Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Záhřeb, hlavní město Chorvatska

Toto miliónové město rozhodně stojí alespoň za krátkou zastávku všech, kteří kolem projíždějí na své cestě za překrásnými chorvatskými plážemi. Již od 11. století je Záhřeb považován za kulturní a duchovní centrum oblasti a svou mezinárodní pověst města umění si uchoval dodnes.

Hlavní město Chorvatska leží na úpatí horského masivu Medvednica, jež dosahuje výšky přes tisíc metrů nad mořem. Na jeho vrcholek se snadno dostanete městskou hromadnou dopravou a za pěkného počasí si odtud můžete vychutnat nádherný výhled na město i okolí.

Záhřeb

První zmínky o osídlení oblasti Medvednice pocházejí z 11. století, kdy bylo ve zdejších kopcích založeno biskupství s nedalekou osadou. Ta byla o století později prohlášena za královské město, které následně zaznamenalo výrazný hospodářský i duchovní rozvoj. Ve 20. století byl již Záhřeb považován za jedno z významných středisek mezinárodního obchodu.

Booking.com

Město samotné je rozděleno do tří částí. Nejnovější a pro turisty nejméně zajímavý Novi Zagreb vyrostl po druhé světové válce na pravém břehu řeky Sávy. O století starší Dolní město (Donji Grad) je považováno za centrum kulturního života. Soustředí se zde většina z dvaceti záhřebských divadel a téměř šedesáti muzeí i galerií. Tato část také láká návštěvníky svými obchody, restauracemi, pouličními kavárničkami a parky. Její střed je vyhrazen pěší zóně se známým náměstím bána Jelčiče, jež po večerech ožívá a získává svou nezaměnitelnou atmosféru.

Záhřeb

Historicky nejzajímavější je Horní město (Gornji Grad), plné úzkých klikatých uliček a malých náměstí. Zde stojí i jeden z nejznámějších chrámů, gotický kostel sv. Marka, jehož střechu zdobí tašky v chorvatských národních barvách. Z nedaleké čtvercové věže Lotrščaku se nám naskytne nádherný pohled na panoráma celého města. Uvidíme i nepřehlédnutelné a do výše se tyčící štíhlé věže, které patří katedrále sv. Štěpána. Vedle nemalého historického významu má Horní město i značný význam politický, neboť je sídlem prezidenta a parlamentu Chorvatské republiky.

Záhřeb

Horní a Dolní město od sebe odděluje Kamenná brána (Kamenita vrata), pocházející ze 13. století. Její svatyně uchovává obraz Panny Marie, který před více než dvěmi sty lety zázračně odolal požáru a stal se tak vyhledávaným místem všech věřících.

Záhřeb

Podobně jako ostatní evropská města, nabízí i Záhřeb svým návštěvníkům volnou jízdenku na veřejnou dopravu. S tzv. Zagreb card, získáte navíc 50% slevu do všech záhřebských muzeí a galerií, 20% slevu na divadelní představení a na konzumaci ve vybraných restauracích. Kartu pořídíte ve všech hotelech a v informačních střediscích za 60 kun (cca 240 Kč).

Záhřeb

Další články z Chorvatska:
Opomíjená Rijeka
Plitvická jezera - nejznámější národní park Chorvatska
Svetvinčenat
Pazin
Vrsar

Článek byl zobrazen 19 669 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA