Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Fažana

Na západním pobřeží Istrijského poloostrova se u Fažanského průlivu rozkládá městečko a přístav Fažana. Původně rybářská vesnice je dnes známá především jako výchozí bod do národního parku Brijuny, který je jedním z velkých lákadel Chorvatska.

Fažana s malým rybářským přístavem leží nedaleko starobylého města Pula. Nedaleké Brijunské ostrovy poskytují městu dokonalou ochranu před silným větrem. Díky zdejším hezkým plážím se stala vyhledávaným centrem odpočinku pro rodiny s malými dětmi a vlastně pro všechny, kdo touží po klidu. Fažana je lemována ovocnými sady a vinohrady a oplývá skvělou středomořskou atmosférou. Její starověký název Vasianum je odvozen od nádob na olej a víno, které se užívaly za Římanů.


Autor: Christina  Geyer

V blízkosti přístavu si milovníci historie mohou prohlédnout kostel sv. Kosmy a Damiána z 16. století. Kosma a Damián byli bratři - lékaři, maloasijští mučedníci z přelomu 3. a 4. století. Interiér kostela se může pochlubit cenným plátnem „Poslední večeře“ malíře Ventury a v sakristii fragmenty fresek od italských umělců z Friuli datovaných z 15. – 16. století. Ke kostelu přiléhá sedmipodlažní zvonice s osmibokou věží. Zvonice kostela má okna až v nejvyšší části, protože v případě nebezpečí sloužila jako úkryt obyvatel.

Nedaleko stojí další kostel Panny Marie Karmelské z 14. století zdobí gotické fresky od neznámého malíře a lodžie ze 17. století. Nejstarší budovou ve městě je však kostel sv. Elizeje z 6. století. Během své existence byl několikrát přestavěn, proto se z původní stavby do současnosti dochovala jen malá část včetně fragmentů fresek. Kostel je byzantského vzhledu a vystavuje na odiv kamenný portál a půlkruhová slepá okna. Stavbu obklopuje malý raně středověký hřbitov.

Fažana je dnes oblíbeným cílem turistů, proto zde vyrostla nová ubytovací a stravovací zařízení. Podle nových projektů má právě v přímoří kolem Fažany vzniknout rozsáhlá moderní hotelová aglomerace s hotely vyšších kategorií, které budou nabízet nejrůznější služby a aktivity. Má současně sloužit jako hotelová základna i pro Brijuni, kde se s větší výstavbou hotelů nepočítá.

Z Fažany se jezdí na výlety do Národního parku Brijuni. V letovisku se můžete vydat malou lodí na obhlídku třinácti menších a dvou větších ostrovů. Součástí Fažany je i Pineta s kempem a dřevěnými chatkami uprostřed borového háje. Nejlepší koupání je v zátoce Runci, kde se nacházejí i pozůstatky římského osídlení. Pěkné je i koupání v Bi-Village ve Valbandonu na přírodní pláži nebo u kempu Pineta, kde je pláž oblázková a kamenitá.

Fažana se během roku stává dějištěm několika atraktivních festivalů. Zajímavé jsou dvě tradiční lidové veselice - Fažanská noc, která se každoročně koná v srpnu, a rybářská Slavnost sardelí. Je to tradiční červencová slavnost, která má svůj původ v neobyčejně bohatých úlovcích sardelí místními rybáři právě v měsíci červenci.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Vodnjan
Novigrad
Bale
Umag
Varaždin

Článek byl zobrazen 4 755 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA