Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lošinj – zelený ostrov

Chorvatský ostrov Lošinj rozkládající se v těsném sousedství ostrova Cres, se kterým v minulosti tvořil jeden celek, patří s 2400 hodinami slunečního svitu k nejslunečnějším ostrovům severního Jadranu. Leží v Kvarnerském zálivu, pyšní se středomořskou vegetací a mírným klimatem.

V současnosti je Lošinj od Cresu oddělen pouze 11 metrů širokou úžinou spojenou otočným mostem, který umožňuje proplouvat lodím. O Lošinji se často mluví jako o Zeleném ostrovu, je totiž výjimečný dostatkem pitné vody. Je to dáno přítomností sladkovodní nádrže Vranské jezero. Četné zátoky a zálivy, stoletý borový les rozkládající se až k pláži a průzračně modré moře nabízejí skutečné přírodní bohatství. Ti, kdo už Lošinj navštívili, o něm mluví jako o nejkrásnějším chorvatském ostrovu, který je ideálním místem pro dovolenou. Sezóna tu začíná v červnu a doznívá v září.

Ostrov vyniká speciálním léčivým klimatem, k němuž přispívá i množství různorodé vegetace. Ta společně s mořským vzduchem působí blahodárně zejména při dýchacích obtížích a alergických reakcích na pyly. Specifické mikroklima s absolutně čistým vzduchem je způsobeno situováním ostrova daleko od pevniny, uprostřed velmi čisté části otevřeného Jaderského moře.

O tom, že byl ostrov Lošinj osídlen už v dávných dobách, svědčí jeskynní nálezy na západním pobřeží. Po celém ostrově se dají najít nejrůznější doklady starého osídlení. Jde především o pozůstatky opevněných ilyrských sídel. Poměrně zachovalé jakou také pozůstatky římských venkovských vil, které zase svědčí o tom, že se zde v pozdějších dobách začali usazovat Římané. Během raného středověku osidlovali ostrov Slované, po kterých se dochovaly malebné románské kostelíky, jako je například Sveti Jakov nebo Sveta Marija Magdalena pod Osorščicou. V pozdější době ovládli ostrov Benátčané a zůstali zde až do roku 1797. Po jejich odchodu následovala etapa rakousko-uherské nadvlády.

Poté, co Lošinj i se sousedním Cresem přešel pod nadvládu Rakouska-Uherska, bylo v městečku Mali Lošinj vybudováno 6 loděnic a ostrov se stal jedním z nejvýznamnějších opěrných bodů Rakousko-uherských námořních sil. Přibližně v polovině ostrova, byl v jeho nejužší části prokopán průplav, který rozděluje ostrov prakticky na dva díly. Severní část je méně členitá a nachází se v ní nejvyšší bod ostrova, vrch Televrina vysoký 588 metrů nad mořem. Jižní, členitější část ostrova je bohatší na vegetaci. Zde také najdete většinu významných letovisek a městeček.


Foto: Mali Lošinj   

Nejvýznamnějšími centry ostrova jsou rekreační střediska Mali a Veli Lošinj situovaná v jeho jižní části. Obě centra byla už v minulém století vyhlášenými klimatickými lázněmi, navzájem jsou spojena několikakilometrovou promenádou, která prochází podél jižního výběžku ostrova, a procházky po ní jsou součástí klimatické terapie. Už za Rakouska-Uherska bylo známo, že vůně ze zdejších alpských borovic má příznivý vliv na čištění a léčení dýchacích orgánů. Borovicový les navíc působí jako ochranný přírodní faktor filtrující UVA a UVB. Astmatikům a alergikům svědčí zdejší klima už v květnu.

Městečko Mali Lošinj je situováno v zátoce Luka Mali Lošinj, která slouží jako hlavní přístav ostrova Lošinj i Cres. Město zdobí řada historických budov z 18. a 19. století. Od konce 19. století získal Mali Lošinj status klimatických lázní a rakouští aristokraté si zde s oblibou stavěli vily a letní rezidence. Také císaři Františkovi Josefovi I. patřila na poloostrově Čikat dnešní vila Karolina. Honosné domy obklopené zahradami si zde budovali také bohatí rejdaři.


Foto: Mali Lošinj

Na náměstí kolem kostela Panny Marie postaveného v letech 1696 až 1757 je situována nejstarší a nejhodnotnější část města, která pochází z období baroka a klasicismu. Věž kostela je přístupná veřejnosti a nabízí pěkný výhled do okolí.  Nacházejí se tu také starší stavby, jako třeba strážní věž z 15. století. Na východním okraji městečka stojí za pozornost kostel sv. Martina postavený v 2. polovině 15. století. U něj se nachází malý hřbitov se zajímavými náhrobky. Poslední odpočinek tu kromě bývalých obyvatel ostrova našli námořníci a dobrodruzi z Itálie a Rakouska.

Současný Mali Lošinj nabízí svým návštěvníkům velmi dobré možnosti koupání a provozování vodních sportů v nádherně čistém moři ve velmi příjemném podnebí. Nejhezčí podmínky pro plavání najdou rekreanti v 30 km dlouhé Čikatské zátoce, kde se nabízí možnost pronájmu motorových člunů a jachet. Jsou tu skvělé podmínky pro surfování a pro potápění. Hotely nabízejí půjčovny a školy surfu, v kempech se pořádají školy potápění. Pobřeží je většinou skalnaté, břehy jsou tvořeny bílým vápencem. Na ležení jsou určeny velké betonové desky, vstup do vody byl upraven. Je tu také několik zálivů s malými oblázkovými plážemi, kde je vhodné koupání pro rodiny s malými dětmi, ale obuv do vody je zde nutná. V místě jsou k dispozici boxy na převlékání a vybudované sprchy se sladkou vodou. Moře kolem lošinjsko-creského souostroví bylo dne 6. srpna 2006 vyhlášeno prvním chráněným úsekem moře se zaměřením na intenzivní ochranu zdejší kolonie delfínů skákavých.


Foto: Mali Lošinj 

Na okraji městečka láká k návštěvě unikátní Voňavá ostrovní zahrada. V moderním duchu pojatá zahrada seznamuje zájemce s rostlinami nejrůznějších vůní, jejichž výskyt je pro ostrovy Lošinj a Cres typická. V převážné většině jde o bylinky s léčivými účinky. Zahrada je pojata zajímavě i po architektonické stránce, neboť její součástí jsou různé terasy, chodníčky a suché zídky. U zahrady stojí malý krámek, v němž mají návštěvníci možnost pořídit si přírodní suvenýry, jako jsou nejrůznější vonné esence, oleje a nápoje, nebo rukodělné výrobky ze suchých rostlin aj.

V jihovýchodní části ostrova se nachází městečko Veli Lošinj, které bývalo hlavním městem Lošinje. I přes své jméno je podstatně menší a panuje zde větší klid než v blízkém Mali Lošinji. Také Veli Lošinj byl koncem 19. století vyhlášen klimatickými lázněmi. Jeho půvab spočívá ve vilách ukrytých mezi bujnou vegetací. K nejvýznamnějším památkám se řadí románský kostel sv. Mikuláše pocházející z přelomu 13. a 14. století a kamenná věž Uskok-kula z 16. století. Strážní věž byla postavena na ochranu proti uskokům z městečka Senj a naskýtá se z ní velkolepý výhled na město a pobřeží. Opomenout nemůžeme ani barokní kostel sv. Antonína poustevníka, jehož interiér zdobí obrazy italských umělců. Kostel z 15. století ukrývá plátna od Bartolomea Vivariniho, Bernarda Strozziho a také Franceska Hayeze.


Foto: Veli Lošinj   

Do historie městečka se významnou měrou zapsal habsburský arcivévoda Karel Štěpán, který nechal vybudovat vilu Seewarte, u níž založil rozsáhlý park s více než dvěma sty druhy exotických rostlin a vzácných dřevin. Vila stojí stranou od centra města a dnes slouží jako sanatorium pro léčení nemocí dýchacích cest. Veli Lošinj nabízí upravené oblázkové pláže, ale také pláže kamenité a skalnaté. Zdejší pláž Punta byla dokonce oceněna Modrou vlajkou za čistotu. Sportovci zde najdou příhodné podmínky pro provozování vodních sportů, hlavně jachtingu a mořského rybolovu. Nechybí zde školy potápění a jsou tu také možnosti zahrát si tenis i minigolf.

Ve Veli Lošinj sídlí organizace s názvem Modrý svět. Tato nevládní instituce se zabývá výzkumem a ochranou moře. Byla založena v roce 1999 a jejím úkolem je šířit informace o místním životním prostředí a ekosystémech, zajímá se však také o populaci delfínů žijící v této lokalitě. Pokud se na to cítíte, vypravte se na nedaleký vrch Grgoščak vysoký 243 metrů, odkud se nabízí pěkný výhled na ostrov. Neméně pěkný výhled čeká turisty z vyhlídkového vrchu Kalvarija. Z městečka je možné pořádat výlety na okolní ostrůvky Susak, Ilovi a Unije.

V sezóně se na ostrově pořádají kromě běžných kulturních a společenských akcí také koncerty a vystoupení folklorních a tanečních skupin nebo koncerty dalmatských pěveckých souborů. Tradičně k nejpopulárnějším patří v letních měsících lidové slavnosti – tzv. Rybářské noci.

- jap -
Foto: Aleksandar

Předchozí články z Chorvatska:
Bačinská jezera – osvěžení ve sladké vodě
Rab - ostrov slunce
Cestování autem do Chorvatska
Knin
Jastrebarsko

Článek byl zobrazen 8 106 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA