Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Split – sídlo císaře Diokleciána

Mezi Kaštelským zálivem a Splitským průlivem se na malém poloostrově rozkládá Split, který je největším městem na chorvatském pobřeží. Toto dvousettisícové město je hlavním hospodářským, průmyslovým a dopravním střediskem Dalmácie. Nachází se zde také jeden z nejdůležitějších přístavů v zemi.

Původně se na území dnešního Splitu rozkládala ilyrsko-řecká osada Aspalathos, kterou založili řečtí obchodníci. Během 2. a 3. desetiletí našeho letopočtu zde byly vystavěny první rozlehlé stavby a osada dostala název Spalatum. Římský císař Dioklecián si toto místo vybral jako svou rezidenci, proto zde nechal vystavět mohutný palác, který byl a i dnes je dominantou města. Dioklecián zde žil po dlouhá léta až do své smrti v roce 313, poté zde byl na své přání i pohřben. V roce 614 se v paláci usadili uprchlíci ze Salony, která byla v 6. století srovnána se zemí Avary a Slovany. Během panování chorvatských králů od roku 1069 došlo k rozkvětu Splitu, stejně tak tomu bylo i za chorvatsko-uherských králů, za nichž město získalo autonomii. Po dvě staletí byl pak Split v područí Byzance, v roce 1409 se stal součástí benátských držav. Benátčané ve městě vybudovali nové hradby a pevnost Gripe, vzkvétalo také umění.

Split

V 16. století se Split stává centrem humanismu a důležitým střediskem chorvatské kultury. Bohužel v té době město žilo také v neustálém strachu z tureckých nájezdů. Hranice mezi Benátskou republikou a tureckou říší totiž vedla skrz sousední město Solin ležící na řece Jadro. V 18. století došlo k pádu Benátské republiky a Split se krátce ocitl pod nadvládou Francouzů. Následovala rakouská vláda, během níž se město stalo jedním z hlavních center boje za národní obrození a uvědomění Chorvatů. Zlomový byl rok 1918, kdy se město společně s celou Dalmácií stalo součástí Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. Po vytvoření Jugoslávie v roce 1929 se město stalo centrem nově vzniklé bánoviny Primorje. Během druhé světové války byl Split okupován Italy a Němci. K jeho osvobození došlo v roce 1944, kdy byl navrácen Chorvatsku v rámci Jugoslávie.

V současné době je Split vyhledávanou turistickou lokalitou a kulturním centrem země. Jde o typické dalmatské město, které oplývá nejen bohatou vegetací, ale také řadou významných historických památek. Město obklopuje pohoří Kozjak a Mosor, které jej chrání před nepříznivými vnitrozemskými vlivy počasí. Možná také kvůli tomu patří Split k nejslunečnějším místům v Evropě. Díky množství slunečního svitu se v okolí města daří pěstování ovoce, zeleniny a vinné révy.

Z hlediska dopravy je Split důležitým přepravním uzlem, nachází se zde jak osobní, tak také nákladní přístav. Trajektové a lodní linky vyráží na ostrovy ve střední a jižní Dalmácii, ale vyplouvají odtud také dálkové lodní a trajektové linky do Itálie. Ve Splitu najdete i marinu a tři přístaviště jachet. V roce 2004 byla otevřena nová dálnice vedoucí ze Splitu do Záhřebu, čímž bylo více zpřístupněno celé dalmatské pobřeží, včetně jeho jižní části.

Split

Split však lidé navštěvují zejména kvůli jeho historickému a kulturnímu bohatství. Snad nejvýznamnější památkou je Diokleciánův palác, který byl v roce 1979 zapsán na listinu kulturního dědictví organizace UNESCO. Sídlo římského císaře Diokleciána pochází z období kolem roku 300 a jeho výstavba byla svěřena do rukou architekta Filota a Zotika. Po smrti Diokleciána sloužil palác jako administrativní komplex, v roce 615 se stal útočištěm davů uprchlíků ze Salony. Nově příchozí lidé začali přetvářet vzhled této velkolepé starobylé stavby k obrazu svému. Za mohutnou, až 28 metrů vysokou římskou zdí opuštěného paláce tak začalo vznikat středověké město Split. Ještě dnes žijí uvnitř jeho hradeb téměř tři tisíce lidí. Na nárožích paláce se tehdy tyčily čtyři věže a další čtyři se vypínaly na všech stranách hradeb. Celkově palác na délku měřil 215 metrů a na šířku 180 metrů. Připomínal tak typický římský vojenský tábor.

K významným památkám v Diokleciánově paláci patří Katedrála sv. Dominia, která byla původně Diokleciánovým mauzoleem. Mezi zdejšími freskami je místěn oltář sv. Dominia z roku 1427, jenž je dílem Bonina Milánského. Jistě vás upoutá také oltář sv. Anastázie z roku 1448 a šestiboká kazatelna z 13. století. Katedrální muzeum uchovává mnoho ceněných uměleckých děl, včetně zlatých a stříbrných předmětů, starých rukopisů a středověkých ikon a rouch. Další významnou částí paláce je Jupiterův chrám, který byl v 8. století křesťanským baptisteriem sv. Jana Křtitele. Dnes je chrám nejstarší raně středověkou památkou Splitu.

K paláci patří také nádvoří, sklepní prostory a podzemní chodby, které jsou zpřístupněny pro veřejnost a poskytují návštěvníkům dokonalou představu o prostorovém členění a architektonickém řešení stavby. Ze sklepních prostor pak vede schodiště na peristyl, tedy vnitřní nádvoří římského areálu, odkud se vstupovalo do posvátného okrsku. Najdeme zde také zvonici, klenotnici, tři palácové brány (Zlatá, Stříbrná a Železná) a paláce, jako je palác Ivelliů, Papalićů, Marulićů, Cindrů a také J. Dalmatince. V gotickém paláci Papalićů dnes můžete obdivovat staré artefakty, knihy a obrazy dokumentující dějiny města od 12. do 18. století. V areálu paláce jsou rozesety také četné kostelíky, jedním z nich je renesanční kostelík sv. Rocha, dále jsou kostelíky ve Zlaté a Železné bráně.

Split

Kromě Diokleciánova paláce láká Split ještě mnoha dalšími historickými zajímavostmi. Centrem města je Národní náměstí, které bylo v minulosti centrem obchodu a administrativy. Právě zde si nechávala šlechta budovat svá honosná sídla. Dnes si tady můžete prohlédnout například palác Karepićů, palác Cambiů a také renesanční radnici z 15. století. Působí zde Národopisné muzeum, v němž jsou k vidění ukázky dalmatských lidových řemesel. Prohlédnout si můžete jak stříbrné šperky, tak i zbraně, dřevěné předměty a oděvy.

Nejdůležitějšími památkami nacházející se mimo palác jsou klášter a kostel sv. Františka, kostel Panny Marie v Poljudu a mnoho dalších. Významnou památkou Splitu je rovněž kostel sv. Trojice z 8. století, který byl nově zrestaurován. Na náměstí Bratří Radićů stojí socha Marka Maruliće a benátská opevněná věž Marina z 15. století. Okraj města zdobí římský akvadukt z 3. století, který je dodnes plně využíván. Ve východní části Splitu se rozprostírá přírodní rezervace Marjan, kde najdete starý chorvatský kostel sv. Nikola a několik dalších menších kostelíků. Lidé sem však přicházejí zejména kvůli lesoparku a malé zoologické zahradě. Na úpatí kopce se nachází stará čtvrť Veli Varoš se svéráznou lidovou architekturou. Z Marjanu se naskýtá nádherný výhled na ostrovy Šolta, Brač a Hvar.

- jap -

Další články z Chorvatska:
Plitvická jezera
Pohnutá historie Dubrovníku
Iž - vzhůru do ráje jachtařů
Makarská riviéra
Dugi Otok - ostrov s italskou duší

Článek byl zobrazen 16 108 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA