Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Čakovec

Na severu Chorvatska se mezi řekami Mura a Dráva rozkládá asi 16 tisícové město Čakovec. Je předním administrativním centrem pohraniční oblasti Međimurje, která sousedí se Slovinskem a Maďarskem. Okolní kopcovitá krajina s širokými údolími získala věhlas díky výbornému vínu, které se zde pěstuje.

Již v době Římské říše okolo 1. století se na místě dnešního města nacházela osada s názvem Aquama, která sloužila jako tábor pro legionáře, kteří se odtud chystali na vpády do provincií Pannonia a Dacia. V druhé polovině 13. století zde nechal maďarský hrabě Dimitrij Csaky, který byl vrchním soudcem na dvoře krále Bély IV., vztyčit věž zvanou Chaktornya, neboli Csakyho věž. V následujícím století kolem ní vyrostla hlavní obranná stavba s názvem Međimurje. Již roku 1328 je Čakovec poprvé zmíněn v listinách ve své moderní podobě, jeho název vznikl zkomoleninou jména hraběte Csakyho.

Další rozvoj nastal v roce 1547, v době, kdy se k moci dostal chorvatský bán Nikola Šubić Zrinský. Ten získal rozsáhlé panství od císaře Ferdinanda jako odměnu za vítězství nad Turky a vyrovnání dluhu. Nikola Zrinský nakonec padl v boji při obraně Sigetu před Osmany a stal se národním hrdinou. Dne 29. května roku 1579 jeden z jeho nástupců, člen rodu Zrinských ze Sigetu, poskytl daňové výsady každému, kdo natrvalo odešel do města, které se rozrůstalo okolo pevnosti. Tento den je proto považován za oficiální založení města a proto je patřičně oslavován.

Kvůli obraně města před palbou z děl, byly na konci 16. století vybudovány bašty a příkop. Uvnitř hradeb pak vyrostl kolem čtyřbokého nádvoří čtyřpodlažní palác. V roce 1671 se Petr Zrinský snažil zorganizovat spiknutí, jehož cílem bylo odtrhnout Chorvatsko od Uher. Jeho záměr byl však odhalen a Zrinský společně se svým společníkem Franjo Krsto Frankopanem byli 30. dubna 1671 popraveni. Čakovec se tak poprvé ocitl pod přímou vládou císaře.

Velkou pohromou pro město bylo zemětřesení, které Čakovec postihlo v roce 1738 a 1880. Na konci 18. století se majiteli města stala rodina Feštetić, během jejíž vlády byla zahájena industrializace – vznikly četné továrny, závody a postaveny byly také domy pro dělníky. Od roku 1860 vede do Čakovce železnice a roku 1893 byla napojena také elektřina. Na konci 2. světové války bylo město, které do té doby okupovalo Maďarsko, osvobozeno Rudou armádou.

V současnosti je Čakovec městem, kde můžete obdivovat typickou středoevropskou architekturu z 16. a 17. století. Uvnitř středověkých hradeb spočívají naproti sobě renesanční „Starý zámek“, z něhož je možné vidět jen první patro a barokní „Nový zámek“ mající obdélníkový půdorys. Starý zámek sloužil po dlouhou dobu jako vězení, nyní prochází rekonstrukcí, aby mohl být v budoucnu využíván ke kulturním účelům. Sousední kostel slouží pro modlitby.

V Čakovci můžete navštívit Městské muzeum Međimurje, které vystavuje pravěké exponáty, řadu římských nálezů a národopisné sbírky. K vidění je zde rovněž expozice věnovaná místnímu skladateli J. Slavenskimu žijícímu v letech 1896 – 1955, který byl znám svou láskou k regionální tradiční hudbě.

Pokud se vydáte asi 2 km za město, dorazíte do vesničky Sveta Helena, která se pyšní krásným, původně gotickým kostelem sv. Heleny. V současnosti má tento svatostánek již barokní podobu. Kostel se jako jediný dochoval z kláštera založeného pavlány roku 1376. Několikrát byl přestavován, nejprve během protestantského povstání, poté po požáru a nakonec po zemětřesení. V interiéru si můžete všimnout náhrobků členů mocného rodu Zrinských, pánů z Čakovce. Leží zde Nikola Zrinský, jeho manželka Kateřina Frankopanová a také Petr Zrinský. Kostel rovněž ukrývá několik hrobů, členů rodiny Kneževićů, kteří byli nástupci Zrinských.

- jap -
Foto: www.cakoveconline.com/

Předchozí články z Chorvatska:
Záhřebská botanická zahrada
Záhřeb – Park Maksimir
Vukovar - symbol války
Lovran, lázeňské středisko na Jadranu
Ostrov Ugljan

Článek byl zobrazen 7 413 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA