Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Plomin, kulturní letovisko Istrie

Starobylé chorvatské městečko Plomin leží na jihovýchodním pobřeží Istrijského poloostrova, nedaleko města Labin a asi 23 km severovýchodně od Rabacu. Rozkládá se na vrcholku 150 metrů vysokého strmého útesu zvedajícího se nad stejnojmennou zátokou, která se hluboce zařezává do pevniny.

V dávných dobách se zde nacházelo významné antické centrum regionu Kvarner zvané Flanona. V 6. století bylo zničeno Avary, ale roku 1000 po Kristu znovu vystavěno. Svůj nynější vzhled získal Plomin ve 13. století, kdy se stal součástí benátských držav. V minulosti bylo město poměrně hustě osídleno, dnes zde žije jen okolo 150 obyvatel. Zdejší pamětihodnosti, okolní hezká příroda a klidné prostředí jsou dnes jeho hlavním lákadlem. Na své si zde přijdou milovníci historie, starobylých městeček, v jejichž ulicích lze vysledovat zajímavé stopy minulosti.

Uvnitř hradeb pocházejících z 13. a 14. století se nacházely četné domy. Z antické doby zde zbyly trosky budov někdejšího střediska, závislého na Římu, které však mělo částečnou samosprávu. Na troskách osady vyrostly ve středověku kostely a kaple. Centrem se dnes klikatí úzké starobylé uličky. Všechny směřují nahoru ke kostelu sv. Jiří Staršího, jež byl založen v 15. století. Jeho součástí je i románská kaple sv. Jiří z 11. století. Kostel ukrývá cennou desku popsanou hlaholicí z 11. až 12. století. Jde o jeden z nejstarších chorvatských dochovaných dokumentů s texty v hlaholici.

Uměleckými skvosty se může pochlubit rovněž kostel sv. Jiřího Mladšího, který byl vysvěcen v roce 1474. Historickou zajímavostí jsou dva vyřezávané renesanční oltáře a bohatá kostelní klenotnice. Během restauračních prací byly na zdi odhaleny dvě fresky od německého malíře Roberta.

Malebné městečko Plomin je díky kulturnímu a historickému bohatství vyhledávaným letoviskem. Nedaleko se nachází vyhlídkové místo Vidikovac, odkud se nabízí překrásný výhled na záliv Kvarner, ostrov Cres a Rijecký záliv s městem Rijeka. Z Plominu se po silnici dostanete na mys Mašnjak, odkud se naskýtá další úchvatná vyhlídka na záliv, moře i vnitrozemí.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Omiš, pirátské městečko
Darda
Konavle, zahrada Chorvatska
Brist je pro klidnou relaxaci jako stvořený
Národní park Kopački Rit
Městské muzeum v Záhřebu

Článek byl zobrazen 3 234 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA