Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Brijuni – Titův svět

Souostroví Brijuni rozprostírající se u západního pobřeží Istrie je tvořeno dvanácti menšími a dvěma velkými ostrovy. Byly známy již v době kamenné, usadili se zde Římané a později i mnohé náboženské komunity. V roce 1983 bylo toto souostroví s bujnou tropickou vegetací prohlášeno za národní park.

Podle archeologických nálezů byly ostrovy osídleny již v předhistorickém období. Na ostrovech je až stovka lokalit s archeologickými a kulturně historickými památkami, které datují již od doby neolitu. V roce 177 před Kristem si zde bohatí Římané budovali letní sídla a ostrovy jen vzkvétaly. Roku 1332 obyvatele z ostrovů vyhnala malárie. První lidé se sem vrátili až v následujícím století a začali pracovat v kamenolomu.


Autor: Pietro  Izzo

Roku 1893 koupil ostrovy bohatý průmyslník Paul Kuppelwieser, který je proměnil na letovisko pro zámožnou evropskou klientelu. Vyrostly zde hotely, postavena byla dostihová dráha, kasino, golfová a tenisová hřiště, dokonce sem byl z pevniny zaveden i vodovod. Zdálo se, že projekt zhatila Kuppelwieserova smrt, ale tohoto megalomanského plánu se později ujal tehdejší jugoslávský prezident Tito, který si uvědomilobrovský význam ostrovů jako rekreační oblasti. Ostrovy proto znepřístupnil veřejnosti a užíval je jako místo pro konání oficiálních i tajných státnických schůzek. Na ostrůvku Vanga západně od ostrova Veli Brijun měl Tito svou osobní rezidenci. V současné době jsou turistům přístupné jen dva hlavní ostrovy Veli a Mali Btijuni.

Největším ostrovem je Veli Brijuni s rozlohou 690 hektarů, který se může pochlubit i mnoha zajímavými pamětihodnostmi. Na ostrově se nachází rozsáhlé pozůstatky antických staveb, za zmínku jistě stojí luxusní římská vila z 1. století našeho letopočtu situovaná v zátoce Verige. Její základy byly odkryty během vykopávek, patrná je horká a studená místnost a také místnost, kde se scházela rodina na hostiny a oslavy. Na západním pobřeží v zálivu Dobrika vynikají pozůstatky opevněného komplexu budov, které byly postaveny v období Byzance. Tato obranná tvrz (castrum) s věžemi je jediná na celém chorvatském pobřeží. Mezi hradbami se nachází malé městečko, kde můžete vidět čtverhrannou obrannou věž z 12. století a benátský kaštel z 16. století. V kostele sv. Heřmana z roku 1481 je umístěna výstava kopií fresek a hlaholských památek z oblasti Istrie.

V zátoce Gospa stojí raná křesťanská trojlodní bazilika. Na severu ostrova najdete Bílou vilu, která sloužila jako místo pro recepce a politické schůzky. Datuje se do benátské éry, ale v roce 1721 prošla rekonstrukcí. Četné kulturní a archeologické artefakty pocházející z ostrovů si můžete prohlédnout v místním muzeu, které bylo otevřeno roku 1955.

Tito nechal na severozápadě ostrova vybudovat zoologickou zahradu a safari park, kam vypustil vysokou zvěř, muflony, bizony, zebry, lamy a žirafy. Řada z těchto zvířat jsou dary od panovníků a prezidentů, kteří sem zavítali. V parku však žije také bezpočet původních druhů zvířat, jako je daněk, srnec, zajíc, páv a kolem 200 druhů ptáků.

Ostrovy jsou od pevniny odděleny Fažanským průlivem, ale dostanete se na ně pohodlně trajektem, který pluje asi 20 minut. Automobily na ostrov nemají přístup. Turisté jsou přepravováni výletními autovlaky a pohybují se zde také elektrická vozidla. Zelené ostrovy Brijuny dnes lákají návštěvníky nejen svými památkami, ale především nedotčenou přírodou. Jsou ideálním spojením přírodních krás a historického dědictví. Pobřežní bílé skály kontrastují s azurově modrým mořem a svěží vnitrozemní zelení. Téměř polovinu celkové ostrovní plochy zaujímají velmi pěkně upravené parky a travnaté plochy. Na ostrovech se setkáte s kouzelným světem rostlin, jen na hlavním ostrově se daří více než 600 druhům rostlin. Vedle borovic, eukalyptů, cedrů, pinií a cypřišů zde najdete i tisíc let starý, sukovitý olivovník a bujnou středomořskou květenu.

Na své si zde přijdou sportovně založení jedinci i lidé, kteří sem přijeli jen za odpočinkem. Z vodních sportů lze provozovat například windsurfing nebo jachting. Na souši si lze zahrát golf, tenis, lukostřelbu, týmové hry, vyzkoušet projížďku na koni nebo si zapůjčit jízdní kolo Pro jachtaře platí v národním parku přísná omezení. Pokud však toužíte po hlučných diskotékách a pestrém nočním životě, nebude pro vás Brijuni tím pravým místem pro dovolenou, ostrovy jsou oázou klidu, a tou doufejme, zůstanou navždy.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Národní park Paklenica
Osijek - za hradbami města
Ostrov Cres
Novi Vinodolski
Senj v obležení „uskoků“

Článek byl zobrazen 4 731 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA