Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Porečské zastavení

Katalogy cestovních kanceláří prezentují Poreč jako velké a hojně navštěvované středisko turistického ruchu na severu Istrijského poloostrova. Tento popis je však velmi povrchní a zdaleka nevystihuje historické, přírodní a kulturní bohatství, které Poreč ukrývá.

Poreč je sice jedním z hlavních turistických středisek v Chorvatsku, zároveň je však také městem pyšnícím se krásnými antickými, románskými i gotickými památkami. Kdysi byl totiž římským městem jménem Colonia Julia Parentium, které po staletích rozkvětu nakonec vydrancovali Gótové, a došlo k jeho úpadku. V roce 539 bylo město dobyto Byzantinci a ti zde následně okolo roku 800 založili biskupství. Významný byl rok 1267, kdy se Poreč jako první město na Istrii dostal do područí Benátek. Díky četným palácům, náměstím a sakrálním budovám získalo benátský kolorit. Velkou ránu utržilo v roce 1354, kdy bylo zdevastováno Janovany, stalo se častým cílem pirátů a obyvatelstvo navíc ještě postihl smrtelný mor. Pak přišlo ale období nadvlády Rakušanů, kdy v Poreči sídlil významný sněm zvaný Istrijský Diet a stála zde také důležitá loděnice.

Historické jádro města je pěší zónou a rozkládá se na úzkém poloostrově, který je chráněn skalami a nedalekým ostrovem sv. Mikuláše. I přes velký počet turistů, který městem neustále prochází, je centrum velmi zachovalé. Poreč tak každoročně dokáže obhájit titul nejlépe udržovaného města. Hlavní ulice Decumanus je lemována řadou gotických domů a na jejím konci se vypíná barokní palác Sinčićů pocházející ze 17. století, který dnes slouží jako sídlo Porečského muzea. Toto muzeum je zaměřeno na římské a raně křesťanské archeologické nálezy. Neméně zajímavé je také národopisné oddělení, které návštěvníkům přibližuje každodenní život obyvatel v okolí Poreče.

Ulice sv. Maura ukrývá jedinečný Dům dvou světců, který je jediným pozůstatkem opatství sv. Cassia ze 12. století. V jeho průčelí jsou k vidění dvě románské postavy. Hlavní ulice Decumanus dále ústí na náměstí Trg Marafor, kde se v minulosti nacházelo fórum. Významný je rovněž kostel sv. Františka vystavěný během 12. až 14. století a který byl na přelomu 17. a 18. století barokizován. Pozornost si zaslouží i domy z 12 a 13. století a ruiny římského chrámu. Jakmile dojdete k faře s krásně dekorovaným románským průčelím, dostanete se pak pasáží až k jedinečné Eufrasiově bazilice.

Eufrasiova bazilika je mistrovskou byzantskou sakrální stavbou z 6. století, která byla v roce 1997 zapsána do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a je nejvýznamnější stavbou Poreče. Byla vystavěna v letech 539-553 pro biskupa Eufrasia. Během staletí prošla bazilika bezpočtem architektonických úprav, ale podařilo se dochovat i několik původních podlahových zlacených mozaik.  Zajímavé jsou však i apsidové mozaiky, na kterých je vyobrazen Kristus s apoštoly, Panna Marie s dítětem a dvěma anděly, sv. Maur nebo samotný biskup Eufrasius. Presbytář baziliky je doplněn ciboriem - liturgickou nádobou sloužící k uchovávání hostií. Toto ciborium pochází z 13. století a spočívá na čtyřech mramorových sloupech tvořících baldachýn. V sakristii se nachází kaple se třemi apsidami a mozaikovou dlažbou, kde jsou pohřbeny ostatky světců Maura a Eleuteria.

Bazilika je dále doplněna osmibokým baptisteriem z 6. století, zvonicí z 16. století a náleží k ní také trojlodní budova, jež v minulosti sloužila jako sídlo biskupa. Dnes jsou v ní ukryty obrazy od Antonia da Bassana, Plamy il Giovana a polyptych - obrazový celek ze tří tematických částí od Antonia Vivariniho. V atriu jsou k vidění náhrobky a další archeologické nálezy pocházející z období středověku. Každého návštěvníka jistě okouzlí prostorný interiér baziliky, který je tvořen hlavní a dvěma bočními loděmi. Prostor je vyplněn osmnácti sloupy z řeckého mramoru, jejichž hlavice jsou byzantského a románského původu. Všechny však nesou Eufrasiův monogram. Eufrasiova bazilika je pro veřejnost v letním období otevřena denně od 9 do 19 hodin, v ostatních měsících od 10 do 14 hodin. Dnes se v ní pravidelně konají dokonce koncerty vážné hudby.

Vraťme se ale k turistickému významu Poreče. Jak již bylo řečeno, je Poreč se svými 8 tisíci obyvateli největším a nejnavštěvovanějším střediskem cestovního ruchu na Istrii. Vděčí za to mírnému podnebí, bohaté vegetaci, čistému moři, možnostem zábavy, kulturního a sportovního vyžití a také kvalitním ubytovacím i stravovacím zařízením. Porečská aglomerace je se svou ubytovací kapacitou 95000 lůžek největším letoviskem v Chorvatsku. Součástí Poreče je i 400 metrů vzdálený ostrůvek Sveti Nikola, kam je možné se dostat pravidelnou vodní přepravou z městského nábřeží.

Velmi členité pobřeží je lemováno bohatou vegetací a krásnými borovými lesy. Rozmanité jsou rovněž zdejší pláže. Najdete zde přírodní kamenité pláže s travnatými plochami na slunění, oblázkové a štěrkové pláže často uměle rozšířené, doplněné vesměs oblázky, betonovými platy a terasami. Na některých místech jsou doplněny ještě nejrůznějšími atrakcemi v podobě skluzavek, tobogánů a dalších možností zábavy. Mnohé z porečských pláží byly v minulosti oceněny tzv. Modrou vlajkou, což svědčí o jejich kvalitě a čistotě. Na celém pobřeží jsou velmi dobré podmínky pro nejrůznější vodní sporty, jako je windsurfing, vodní lyžování, jachting nebo potápění.

Pokud nejste zrovna vyznavači vodních sportů, můžete si zahrát volejbal, tenis, minigolf a k dispozici jsou zde také kuželky a bowling. Okolí Poreče je protkáno sítí cyklistických stezek, odvážnější jedinci si pak mohou vyzkoušet dokonce bunde-jumping a paragliding.

Autor: Jana Přibylová

Další články z Chorvatska:
Brač - stálice dovolené na Jadranu
Rovinj
Stari Grad - v srdci hvarských vinic
Stará (ne)známá Jelsa
Kornati

Článek byl zobrazen 6 625 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA