Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chorvatsko není jen moře. Objevte krásy chorvatských národních parků!

Léto se chýlí ke svému závěru, ale to není důvod vzdávat se odpočinku a poznávání nových míst. Ačkoliv je u nás Chorvatsko považováno téměř za synonymum moře, nabízí turistům mnohem víc přírodních pokladů než slanou vodu. A ty se právě na podzim vyplatí navštívit.

Paklenice je rájem pro turisty i horolezce

Chorvatský národní park Paklenici proslavily jeho dva říční kaňony Malá a Velká Paklenice, skrz které můžete procházet a obdivovat strmé vápencové skály zabarvené do oranžových odstínů a vroubené borovicemi.

Cesta z Česka do Paklenice není dlouhá. Jakmile projedete tunelem Sveti rok proraženým pohořím Velebit, už vás k národnímu parku Paklenice čeká jen kousek cesty. Stačí odbočit vpravo na Starigrad a projet silnicí podél pobřeží, až do tohoto přímořského městečka, kde na podzim snadno seženete ubytování. Bydlet můžete buď klasicky v apartmánech, nebo v místním kempu. Do Paklenice je to jen pár kilometrů, ale doporučujeme tam dojet autem, protože v parku samotném se nachodíte ještě dost. U brány si koupíte vstupenku a poté můžete zaparkovat přímo v parku a vyrazit rovnou na túru nebo lézt po skalách.

Chorvatské vodopády

Z výšlapů rozhodně doporučujeme vystoupat na nejvyšší skálu Paklenice, na Aniću Kuk, kde vás čeká fantastický výhled na moře. Cesta nahoru není žádná procházka, protože vás v posledním úseku čeká přelézání velkých a často hodně ostrých vápencových balvanů, ale průměrně zdatný turista v dobré obuvi ji zvládne bez problémů. Určitě si s sebou ale nezapomeňte vzít velkou láhev s pitím a případně svačinu. Výlet vám pár hodin zabere. Pokud se chystáte v kaňonu lézt, přímo v kaňonu Velké Paklenice seženete v místním obchůdku kvalitního lezeckého průvodce.

Nezapomeňte! Jako při každé cestě za hranice České republiky, ani do Chorvatska si nezapomeňte sjednat pojištění do zahraničí. Obzvlášť pokud se chystáte do hor nebo na kolo, mohlo by se vám cestovní pojištění hodit. Vyčerpání v horách, vymknutý kotník nebo pád z kola vás totiž může potkat i při sebelépe naplánované túře.

Biokovo je chorvatské 2 v 1

Pokud přece jen toužíte po moři, ale zároveň byste rádi zažili aktivnější dovolenou, bude se vám líbit ve Střední Dalmácii přímo u Makarské riviéry, kam v létě míří desítky tisíc Čechů, ale úderem září se přímořská městečka vylidní.

Právě proto představuje podzim pro návštěvu pohoří Biokovo lemujícího Jaderské moře ideální čas. Stačí popojet z Paklenice dvě hodiny autem směrem na jih, projet tunelem Sveti Elija a jste na místě. Můžete se vydat vpravo do Brely a Bašky vody, nebo vlevo směrem Makarska. Ubytování seženete po celém pobřeží a výrazně levněji než v sezóně. Do hor můžete podle místa ubytování vyrážet přímo, nebo si autem popojedete pár kilometrů. Celé Biokovo je protkáno červenými turistickými cestami, na kterých žádné davy pěších nepotkáte. Po turisticky velice frekventovaných Tatrách nebo Alpách je to příjemné osvěžení, na druhou stranu nemůžete počítat s horskou chatou za každým rohem, proto si s sebou vezměte dostatek tekutin i svačinu.

Na nejvyšší horu Biokova, horu Sveti Jure, která se vypíná do výšky přímo nad Makarskou riviérou se dostanete po turistické stezce přímo z Makarske. Výstup si můžete prodloužit přes vrchol Vošac, odkud můžete při příznivém počasí pozorovat paraglidisty, a na zpáteční cestě to vzít přes Veliki Šibenik. Na Svetého Juru můžete vyjet také na kole po cyklotrase Dalmatia by bike 3, nebo se pohodlně vyvézt autem. Během odpočinkového dne si zajděte z Makarske do Krvavice po vyvýšené stezce podél moře. Cestou potkáte spoustu zákoutí, kde se můžete osvěžit v moři i bez plavek.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 1 118 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA