Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bakar

Malebné město Bakar situované v Rijeckém zálivu na severním pobřeží Chorvatska bylo po dlouhá léta známé jen jako přístav pro tankery a koksárna. Po demolici závodu, ropné rafinerie a koksovny se v oblasti konečně začal rozvíjet turistický ruch. Město dostalo novou tvář a lidé se sem pomalu začínají vracet.

Přítomnost koksovny způsobila, že životní prostředí v Bakaru bylo několika desetiletími devastace ekologicky nepříznivými aktivitami velmi narušeno. Oblast se však pomalu, ale jistě zbavuje tohoto tíživého dědictví. Odstraněn byl například nevzhledný 250 metrů vysoký komín někdejší koksárny na břehu Bakarského zálivu.

I když je scenérie tohoto starobylého městečka, kde žije okolo 2000 obyvatel, dnes již velmi malebná, kvůli průmyslové minulosti sem zavítá stále jen málo návštěvníků. Počty turistů sice každoročně stoupají, ale většina z nich se zastavuje jen na krátkodobé prohlídky. Velkým lákadlem by však mohla být krásná okolní krajina a sladkovodní prameny vyvěrající z podzemí.

Městečko bylo vybudováno v místech římské osady pojmenované Volcera. Ta od 15. století patřila Frankopanům, kteří zde v roce 1530 postavili hrad na trojúhelníkovém půdorysu. Podařilo se jej dochovat v dobrém stavu, včetně vysokých oken, které byly zachráněny během jeho úpravy na zámek Šubić – Zrinských. Tyto rody objekt převzali v roce 1778 po Frankopanech.

Významnou památkou města je také barokní farní kostel sv. Ondřeje, jehož interiér ukrývá obraz Svaté Trojice od uznávaného italského malíře Girolama da Santacroce. Ceněný je také krucifix pocházející ze 14. století. Objevy z dob dávno minulých opatruje Městské muzeum, v němž můžete obdivovat řadu náhrobků a soch pocházejících z římské éry a z období raného středověku. Malebně působí staré domy, jako je dům zvaný Plovanija (původně známá mořeplavecká škola), Turecký dům, Římský dům, hospic a Biskupský palác. Město si díky námořní akademii založené v roce 1849 udržuje také námořní tradice. Díky tomu se stalo kolébkou mnoha mořeplavců.

Bakar je z minulosti znám rovněž jako středisko pro lov tuňáků v oblasti severního Jadranu. Připomínkou někdejšího způsobu lovu tuňáků jsou strážní věže – „straže“. Jde o poměrně dlouhé dřevěné žebříky šikmo vysunuté dost daleko nad mořskou hladinu. Z Bakaru pochází nejlepší chorvatské šumivé víno Bakarska vodica. Odtud se také po celém severním přímoří rozšířily chutné bakarské preclíky - bakarske baškote.

- jap -
Foto: Miljenko Šegulja

Předchozí články z Chorvatska:
Arcibiskupský palác v Záhřebu
Rijeka
Svetvinčenat
Pazin
Vrsar

Článek byl zobrazen 9 912 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA