšelých, které jsou živou vzpomínkou na doby dávno minulé. Všechny vás lákají k posezení, ochutnávce místních specialit a hlavně tradičního primoštenského vína - Babič. Pokud se necháte zlákat k posezení, dýchne na vás zvláštní atmosféra klidu a pohody. Jako by se čas zastavil. U sklenky dobrého vína sledujete červený měsíc, který se náhle s překvapivou rychlostí vynoří nad obzorem a putuje vzhůru noční oblohou. Po půlnoci, kdy život v Primoštenu pomalu usíná, se mohou ti vytrvalejší přesunout do nedaleké diskotéky “Aurora“. Diskotéka stojí v dostatečné vzdálenosti nad městem tak, aby přitáhla pozornost hostů, přitom však nerušila klidný spánek rekreantů. Jedná se o největší diskotéku s bazény a sály v regionu, nabízející přes celé léto pestrý program až do ranních hodin.

Primošten je také ideálním výchozím místem k výletům za zajímavostmi okolí. Z těch nejbližších určitě můžeme zmínit vinice “Bucavac“ zapsané na seznamu přírodního dědictví UNESCO, které se nacházejí na jednom z primoštenských poloostrovů Kremik. Nesmírně zajímavá je návštěva jedné z nejstarších místních kamenných usedlostí “Jurlinovi Dvori“, kterou si můžete nejen prohlédnout, ale i ochutnat tradiční domácí produkty jejích majitelů. Z těch mezinárodně známých památek můžeme zmínit například přístavní město Split s pozůstatky Diokleciánova paláce, přístav Šibenik s unikátní gotickou katedrálou od známého Dalmatského stavitele Juraje Dalmatince, nebo kouzelné opevněné město Trogir zapsané taktéž na seznamu UNESCO. Mezi přírodní zajímavosti okolí patří Národní park vodopády řeky Krka nebo Národní park Kornati, tvořený nespočtem ostrovů různé velikosti, rozesetých podél celého pobřeží střední Dalmácie.   

Původní Primoštenci se živili jako rybáři. Dnešní obyvatelé žijí převážně z cestovního ruchu. Jejich snahou je ve městě neustále něco zlepšovat. Každý rok zde najdete něco nového - nově vybudované pláže na poloostrově Raduča či stále se rozšiřující síť cyklostezek. Zajímavé je také sportovní „adrenalinové“ vyžití v podobě vyhlídkových letů na padáku taženém rychlou lodí, jízda na “banánu“ taženém taktéž po mořské hladině motorovým člunem nebo projížďky na vodním skútru. Že tato snaha není marná, dokazuje i ocenění “Zlatý květ Evropy“, které Primošten obdržel.

Primošten máte možnost navštívit prostřednictvím cestovní kanceláře ČSAD Tišnov - Travel Club, která zde českým rekreantům zajišťuje své služby již 17 let. Tomu také odpovídá široká nabídka ubytování, především v privátních apartmánech, kde jsou zastoupeny jak apartmány přímo ve starém městě nebo moderní luxusní byty v nové zástavbě. Pokud byste nevyužili sezónních autobusových linek ČSAD Tišnov a chtěli byste Primošten navštívit vlastní dopravou, jsou vám k dispozici apartmány s bezplatným parkováním, což bohužel v dnešním Chorvatsku již není samozřejmostí. Největší předností je však zkušený, místa znalý delegát ČSAD Tišnov, který klientům poskytne všechny potřebné informace při příjezdu, po celou dobu je pak k dispozici při řešení jakýchkoli problémů. 

Zdaleka není možno vyjmenovat všechny důvody, proč stojí za to Primošten navštívit. Jeho návštěvu vám však můžeme vřele doporučit. Nashledanou v Primoštenu!

- PR článek - 

ČSAD Tišnov - Travel Club
Joštova 4
602 00  Brno
Tel.: 542 211 775
travelclub@csad-tisnov.cz

Nádražní 1797 - Tišnov
666 01  Tišnov
Tel.: 549 411 110
ck-tisnov@csad-tisnov.cz

U tržiště 17 - Břeclav
690 02  Břeclav 
Tel.: 519 321 411 
ck-breclav@csad-tisnov.cz

Článek byl zobrazen 4 306 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA