Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za opevněnými městy Istrie

V dávných dobách se všechna města na Istrii stavěla z důvodu bezpečnosti na vyvýšených místech a byla obehnána opevněními. Dnes je proto poloostrov doslova posetý takovými městečky, celkem jich zde najdete 136. My si představíme ty nejznámější a nejnavštěvovanější.

První hradby začali na Istrii stavět příslušníci ilyrského kmene Istrů. Ti své osady budovali na svazích či vrcholcích kopců, kde se také usadili. Hradby později zesílili Římané a mnoha úpravami prošly ještě v pozdním středověku. V období benátské a rakouské nadvlády se dočkaly značného rozšíření. Mnohá města byla opuštěna, ale některá zůstala osídlena do dnešních dní.  Dějiny mnohých tak sahají až do roku 1000 před Kristem, pyšní se nejen bohatou historií, ale oplývají i jedinečnou atmosférou.

Jedním z nejznámějších opevněných měst je středověký Motovun rozkládající se asi 25 km severovýchodně od Poreče na 270 metrů vysokém kopci nad údolím. Městečko dominuje širokému okolí a jeho historické jádro obepínají hradby z 13. a 14. století. Novější předměstí je obehnáno hradbami z mladší doby. V centru města se rozkládá Horní náměstí, jemuž dominuje kostel sv. Štěpána z 16. století, který byl postaven podle návrhu architekta Andrea Palladia. Ještě mnohem starší je románská zvonice z 13. století, která byla v minulosti součástí městského opevnění.


Foto: Motovun

Zajímavou historickou stavbou je také původně románský a později několikrát přestavovaný Palác Polesiniů, který dnes slouží jako hotel. Před ním stojí kamenná kašna ze 13. století. Vnitřní věž s bránou z 15. století vás zavede z Dolního do Horního města. Kdo má zájem, může se vydat na okružní procházku po hradbách, ze kterých se naskýtá nádherný výhled na celé město i široké okolí. Motovun je pro množství památek a krásnou okolní krajinu jedním z nejvyhledávanějších měst v istrijském vnitrozemí.

Vesnička Hum nacházející se poblíž silnice z Opatije do Pazinu je chráněna vysokými benátskými hradbami. Má úplně zachovalou původní urbanistickou dispozici a dochovanou částí městského opevnění. Žije zde pouhých 23 obyvatel, a proto je Hum považován za nejmenší město na světě. Hlavní památkou je hřbitovní kostelík sv. Jeronýma, který je vyzdoben nádhernými byzantskými freskami z 12. století. Prohlédnout si můžete také zvonici a kostel Nanebevzetí Panny Marie založený na počátku 19. století.

Dalším istrijským opevněným městem je Buzet, původně ilyrská pevnost a římské opevnění ležící v údolí řeky Myrny. Městečko je vzpomínáno již z období antiky, kdy bylo nazýváno Piquenum. Od roku 1420 byl v područí Benátčanů, kteří zde nechali vystavět městské hradby s Velkou a Malou bránou. O bohaté historii města svědčí archeologické nálezy, pod městem byla objevena byzantská, langobardská a starochotvatská nekropole. V centru města najdete Titovo náměstí s kostelem Panny Marie z 18. století. Interiér kostela je vyzdoben malbami Ježíše Krista a evangelisty. Národopisnou a archeologickou sbírku si můžete prohlédnout v místním Vlastivědném muzeu. V současné době je Buzet znám jako naleziště lanýžů. Tyto houby rostoucí 20 až 30 cm pod zemí jsou vyhledávanou a dobře placenou lahůdkou. V poměrně hojném množství se vyskytují právě v buzetských lesích.

Domy ve vesnici Draguč jsou doslova nalepeny na středověkých hradbách, které v roce 1420 nechali postavit Benátčané. V centru města se tyčí kostel sv. Rocha ze 14. století, který zdobí řada fresek, včetně „Cesty Tří králů“.

Hradby vyrostly rovněž kolem městečka Roč a jsou datovány do období Aquilejského patriarchátu, tedy do 14. století. V 16. století přibyly k opevnění mohutné věže. Části městského opevnění se podařilo dochovat do dnešních dní, unikátní je zejména brána z roku 1562. Roč byl významným centrem hlaholského písemnictví, což dokazuje abeceda ze 13. století vyrytá na zdi kostela Antonína Opata. Vznikly zde četné liturgické texty, kodexy, misály a breviáře. V městečku najdeme poměrně mnoho historických památek, kupříkladu kostel sv. Rocha ukrývající dva freskové cykly. Dále zde stojí kostel sv. Antonína opata, jenž je nejstarší stavbou obce.

Pozůstatky středověkých hradeb z 16. století byly zachovány také ve městě Boljun. Patrné jsou věže a vodní příkop z roku 1697. U hlavní ulice je soustředěno několik památek, prohlédnout si můžete sýpku, lodžii a románský kostel sv. Kosmy a Damiána. V kostele sv. Petra ze 14. století je pak možné vidět krásné gotické malby.

Mezi Ročem a Humem se táhne 7 kilometrů dlouhá Hlaholská stezka, která byla vytyčena v letech 1977 až 1985. Má být památkou na starobylé chorvatské písmo. Pokud se po ní vydáte, budete si moci prohlédnout postupně jedenáct významných hlaholských dokumentů, na nichž jsou vyobrazeny osoby a události, které se zasloužily o rozšíření tohoto písma. O vznik hlaholice se zasloužili v 9. století slovanští věrozvěstové Cyril a Metoděj.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Ostrov Krk
Lastovo – velmi prospěšná izolace
Pula - na skok v istrijské metropoli

Článek byl zobrazen 4 448 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA