Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Konavle, zahrada Chorvatska

Až na samotném jihu Chorvatska se mezi Jaderským mořem a horami Bosny a Hercegoviny rozkládá samosprávná oblast Konavle, která pod sebe zahrnuje 32 obcí. Jejich obyvatelé udržují po staletí původní tradice a dodnes nosí tradiční kroje. Návštěva této oblasti je tak jedinečným výletem do minulosti.

Tento úzký pruh země rozkládající se na ploše 209 km2 jižně od Dubrovníku dostal jméno podle kanálů – v místním nářečí „konavle“, které napájely starověký akvadukt. Ten pak zásoboval vodou římské město Epidaurum (dnešní Cavtat), ze kterého se podařilo dochovat jen několik fragmentů.  V 15. století zakoupila Konavle Dubrovnická republika a uzavřela tak své teritorium.

Konavle je oblastí pyšnící se přírodními krásami, zdejší kopcovitý terén pokrývají olivové háje a rozsáhlé vinice.  Horskými pásmy hraničí na východě s Černou Horou a na severu a severovýchodě s Bosnou a Hercegovinou. Nejvyšším vrcholem je Ilijin Vrh dosahující nadmořské výšky 1234 metrů, který je součástí masívu Sniježnica. Střed Konavle pak tvoří úrodné Konavelské Polje, které je od moře odděleno další pahorkatinou. Ta prudce spadá do moře Konavelskými stěnami, které jsou souvislým skalním útesem táhnoucím se v délce cca 20 km od města Cavtat až k zátoce Donji Molunat. Na východě hraničí Konavle se zálivem Boka Kotorská a také s poloostrovem Prevlaka, který je díky svým přírodním hodnotám a mikroklimatu pod zvláštní ochranou.


Foto: Cavtat    Autor: Axel Quack

Dostatek vláhy oblasti zajišťují řeky Ljuta, Konavočica a Kopačica. Díky nim a příhodným klimatickým podmínkám je půda v Konavle ideální pro intenzivní zemědělství, zejména pro pěstování ovoce a zeleniny. Celá oblast bývá díky dostatku vláhy nazývána „zahradou Chorvatska“. Zdejší lesy se táhnou vysoko do horských svahů a jsou tvořeny převážně borovicemi, duby, cypřiši a vavříny.

Konavle utrpělo značné škody během bombardování v roce 1991 a dodnes nebyly všechny domy v oblasti opraveny. Území je dnes poměrně hustě osídleno, ve 32 obcích žije necelých 10 tisíc obyvatel. Ačkoli je administrativním centrem oblasti město Gruda, největším městem je Cavtat situovaný na pobřeží Jaderského moře. Po dlouhá desetiletí je vyhledávaným moderním letoviskem, jež proslulo především bohatou vegetací, členitým pobřežím, krásnými plážemi, kvalitním turistickým zázemím a luxusními hotely. Cavtat je chorvatský název pro Civitas Vetus – místo, kde se dříve nacházelo římské město Epidaurum zničené v 7. století Avary. Archeologické práce pomohly odhalit torza divadla, několika náhrobků a úseky silnice. V knížecím paláci si můžete prohlédnout sbírku učence a právníka Baltazara Bogišiće žijícího v 19. století. Zvláštní pozornost si zaslouží především díla malíře Vlaha Bukovaće. Na konci nábřeží se tyčí kostel sv. Blažeje a františkánský klášter, oba z 15. století. Na návrší se vyjímá Račićovo mauzoleum z roku 1922, které je dílem Ivana Meštroviće.


Foto: Cavtat   Autor: minikti

Kromě Cavtatu leží na pobřeží ještě malá vesnička Molunat, zbylých 30 obcí je pak roztroušeno ve vnitrozemí. Podmořský svět u Cavtatu a Molunatu je přitažlivý pro potápěče. V těsné blízkosti pobřeží je rozeseto několik ostrůvků, jako třeba Mrkan, Bobara a Supetar. Ty jsou mezi potápěči známé jako největší a nejatraktivnější antická naleziště na Jadranu. Velmi cenná jsou naleziště s víc jak 1800 amforami a dalšími artefakty pocházejícími z prvního století před naším letopočtem. Dále ve zdejších hlubinách najdete podmořské jeskyně a potopené lodě, pocházející jak z dob antiky, tak i z dob nedávných.

Vnitrozemská občina Kuna je s nadmořskou výškou 700 metrů nejvýše položeným místem v oblasti Konavle. Za kulturní centrum Konavle se považuje obec Čilipi, která se proslavila nejrůznějšími folklórními akcemi, při kterých je možné se seznámit s konavelskými tradicemi, prohlédnout si lidové kroje a pokochat se charakteristickou hedvábnou výšivkou, která je znakem tohoto kraje. Konavelská výšivka je základním dekoračním prvkem ženského kroje, vyšívala se na rukávech a na hrudi. Původně se vyšívalo hedvábím a barvilo se přírodními barvami. Hedvábí se získávalo z bource morušového, který se pěstoval v každém zdejším domě. Do Čilipi se o víkendech sjíždějí obyvatelé z širokého okolí na bohoslužby, které probíhají v kostele sv. Mikuláše. Nachází se zde také Krajský dům Konavle a muzeum vystavující bohatý etnografický materiál o této oblasti. Pro milovníky přírody a pohybu byla mezi Čilipi a Cavtatem zřízena pěší stezka a cyklostezka, na níž je možné se seznámit s endemickými druhy rostlin a některými chráněnými živočichy.

Ve vesnici Pridvorje, která se rozkládá pod svahy nejvyššího konavelského vrchu Ilijin Vrh, byl v 15. století postaven knížecí dvůr, který po několik staletí chorvatská knížata obývala. Součástí Pridvorje je i osada Ljuta stojící na břehu stejnojmenné říčky, která je častým a oblíbeným cílem výletníků. Ve starém mlýně byla totiž zřízena restaurace Konavoski Dvory, která je vyhlášená a známá široko daleko. Právě zde se můžete přesvědčit o výtečnosti místní kuchyně, ochutnejte dalmatské speciality připravované pod poklopem v rozžhaveném popelu.

Obec Mihanići je zase zajímavá tím, že v ní bydlí naivní sochař a malíř Miho Šiša Konavljanin a prohlédnout si tam můžete i jeho galerii.  Z historického hlediska je atraktivní taktéž obec Dunave, kde v minulosti na základech ilyrského a římského opevnění stávala významná pevnost.  Dnes sem lidé chodí, aby se pokochali nádherným rozhledem z vyhlídky Soko-grad. Na kopci nad obcí Djurinići byl na jaře roku 2004 otevřen válečný památník. Ten byl postaven na místě chorvatského protileteckého a protipěchotního vojenského postavení. V něm bojovali chorvatští obránci v tzv. Vlastenecké válce v první polovině 90. let minulého století proti Srbům a Černohorcům. Právě toto místo se stávalo častým ohniskem bojů. V budoucnosti je plánováno doplnění památníku o malé muzeum, které by pojednávalo o historii této války.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Brist je pro klidnou relaxaci jako stvořený
Národní park Kopački Rit
Městské muzeum v Záhřebu
Dovolená v Chorvatsku - chorvatská letoviska
Záhřeb - kostel Panny Marie
Záhřeb - Katedrála sv. Štěpána

Článek byl zobrazen 7 549 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA