Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Brač - stálice dovolené na Jadranu

Ostrov Brač patří tradičně k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Chorvatsku. Nepochybně je to díky jeho přirozeným přednostem jako jsou malebné zátoky, krasové útvary, památky a pláže s nejjemnějším pískem, ale velkým dílem také díky nejpestřejší nabídce v oblasti cestovního ruchu, kterou destinace Jadranu poskytuje.

Brač je s 395 čtverečními kilometry největší ostrov ve skupině Středodalmatských ostrovů a třetí největší v celém jadranském souostroví. Od pevniny ho dělí Bračský a Splitský průliv. Jde o vápencový ostrov bohatý na krasové jevy s převážně kamenitým terénem. Nenajdete zde žádné vodní toky, s výjimkou několika sladkovodních pramenů u města Bolu. Užitková a pitná voda putuje na ostrov podmořským potrubím z pevniny. Na Brači panuje středomořské klima s poměrně vysokým počtem hodin slunečního svitu. Pobřeží pokrývají písečné nebo oblázkové pláže. Jednou z nich je i oblíbená Zlatni rat (Zlatý mys) v Bolu, mnohými pokládána za nejkrásnější pláž Jadranu. Leží na cípu ostrova, ostře vystupujícího do moře.


Foto: Bol

Nejvyšším bodem ostrova je Vítova hora (Vidova gora), která se tyčí do výšky 780 m n.m. Vrchol hory je skvělým vyhlídkovým bodem a místem startu vyznavačů paraglidingu a létání na rogalu. Ostrov tak láká turisty nejen na nádherné pláže s jemným bílým pískem nebo oblázky, vinnou révu a omamně vonící pinie, ale také na téměř neomezené možnosti sportovního vyžití. Pomineme-li typicky vodní sporty jako koupání, šnorchlování, potápění, rybaření, windsurfing nebo plachtění, jsou zde ideální terény pro pěší i cykloturistiku, zázemí hotelů přejí tenistům a vyznavačům fittnes.

Na ostrově Brač napočítáte dvaadvacet obcí a osad, které trvale obývá asi 14 tisíc domorodců. Správním střediskem je město Supetar, které má trajektové spojení s pevninským Splitem. Významným letoviskem je Bol, k hojně navštěvovaným patří také Sutivan, Milna, Splitska, Postira, Pučišća nebo Povlja.


Foto: Supetar

Ostrov Brač zaujme nejen svou přírodní krásou, ale také dochovanými památkami na jeho zajímavou historii. Archeologické nálezy dokládají osídlení již v období neolitu. Ještě dnes tu můžete narazit na četné stavitelské památky jako jsou například ilyrské (kyklopské) hradby, opevněná sídliště zvaná gradiny nebo nízké chýše kruhového půdorysu z místního lomového kamene zvané bunje, skýtající pastevcům úkryt před nepohodou. Z doby Římanů se tu dochovaly četné sarkofágy, dvě mauzolea a zbytky dalších staveb. Starokřesťanskou epochu reprezentují pozůstatky svatyň, starochorvatské období pak jedenáct starobylých kostelíků z 9. - 12. stol., které stojí většinou na návrších nebo na kopcích je od nich krásný rozhled na ostrov a moře. Nejpozoruhodnější památkou je skalní klášter Blaca v jihozápadní části ostrova, k turistickým lákadlům patří také Dračí jeskyně (Zmajeva spilja či pećina) u Murvice na jižním pobřeží. Blízko města Pučišća, pod Škripom můžete vidět antické kamenolomy, ve kterých se během renesančního a barokního období vzdělávaly celé kamenické dynastie. Právě výborný kámen umožnil na ostrově vytvoření řady skvělých staveb. Bračský kámen byl zabudován také do Bílého domu ve Washingtonu.

Jméno Brač je patrně odvozeno od jelena, kultovního zvířete dávných ilyrských obyvatel ostrova. Podle dávné pověsti trojský hrdina Antenor (legendární zakladatel Padovy a Korčuly) došel po pádu Tróje z řecké Ambracie na ostrov Brač a přivedl s sebou pastýře Braha, zemědělce Silena a námořníka Elafa. Ti předurčili orientaci budoucích obyvatel na dobytkářství, pěstování oliv a vinné révy a rybaření. Koncem 18. století se tu pěstovalo půl miliónu olivovníků a o sto let později zde bylo 12000 hektarů vinohradů. Olivy a vinná réva se na Brači pěstují i dnes, i když už ne v takové míře, protože je zničily choroby a válka. Stále rozšířený je i chov ovcí a rybolov.

Předností Brače jsou moderní hotely, apartmány, soukromé domky a vily. Ve větších střediscích pak nechybí kvalitní nabídka sportovního vyžití, zvláště v letovisku Bol, kde jsou školy windsurfingu, jachtingu nebo potápění. Na Brači také musíte ochutnat vynikající místní specialitu – červené víno Bolský plavac, což je odrůda, které se daří pouze v okolí města Bol. Nejlépe si ho vychutnáte k vyhlášenému bračskému sýru, jehněčímu masu nebo rybám v útulném hostinci nebo v tichu některé z pastýřských kolib ve vnitrozemí ostrova.

Brač má trajektové spojení se Splitem ze Supetaru. Do Makarské jezdí trajektová linka ze Sumartinu na jihovýchodním konci ostrova. V Bolu zastavuje rychlá lodní linka SplitJelsa. Ve vnitrozemí ostrova funguje dokonce mezinárodní letiště využívané zejména v sezóně, především pro charterové lety. Ideální je také cesta vlastním vozem, na ostrově jsou kvalitní silnice, která spojují všechna města.

Autor: Lucie Kaspříková

Další články z Chorvatska:
Rovinj
Stari Grad - v srdci hvarských vinic
Stará (ne)známá Jelsa
Kornati
Ostrov Vis

Článek byl zobrazen 7 753 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA