Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Iž - vzhůru do ráje jachtařů

Chorvatský ostrov Iž je považován za jachtařský ráj, nikoliv však kvůli vlastním přednostem, nýbrž kvůli blízkosti a dobré dostupnosti Kornatských ostrovů. Přesto patří po většinu roku právě jachtařům a surfařům z celého světa, pro které zde během několika uplynulých let vzniklo dokonalé zázemí.

Nevelký ostrov Iž (17, 6 čtverečních kilometrů) patří k Severodalmatským ostrovům. Dostupný je jak pravidelným lodním, tak i trajektovým spojením. Život na Iži je převážně soustředěný do dvou největších měst, pojmenovaných prostě - Iž Veli a Iž Mali. První z nich funguje jako známý jachtařský přístav. Značnou část ostrova pokrývají lesy, jsou zde však i obdělávané plochy, pěstují se tu hlavně olivovníky, kterých v současnosti na Iži roste zhruba 80 tisíc. Kromě nich je to tradičně zelenina a vinná réva.


Autor: Stefano Liboni

Na ostrově žije dnes celoročně pouhých 660 obyvatel, jejich počet prudce klesl po roce 1950. Přesto se jim zde daří udržovat tradici unikátní výroby keramiky. Iž je jediný jadranský ostrov, kde  hrnčířské řemeslo kvete po staletí až do dnešní doby. Zdejší malované keramické výrobky se staly oblíbenými suvenýry. Iž je vůbec známý svéráznými zvyky a obyčeji, patří k nim především slavnost Iška fešta, jejímž vyvrcholením je volba ižského krále. Její kořeny sahají hluboko do minulosti, součástí fešty bývá například soutěž lidových pěveckých souborů, zvaných klapy.

Úroveň služeb v oblasti cestovního ruchu je skromnější, svým způsobem šitá na míru již zmíněným jachtařům. Cílem turistů jsou víceméně jen hlavní střediska ostrova Iž Veli a Mali, obě na východním pobřeží, od sebe vzdálená pouhých pět kilometrů. Známý je hotel Korinjak, kromě něj je zde ale bohatá nabídka ubytování v soukromí po celém ostrově. V současnosti je na Iži také spousta značených turistických a cyklistických tras.

Největší obcí ostrova je přístavní Veli Iž, u jehož pobřeží v zátoce Maslinčica se nachází turistická atrakce - ostrůvek Rutnjak. Nabízí úhlednou parkovou úpravu, pěkný borový les, koupaliště a nudistická pláž. Ve Veli Iži stojí starý farní kostel sv. Petra a Pavla ze 14. století a původní románské šlechtické sídlo rodiny Fanfogna, které se v průběhu 19. století změnilo ve školu.

Mali Iž je osada s menším přístavištěm, obklopena několika malými zátokami s překrásnými plážemi. Původní rybářské město okouzluje typickou architekturou, zdejší domy pamatují dlouhou rybářskou tradici, stojí zde například kamenné zásobníky na ryby. Kromě nich se zde dochovalo i  několik letních sídel zadarských šlechtických rodů Canagiettiů a Fanfognů. Nad městečkem stojí nejstarší stavba ostrova - předrománskě rotunda Panny Marie z 9. - 10. stol., k níž byla později přistavěna loď a rotunda se tak stala sakristií. V blízkosti se nachází také opevněný zámek a rovněž opevněný kostelík, pozůstatky ilyrské osady a jejího opevnění. Mali Iž sice nemá hotel, ale má pestrou nabídku ubytování v apartmánech a v soukromí. Letovisko je vhodné zejména pro milovníky poklidné dovolené.

Protože je kolem ostrova rozeseto asi deset menších ostrůvků a útesů v moři, je místo ideálním cílem pro majitele či nájemníky plavidel a pro potápěče. Z Iže vyjíždějí také výletní lodě do Národního parku Kornati.

Autor: Lucie Kaspříková

Další články z Chorvatska:
Makarská riviéra
Dugi Otok - ostrov s italskou duší
Pašman - ostrov tiché krásy
Porečské zastavení
Brač - stálice dovolené na Jadranu

Článek byl zobrazen 5 759 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA