Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Umag

Na severozápadním pobřeží Istrijského poloostrova se rozkládá významné průmyslové městečko Umag, které je známé také jako přístav a rekreační středisko s velkým počtem ubytovacích, stravovacích a zábavních zařízení. Je tak dobrou volbou pro milovníky aktivní dovolené toužící poznat rozmanitou turistickou nabídku.

Historie Umagu sahá až do období antiky, kdy v těchto místech stála římská osada Umacus. V raném středověku přešlo město do majetku terstských biskupů a od 13. do 18. století patřilo pod Benátskou republiku. Ve 14. století zde byly vybudovány hradby s věžemi, jejichž část se podařila dochovat dodnes. V Umagu dnes můžete obdivovat také řadu kamenných domů pocházejících z 15. a 16. století. Některé z nich zdobí dokonce gotická okna.


Autor: Bernhard  Bittner

Nevelké staré jádro leží na poloostrůvku mezi dvěma mělkými zálivy, severní je upraven na přístav, na jehož konci je jachtařská marina. Kromě pozůstatků hradeb ve městě nenajdete příliš mnoho významných historických památek. Za zhlédnutí stojí ovšem barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie z roku 1757, který je ozdoben reliéfem sv. Pilgrima a opevněného města Umag. V interiéru kostela je uchován polyptych benátské školy z 15. století. Zvonice kostela postavená v benátském stylu pochází z roku 1691. Další památkou je kaple sv. Rocha pocházející z počátku 16. století. Nezapomenutelným zážitkem bude jistě procházka typickými středověkými uličkami starého města, které jsou lemovány řadou krámků se suvenýry.

Dnes je Umag poměrně rušným přímořským letoviskem s četnými hotely. Najdete zde typické oblázkové istrijské pláže, doplněné v některých střediscích aglomerace betonovými plošinami nebo navezenými oblázky. Někde byly uměle vytvořeny celé zátoky s pěknými plážemi. Dno je místy písčité, mírně se svažující do moře, je tak vhodné i pro rodiny s dětmi a neplavce. Pobřeží je velmi členité, lesní porost sahá místy až k plážím. U většiny hotelů jsou bazény, v některých i speciální bazény pro děti.


Autor: Stas Porter

Své renomé získal Umag hlavně dobře vybavenými sportovními centry, pravidelně se tak stává dějištěm významných tenisových turnajů. Největší sportovní akcí je mezinárodní tenisový turnaj ATP Croatia Open za účasti předních světových hráčů. Turnaj se každoročně koná koncem července. Kromě toho je zde také mnoho příležitostí k provozování vodních sportů -  jachtingu, windsurfingu, potápění, podmořského rybolovu a vodního lyžování. Zátoka v severní části Umagu se stala domovským přístavem největší flotily ACY – Adriatického jachetního klubu.

Celá turistická aglomerace Umagu se skládá z několika letovisek, která jsou navzájem propojena velmi příjemnou, upravenou promenádou lemovanou borovicemi. Jde například o letoviska Stella Maris, Kanegra nebo Punta. Mezi některými letovisky se můžete navíc přepravovat místním autovláčkem. Celá oblast je známá také díky možnosti léčby mořskou vodou - talasoterapii. Řada lidí přijíždí do Umagu za dlouholetými tradicemi zdejšího pohostinství. Velkým lákadlem jsou především vinné sklepy, které jsou největší na celé Istrii.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Varaždin
Pelješac – poloostrov s vinařskou tradicí
Brijuni – Titův svět
Národní park Paklenica
Osijek - za hradbami města

Článek byl zobrazen 10 070 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA