Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rab – ostrov slunce

Součástí Kvarnerského souostroví rozkládajícího se na severním pobřeží Chorvatska je i hornatý ostrov Rab. Tento ostrov s písečnými plážemi, romantickými skalnatými zátokami, bujnou vegetací a mírným podnebím je již dlouhá desetiletí oblíbeným a vyhledávaným cílem turistů.

Ostrov leží v Jaderském moři rovnoběžně s pohořím Velebit, čímž vytváří průliv, který byl odpradávna noční můrou všech mořeplavců. Vzniká zde totiž jakýsi tunel, jímž vane suchý vítr bóra, kvůli kterému je tento pobřežní úsek skalnatý a pustý. Protější západní strana ostrova je před větrem chráněna a panuje zde tedy mírné podnebí. Také krajina je na této straně mnohem zelenější, porostlá borovicovými lesy porosty dubu cesmínolistého.


Foto: město Rab   Autor: Mario Fajt

Povrch ostrova je poměrně hornatý, vysoký hřeben Kamenjaku sahá do výše 408 metrů a chrání větší část ostrova před severovýchodními větry z pevniny. Pobřeží je členité s mnoha zátokami a zálivy. Pláže jsou zde písčité, oblázkové, skalnaté i betonové, jsou tak vhodné i pro děti. Široká je i nabídka sportovních aktivit, ostrov je významnou, velmi oblíbenou základnou jachtařů, ale láká milovníky dalších vodních sportů. Již tradičně je po mnoho desetiletí také cílem naturistů.

Podnebí Rabu se tedy liší od podnebí chorvatského vnitrozemí, ale je podobné jako na okolních ostrovech. Počtem hodin slunečního svitu v roce se řadí mezi nejslunnější místa Evropy (2499 hodin). Rab má navíc mimořádně zdravé ovzduší, které je bezprašné a prosycené mořskou solí. Díky tomu je mezinárodně uznávaným lázeňským místem s blahodárnými účinky pro alergiky a astmatiky.

Rab je přístupný pouze trajektem z pevninského Jablance do Mišnjaku na jihu ostrova. Další možnosti jsou trajektem vypravované z Rijeky nebo Zadaru do města Rab. Mezi ostrovy Rab a Krk jezdí trajekt z Loparu do Bašky. Na cestování po ostrově je nejlepší využít místních autobusových linek.

Od 2. století př. n. l. byl ostrov ovládán Římany, kteří si zde pro příjemné prostředí a přitažlivou scenérii začali stavět svá letní sídla. V místech dnešního hlavního města založili první osadu. Římané ostrovu říkali Arba nebo Scadurna. Až do roku 1409 Rabu přerušovaně vládli habsburští králové. Následně byl Rab prodán Benátkám spolu s Dalmácií a zůstal pod jejich vlivem do roku 1797. V současnosti dotváří kouzelnou atmosféru ostrova spousta historických památek. Mezi paláci, kostely a úzkými uličkami je vidět odraz středomořské kultury. Nejvíce je to patrné v hlavním městě Rab, které dalo celému ostrovu jméno.

Pro město jsou typické čtyři zvonice, díky kterým připomíná loď se čtyřmi stěžni. V Rabu si můžete prohlédnout několik krásných benátských budov, tři hlavní ulice jsou lemovány jedinečnými šlechtickými domy s románskými portály. Ve středověku bylo město obehnáno hradbami, ty se však nepodařilo dochovat. Nové hradby byly vybudovány v 15. století a část z nich vydržela dodnes. Nejzachovalejší část si můžete prohlédnout v zátoce sv. Eufémie, kde je i přístav. Naproti přístavu vznikla nová, moderní městská část, ale je to především Staré město, které láká mnoho turistů, pouličních umělců a obchodníků. Ukrývá pěkná náměstí, paláce, kostely a archeologický park.


Foto: město Rab  Autor: Ana Sergej

V jedné z hlavních ulic se vyjímá nádherná renesanční benátská lodžie z roku 1506 a sýpka. Nalevo od nich se tyčí Mořská brána ze 14. století, kterou projdete na hlavní náměstí.  Tomu dominuje Knížecí palác ze 13. století postavený v románském slohu a později renesančně upravený. Zdobí jej benátská gotická a renesanční sdružená okna. Rab je také znám jako město kostelů, protože jich zde najdete opravdu požehnaně. Románský kostelík sv. Ondřeje přiléhá k benediktinskému klášteru z roku 1118. Zdejší zvonice je nejstarší na celém ostrově.

Nejvýznamnější památkou města je románská katedrála Panny Marie Veliké, která byla v roce 1177 vysvěcena dokonce samotným papežem Alexandrem III. Na jejím průčelí se střídají pásy z růžového a bílého kamene, nad portálem je k vidění sochařské dílo „Kladení do hrobu“ z roku 1514, jehož autorem je Petr Trogiranin. Trojlodní interiér je rozdělen řadami sloupů a honosí se krásnou křtitelnicí z roku 1497 od téhož sochaře. Oltářní polyptych je dílem Paola Veneziana. V interiéru se dále nachází úchvatný oltářní baldachýn s mramorovými sloupy, na hlavním oltáři je pak relikviář z 12. století, v němž jsou uloženy ostatky sv. Kryštofa. Nedaleko katedrály se vypíná zvonice ze 13. století, která je nejvyšší ze všech zvonic na ostrově.

Za městskou katedrálou je situován kostel a klášter sv. Antonína Opata. Tento ženský klášter založila pro uzavřený řád jeptišek šlechtična Magdalena Budrišićová v roce 1497. Nevelký kostel sv. Antonína z roku 1675 je hezkým příkladem sakrální barokní architektury. V jeho interiéru vás upoutá mramorový oltář a obraz ze 17. století namalovaný ve stylu benátské školy. Součástí kostela je i kaple sv. Antonína Paduánského. Dalším svatostánkem Rabu je kostel sv. Františka z roku 1491 situovaný v parku Komrcar. Na kostele je patrné prolínání gotiky a renesance. Vyniká původním průčelím, které zdobí tři kamenné lastury. Kostel a klášter sv. Justiny byly vysvěceny v roce 1578. Zvonice ke kostelu přibyla roku 1672. V současnosti v kostele sídlí Muzeum sakrálního umění, které mimo jiné opatruje kříž krále Kolomana z roku 1112. Dalším velmi ceněným předmětem je relikviář sv. Kryštofa z 12. století, který byl patronem ostrova. V tomto kostele jsou uloženy také iluminované knihy napsané v hlaholici.


Autor: Mario Fajt

Těsně u města Rab je původní městská pláž tvořená oblázky, kameny i skalisky. Přímo na Rab navazuje v zátoce sv. Eufémie malá obec Palit. Trochu dále jižněji se rozkládají střediska Banjol a Barbat nabízející optimální podmínky pro odpočinkovou dovolenou plnou koupání. V Barbatském průlivu jsou nejlepší podmínky ty nejlepší podmínky pro provozování windsurfingu. V severozápadní části ostrova se nachází bývalá rybářská vesnička Kampor, která se rychle proměnila v oblíbené turistické letovisko. Přesto si dokázala uchovat nejpůvodnější vzhled staré rybářské osady. Kampor je známý především svými zachovalými kamennými domy a terasami s olivovníky a vinnou révou.

Milovníci historie mohou zamířit do františkánského kláštera, který stojí na konci zálivu sv. Eufémie. Klášter uchovává vzácné sbírky mincí, listin a prvotisků a v jeho křížové chodbě návštěvníci objeví náhrobní kameny a sarkofág šlechtičny Magdaleny Budrišičové – zakladatelky kláštera sv. Antonína Opata v Rabu. Součástí kláštera je románský kostelík sv. Eufémie a gotický klášterní kostel sv. Bernarda Sienského, který byl později zbarokizován. Interiér kostela ukrývá dva deskové obrazy od Bartolomea a Antonia Vivariniových a byzantský deskový obraz z 14. století. Za 2. světové války zřídili Italové v blízkosti obce koncentrační tábor, v němž přišlo o život 4 500 lidí. Dnes tu stojí pamětní hřbitov s památníkem postaveným v originálním duchu.

Vynechat byste neměli ani návštěvu vesnice Lopar na severním pobřeží ostrova. Stala se vyhledávaným cílem rekreantů zejména pro své písečné pláže lemované borovicovými lesy a zajímavé možnosti aktivní rekreace, jako je tenis, fotbal či minigolf. Letovisko je proslulé svou písečnou Rajskou pláží dlouhou 1,5 km s pozvolným vstupem do vody. Pro svůj věhlas bývá sice během sezóny přelidněná, ale dalších menších písečných pláží je v blízkém okolí Loparu skutečně dostatek. K historickým pamětihodnostem Loparu patří kostel sv. Jana Křtitele a kostel Blažené Panny Marie. K turistickým střediskům na ostrově Rab patří ještě původní rybářská vesnice Supetarska Draga ukrývající benediktinský klášter s kostelem sv. Petra, který vznikl v 11. století a také letovisko Suha Punta vhodné pro milovníky krásné přírody, bujné vegetace a romantických zákoutí s menšími přírodními plážemi.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Cestování autem do Chorvatska
Knin
Jastrebarsko
Gradac s vůní levandule
Záhřeb - Kamenná brána

Článek byl zobrazen 11 412 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA