Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dalmácie a Makarská riviéra - klasická dovolená Čechů

Dalmácie je nejkrásnější a nejoblíbenější částí jadranského pevninského pobřeží, jež byla pro turistiku objevena právě Čechy už před, ale hlavně po první světové válce. I dnes sem míří nejvíce českých turistů. Dalmácie se táhne zhruba od Zadaru přes Šibenik, Split, Makarskou až po krásný historický Dubrovník, klenot dalmatského pobřeží.

Koho přestane bavit moře, má těsně u pobřeží hory - třeba úchvatný masiv Velebit, který skrývá Národní park Paklenica (kus od Zadaru) nebo Skradinský záliv s přírodní rezervací, která zahrnuje známé vodopády na řece Krka u Šibeniku. 


Foto: Split

A kam se vypravit na výlet? Můžete navštívit již zmíněné rezervace, určitě Dubrovník nebo Nin - městečko u Zadaru s nejstaršími chorvatskými vykopávkami a kdo je ubytován někde v okolí Makarské riviéry, ať se určitě podívá do Hercegovského Mostaru.

Makarská riviéra

Je to riviéra dlouhá 60 kilometrů, které se přezdívá „Perla Jadranu“ a ne nadarmo. Pobřeží Makarské je proslulé především oblázkovými plážemi, které jsou omývány vlnami průzračného Jaderského moře blankytné barvy. Mezi nimi vyniká především Donja Luka situovaná v zátoce a dlouhá 1,5 km, při níž stojí nejlepší makarské hotely. 


Foto: Makarska - město

Makarska

CK Dakol si Vám dovoluje představit jednu ze svých hlavních destinací, které Vám může nabídnout. Toto atraktivní město s přístavem tvoří střed Makarské riviéry, 50 km dlouhého přímořského pásu pod pohořím Biokovo. Strmé lysé hory sestupují k pobřeží sérií skalisek a hřbetů, čímž skýtají impozantní pozadí šňůře krásných oblázkových pláží. Pahorkatinu dole, chráněnou před drsným povětřím, bujně kryje zeleň středozemského typu: borovice, háje olivovníků, fíkovníky a ovocné dřeviny.

Asi sotva někoho překvapí, že v takto pozoruhodném prostředí má turistika dlouholetou tradici.  Makarska je oblastní metropolí a nadto též dobrou základnou k poznávacím výpravám jak po pobřeží, tak do kopců. Leží při velké zátoce ohraničené na jihovýchodě břehy mysu Osejava a na severozápadě poloostrovem Sveti Petar. Je umenšena hrozivými výškami pohoří Biokovo, dominanty širokého okolí vypínající se vysoko nad úroveň města. Výzva cest a stezek křižujících vápencový masiv sem a tam bude nejspíše mnoha turistům připadat neodolatelná, ovšem ti méně zdatní si mohou klidně lehnout na pláž a od rána do večera sledovat hru světel a stínů na horských puklinách a rozsedlinách.


Foto: pohoří Biokovo

Makarska je střediskem cestovního ruchu. Pravidelná trajektová doprava spojuje město s ostrovem Brač (Sumartin). Má přibližně stejný počet slunečných dnů jako Hvar, ale v zimě zde vane bóra v silných poryvech. Mezi hlavní hospodářské aktivity patří zemědělství, pěstování vinné révy, olivovníků, ovoce, potravinářský průmysl, námořní plavba, rybolov a cestovní ruch. Půlkruhové město leží na pobřeží pod strmými svahy pohoří Biokovo. Původní jádro města má středomořský vzhled, zatímco nová část se skládá z hotelů, restaurací a obchodů. Pláž v zátoce Donja Luka je obklopena parkem a borovými lesy na severozápadě. Zdravotní středisko Biokovka nabízí různé druhy terapií. 

Historie Makarské začala ve vesnici Makar, kousek od města nebo spíše v římské osadě Muccurum, která byla údajně srovnána se zemí Ostrogóty v r. 1548. Makarska byla pod nadvládou Neretvanů, následně bosenské rodiny Kotromanió, Turků, Benátčanů a konečně Rakušanů, kteří ji využívali k ukotvení svých lodí. První hotel byl postaven v r. 1914. Dnešní městské jádro se rozvinulo v 17. a 18. století okolo hlavního náměstí a farního kostela sv. Marko z 18. stol. Na náměstí stojí pomník spisovatele z období osvícení, františkánského mnicha Andriji Kačić Miošiće. Silniční okruh vede od pobřeží kolem poloostrova Sveti Petar. Nedaleko mysu Osejava jižně od přístavu stojí františkánský klášter z r. 1400, jehož současný vzhled pochází z r. 1614. Klášterní kostel má galerii. Muzeum „Měkkýšů“ vystavuje rozsáhlou sbírku mořských škeblí (kolem 10 000 exponátů). 


Foto: Makarska - františkánský kostel

Přístav je vystaven jižním a jihozápadním větrům. Lodě mohou být uvázány u přístavního mola nebo v dlouhém přístavišti s hloubkou moře mezi 2 a 5 m. V západní části přístaviště leží přístavní klub se spouštěcí rampou a 3 tunovým výtahem. Ukotvení najdeme v zátoce Donja Luka, vystavené západním a severozápadním větrům.

NABÍDKA CK: Makarska - ubytování ve vilách s polopenzí

Pokud i Vám chybí sluncem prozářené oblázkové pláže, blankytně modrá voda lemující pobřeží Jaderského moře, vůně borových hájů, lahodné víno a mnoho dalšího, tak typického pro Dalmácii, pojeďte s námi na sedmidenní zájezd. Nabízíme Vám prožít nezapomenutelnou dovolenou v destinaci Makarska, v privátních vilách ve 2-, 3- a 4-lůžkových pokojích s polopenzí. Těší se na Vás kolektiv CK Dakol.


Foto: Makarska - pláž

- PR článek -

CK Dakol 
Univerzitní 1935/1
733 01 Karviná-Fryštát

Tel.: 593 323 485
Mob.: 777 301 778

ck_dakol@dakol-karvina.cz 
www.ck-dakol.cz

Článek byl zobrazen 3 934 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA