Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Ugljan

Na ploše 50 km2 se v Jaderském moři rozkládá ostrov Ugljan, který je od pevniny oddělen Zadarským průplavem a od sousedního ostrova Pašman úzkým umělým průplavem Ždrelac. Původně byly tyto dva ostrovy jedním celkem, ten byl ale v roce 1883 rozdělen na dvě části z důvodu usnadnění plavby v této části Chorvatska.

Ostrov se táhne rovnoběžně s blízkým pobřežím Zadarské riviéry. Jeho severní pobřeží je poměrně členité, nachází se zde mnoho krásných zátok s plážemi. Směrem na jih se pak stále více objevují skalní útesy a jižní cíp ostrova je jimi již doslova posetý. Tuto oblast proto vyhledávají především potápěči a milovníci šnorchlování. Nejvyšším vrcholem ostrova je 286 metrů vysoký Ščah, který je součástí krasového hřbetu, jež prochází ostrovem. První písemné zmínky o ostrově se současným názvem pocházejí z roku 1325, ale obydlen byl již v období neolitu. V některých částech Ugljanu jsou patrné zbytky ilyrských pevností a stopy římské éry.

Ugljan je v současnosti poměrně hustě osídlen, žije na něm okolo 7600 obyvatel a celé jeho východní pobřeží je lemováno vesničkami. Dalo by se říci, že Ugljan je jakýmsi předměstím Zadaru, protože jej s městem spojuje poměrně frekventovaná trajektová linka. Obyvatelé ostrova se živí především rybolovem, turistickým ruchem a velký důraz je kladen na zemědělství. Ostrov se pyšní dlouhou tradicí pěstování oliv, olivy rostoucí na zdejších plantážích patří k jedněm z nejkvalitnějších v celém Chorvatsku.

Největší obcí na ostrově je stejnojmenný Ugljan, kde stojí za pozornost pozůstatky starokřesťanské baziliky v zátoce Muline. Další významnou památkou jsou ruiny římské usedlosti v zátoce Batalaža. Na mysu u přístavu se tyčí františkánský klášter sv. Jeronýma pocházející z roku 1430, který však není přístupný veřejnosti. Klášter poutá zajímavou křížovou chodbou a v jeho knihovně je uloženo nepřeberné množství svazků psaných v hlaholici.

Mnohem novější vesnicí je Preko, kde si své vily stavějí zámožní obyvatelé Zadaru. Najdete zde také hotely, penziony, kempy a mnoho místních obyvatel nabízí ubytování v soukromí. Vesnici dominuje mohutná benátská pevnost sv. Michala, jež se rýsuje na 265 metrů vysokém kopci. Odtud se můžete kochat pohledem na ostrovy Kornati, ostrov Pag a pohoří Velebit. Další zajímavou stavbou v Preko je románský kostelík sv. Jana Křtitele, který se otevírá pro veřejnost jen jednou ročně, v den světcova svátku. Poblíž obce Preko se nachází dva zelené ostrůvky Galovac a Ošljak, které jsou hustě porostlé borovicemi a palmami. Na Galovaci můžete navštívit františkánský klášter z 15. století, který sloužil po nějakou dobu jako karanténa, v níž byly drženy posádky lodí připlouvajících z východu. Od počátku 20. století v něm pak působilo významné církevní gymnázium.

Pokud navštívíte obec Sutomišćica, budete se moci pokochat kostelem sv. Eufemie, který byl postaven v 1. polovině 14. století a je tak nejstarší stavbou obce. Jeho oltář je ozdoben obrazem světice od Jacopa Palmy mladšího. Z nedalekého vrchu Vela Glava vysokého 238 metrů nad mořem je krásný výhled na blízké ostrůvky i o něco vzdálenější pevninu. Největším letoviskem Ugljanu je Kukljica, kde najdete skvělé pláže i kvalitní turistické zázemí. Na blízkém poloostrůvku Zaglav se rozkládá velký turistický areál Zelený Mys. Kukljica je známá především konáním slavnosti Panny Marie Sněžné, při níž plují vyzdobené rybářské lodě ke kapličce v zálivu Ždrelac. Kaple ukrývá vzácný obraz Panny Marie Sněžné, který je pak v rámci oslav převezen tou nejkrásnější lodí do kostela v Kukljici, kde je po nějaký čas vystaven. K dalším hojně navštěvovaným vesnicím na Ugljanu patří Lukoran, Poljana a Káli situované na severovýchodním pobřeží.

- jap -
Foto: Ugljan.hr

Předchozí články z Chorvatska:
Ostrov Molat
Lošinj - zelený ostrov
Bačinská jezera – osvěžení ve sladké vodě
Rab - ostrov slunce
Cestování autem do Chorvatska

Článek byl zobrazen 7 230 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA