Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Osijek - za hradbami města

Osijek je se svými 114 tisíci obyvateli největším městem a správním střediskem oblasti Slavonie, zároveň je také čtvrtým největším městem celého Chorvatska. Dnes je to průmyslové město, které však ukrývá také krásné historické centrum. Kulturní ráz mu dodává univerzita, divadlo a řada dalších významných institucí.

Město bylo založeno Římany ve 2. století a původně neslo název Mursa. V 6. století však bylo zničeno nemilosrdnými nájezdy Avarů. Bylo obnoveno a následně v letech 1526 až 1687 obsazeno Turky. Poté se moci ujali Habsburkové. Původně byl Osijek tvořen třemi samostatnými částmi – pevností, Dolním a Horním městem. V roce 1786 došlo k jejich spojení a tak vznikla dnešní podoba města.

Díky své strategické poloze na břehu řeky Drávy hrál Osijek odjakživa důležitou roli v dějinách Chorvatska. V roce 1806 získal od císaře Františka I. titul svobodného královského města, což z něj udělalo centrum celé oblasti. Město jen vzkvétalo, rostlo a v polovině 19. století již bylo jedním z největších měst země. Jeho vývoj byl značně ovlivněn rakousko-uherskými velkoměsty. Po skončení 2. světové války přibyly k Osijeku nové městské čtvrti, jako například Sjenjak, Vijenac, Jug a Jug II.


Foto: Osijek, pevnost Tvrďa   Autor: tauron

Velkou ránu utrpělo město v roce 1991, po vyhlášení nezávislosti Chorvatska. Po celý rok muselo čelit mohutnému bombardování ze strany jugoslávských jednotek. Tehdy byla velká část města poničena, vážné škody utrpělo i historické centrum. V roce 1995 byl Osijek konečně osvobozen a roku 1998 pak připadl Chorvatsku. Dnes je městem s rozvinutým potravinářským a obuvnickým průmyslem. Na každém kroku se inovuje a rekonstruuje, místní obyvatelé se snaží uvést město do stavu, v jakém bylo před válkou.

Snad nejvýznamnější památkou města je barokní pevnost Tvrđa, pocházející z roku 1753. Byla vystavěna na místě původní římské osady Mursa. V minulosti byla zničena Avary, ale posléze opět vybudována Chorvaty. Nakonec si vydobyla pověst vojenského a administrativního střediska. V roce 1526 do rozvoje pevnosti tvrdě zasáhli Turci, kteří ji kompletně vypálili a zničili. Za vlády Süleymana II. na tomto místě Turci vystavěli pevnost novou. V roce 1687 však byli vyhnáni a rakouský císař proto nechal z pevnosti odstranit mešity a další prvky, které by připomínaly tureckou nadvládu.

Císař poté nechal okolo pevnosti vybudovat další opevněné objekty, které by ochraňovaly město. Tvrđa je tak dnes opevněným centrem Osijeku, v jejím areálu si můžete prohlédnout radnici, univerzitní fakulty či Muzeum Slavonie, které uchovává poutavou sbírku geologických, pravěkých, řeckých, ilyrských a římských nálezů. V druhé sekci muzea jsou pak vystaveny tradiční bohatě zdobené kroje. Z původních hradeb se podařilo dochovat jen tzv. Vodní bránu nacházející se v blízkosti řeky.

Součástí pevnostního areálu je také jezuity založený barokní kostel sv. Michala z 18. století a františkánský kostel a klášter svatého Kříže. Uvnitř tohoto kláštera byl v provozu první tiskařský lis ve Slavonii. Později prostory kláštera sloužily studentům jako filosofická a teologická škola. Na západní straně náměstí sv. Trojice stojí budova strážnice, která je ozdobena hodinovou věží z 18. století. Uprostřed hlavního náměstí Tvrđy je umístěn morový sloup, který byl vztyčen roku 1729 jako poděkování za ukončení morové epidemie.  V této oblasti se nachází také bývalá budova hlavního velitelství Slavonské hranice, v níž dnes sídlí rektorát místní univerzity.

Nejživější částí Horního města je náměstí Trg Ante Starčevića, které je lemováno bezpočtem domů, obchodů, barů a restaurací. Pevnost a Horní město je spojeno Evropskou třídou, která je hlavní tepnou města. Protíná některé městské parky, včetně parku Kralja Držislava, kde je situován pomník, nebo spíše moderní skulptura vyobrazující padlé vojáky 78. pluku. Na Evropské třídě se od roku 1954 nachází i Galerie výtvarných umění, která vystavuje obrazy z 18. a 19. století, ale také obrazy současných chorvatských umělců.

Ve městě najdete ještě několik církevních památek, k těm nejzajímavějším patrně patří kostel a klášter sv. Jakuba, který je nejstarší stavbou ve městě. Jeho sakristie je zdobena malbami s výjevy ze života sv. Františka. Neogotický kostel sv. Petra a Pavla bývá díky své velikosti často nazýván katedrálou. Jeho věže dosahuje výšky úctyhodných 90 metrů. Kostel je dílem Franze Langenberga, ale o vnitřní výzdobu vitrážemi a skulpturami se zasloužil umělec Eduard Hauser. Po bombardování města v roce 1991 musel být kostel z velké části rekonstruován.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Ostrov Cres
Novi Vinodolski
Senj v obležení „uskoků“
Pag – ostrov krajek
Za opevněnými městy Istrie

Článek byl zobrazen 4 561 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA