Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bačinská jezera – osvěžení ve sladké vodě

Bačinská jezera jsou populárním výletem pro cestovatele, kteří zavítají v Chorvatsku na jih Makarské riviéry například do letovisek Drvenik, Zaostrog, Brist nebo Gradac. Sladkovodní soustava krasových jezer rozkládajících se stranou od pobřeží u vesnice Baćina při Jadranské magistrále rozhodně stojí zato navštívit.

Bačinská jezera se nacházejí asi 20 km pod Gradacem směrem na Ploče. Domorodci se tu snaží podnikat, a tak na lodičkách pořádají okružní jízdy po jezerech a ochotně je návštěvníkům nabízejí za velmi příznivou cenu. Za pozornost stojí 5 z těchto jezer – Crniševo, Klek, Sladinač, Perast a Šipak. Vtipný lodivod turisty bezpečně proveze a ještě přidá pár zajímavých historek o místní floře i fauně včetně seznámení se zdejší legendou o ostrůvku na prvním jezeře, který má romantický název – Ostrůvek lásky.

Cena za projížďku je asi 50 kun a projížďka spojená s popíjením rakije a koupáním v jezerech trvá asi 2,5 hodiny. Pro děti zážitek, zejména když se omylem rakije napijí, protože si myslí, že je to minerálka. Projížďkám totiž předchází milé a přátelské uvítání skleničkou vynikající „travarice“ nebo „orehovice“, což jsou místní moc dobré likéry z bylinek nebo ořechů. To se to potom v jezeře s křišťálově sladkou vodou plave. Je to naštěstí ještě masově turisty neobjevená oáza klidu, kde je možné si příjemně zaplavat. Větřík pofukuje a voda je nádherně vlahá. Na vlastní kůži vyzkoušená jezerní voda je čistá, průzračná, teplá a přesto osvěžující.


Autor: Matt

Obzvlášť v jarních měsících je bujné rostlinstvo nacházející se v bezprostřední blízkosti jezerní soustavy přitažlivým magnetem pro objektivy fotoaparátů všech návštěvníků bažících po lovech beze zbraní. Na své si tu určitě přijdou zejména ornitologové a vůbec všichni milovníci ptactva. Jezera jsou proslulá malebnými přírodními scenériemi a hojností ryb mořských i sladkovodních. Je možné tu najít také endemické druhy jako třeba rybu „ciplje“, kterou jinde určitě nenajdete.

Jde vlastně o soustavu šesti jezer navzájem propojených kanály, která jsou s mořem spojena odtokovým kanálem vybudovaným už v minulém století. Přírodní zvláštností je, že hladina jezer místy hlubokých až 28 metrů, je nad úrovní moře, ale dno pod úrovní, takže se při něm drží slaná voda. Jezera jsou zásobována vodou z Vrgorackého jezera umělým kanálem.


Autor: Fabienne

V nejvíce vzdálené části jezer je vysekaný druhý tunel, který na jaře přivádí sladkou vodu z hor. Tehdy se hladina jezer zvyšuje v průměru o dva metry, tudíž zaplaví část silniček a místní obyvatele od okolního světa odřízne. Nijak se tím nevzrušují a říkají, že nastala doba rožnění a odpočinku. V letních měsících je zřetelně vidět na stromech lemujících kanál zimní výšku hladiny.

Na silnici nad jezery je vyhlášená restaurace, která umí skvěle zkombinovat dalmatskou a bosensko-arabskou kuchyni. Skoro vždycky plné parkoviště se nachází nahoře nad jezery. Vidíte z něho všechna jezera jako dlani. Daleko lepší je však si tento zážitek vychutnat na loďce s možností koupání.

Zastávka na konci jezer skrývá zajímavé překvapení. Zdejší starousedlíci si tu vybudovali pro svoje potřeby gril a hřiště na plážový volejbal. Pokud patříte do větší skupiny, skutečně bez potíží se s místními můžete dohodnout a nechat si na tom grilu upéci třeba jehňátko, případně selátko. Místní domorodci jsou neskutečně pohostinní a na návštěvy jsou připraveni, neboť poklidná hladina jezer je rájem pro utrmáceného turistu.

-ar-

Předchozí články z Chorvatska:
Rab - ostrov slunce
Cestování autem do Chorvatska
Knin
Jastrebarsko
Gradac s vůní levandule

Článek byl zobrazen 31 091 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA