Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jak vybrat tu nejlepší dovolenou u moře

Tuto otázku si každoročně pokládá téměř každý ve chvíli, kdy si začne vybírat z tisíců nabídek dovolených u moře mezi stovkami cestovních agentur a kanceláří. Český trh je v tomto směru ojedinělý a specifický oproti jiným krajinám, kde je podstatně méně cestovních kanceláří, převážně dlouhodobě fungujících.

Jak si být jistý, že za vynaložené finanční prostředky odjedu na dovolenou u moře, dostanu nabízené služby a s touto kanceláří se opět vrátím domů? Pravidelně každým rokem několik kanceláří bankrotuje a klienti nemají záruku ani u větší cestovní kanceláře.

Naopak menší cestovní kanceláře se dle statistik méně snadno dostanou do finančních problémů. Pokud je příčinou existenčních problémů cokoli, například oslabení koruny nebo různé nepokoje v cílové destinaci, pak logicky větší CK tímto ztratí značný objem prostředků oproti menší cestovní agentuře nebo kanceláři. V rodinné firmě, kde jsou majitelé také současně i zaměstnanci, se mnohdy vzdávají po určitou dobu finanční odměny, jen aby si ekonomicky ochránili existenci svojí firmy. Dále je důležité se nejdříve informovat, zdali má vyhlédnutá kancelář sjednané pojištění proti úpadku. Pojistné plnění většiny pojišťoven v dostatečné míře i výši pokryje případné pojistné nároky klientů při úpadku CK.

Dalším krokem bude popřemýšlet o pojištění léčebných výloh v zahraničí. Ve většině evropských zemí vás v akutním případě ošetří na základě předložení evropského průkazu vydaného vaší zdravotní pojišťovnou, ale rozhodně se vyplatí se připojistit. Například pojišťovna Union nabízí pojištění léčebných výloh spolu se stornem zájezdu za 18,- Kč/den/os. Pojištění storna pobytu se vám jistě vyplatí, neboť vás ochrání při nenadálé nemoci či jiných vážných důvodech, pro které nemůžete odjet na dovolenou. Je tedy stejně důležité jako pojištění léčebných výloh.

Dalším krokem při výběru dovolené bude správná volba destinace. V pořadí oblíbenosti je na vrcholu již mnoho let dovolená v Chorvatsku, poté následuje dovolená v Itálii, na Slovensku a Řecku. Nesmíme ale zapomenout na stále oblíbenější dovolenou v Bulharsku. Kvalita služeb i ubytování se v Bulharsku každým rokem zlepšuje, byly zde postaveny nové hotely a penziony, které snesou srovnání s hotely ve vyspělých zemích. Stejně populární zůstává samozřejmě dovolená v Egyptě, Turecku a Tunisku. V této volbě vám neporadíme, faktem ale zůstává skutečnost, že v případě prvních pěti vyjmenovaných zemí jedete na jistotu a předem víte, co v nich můžete očekávat.

Když už jste se tedy rozhodli využít služeb určité cestovní kanceláře, důležitým faktorem při výběru dovolené pro většinu klientů sehrává cena v poměru ke kvalitě. Je třeba si podrobně nastudovat veškeré údaje o pobytovém místě, okolí, nabídce služeb a výletů, tedy vše, co ovlivňuje váš výběr. Někdo upřednostňuje rušné místo, jiný zase méně zalidněné pláže, další klienty zajímají možnosti výletů a kulturních akcí.

Ideální variantou tedy pravděpodobně bude ubytování v klidné části letoviska, ale blízko rušného města s možností výběru mezi rušnou pláží, nabízející všemožný plážový servis a přírodními plážemi, a samozřejmě se širokou nabídkou výletů.

Např. v Chorvatsku bychom dle těchto náročných kritérií mohli doporučit např. ostrov Pag - město Pag, Omiš a jeho okolí, některá letoviska na Makarské riviéře, ale také Pelješac - městečko Orebič. Při dovolené v těchto destinacích se určitě nudit nebudete a za vaše peníze dostanete vše, co bylo slíbeno.

Při výběru dovolené v Chorvatsku se potom ještě rozhodujete mezi jednotlivými typy ubytování. Pro klienty, kteří si rádi vaří, je k dispozici spousta pěkných a moderních apartmánů. Klienti, kteří si naopak chtějí dovolenou jaksepatří užít, mají možnost výběru u široké nabídky hotelů. Ceny ovšem na hotelech v Chorvatsku bývají vyšší a vyrovnaly se nebo dokonce převyšují cenovou nabídku hotelů v ostatních zemích. Proto volba většinou padne na kvalitní a oblíbené apartmány v Chorvatsku.

Cesta do Chorvatska se v posledních letech podstatně zrychlila, a to především díky dokončeným dálnicím ve Slovinsku a Chorvatsku. Nyní jedete asi 80% cesty po kvalitních dálnicích, sice za poplatek, ale podstatně rychleji a bezpečněji. Z Mikulova můžete být za 7 hodin např. na Pagu.

Určitě je třeba se ještě krátce zmínit o dovolené v Bulharsku. Tuto zemi navštívil snad každý Čech, zejména starší ročníky, a to především v dobách totality. Bulharsko se celkově kvalitativně změnilo a v tomto ohledu se vyšplhalo do popředí turistického zájmu mezi evropskou špičku. Kvalitou ubytování i služeb nezaostává za jinými, známějšími destinacemi. Chybu určitě neuděláte, pokud si vyberete ubytování v Primorsku, Sozopolu, Lozenci nebo Kitenu.

Cenově vás dovolená v Bulharsku nadchne, stále ještě platí, že se zde budete cítit jako bohatý cizinec ze západu. Hotely, ale i apartmány, jsou většinou nové nebo rekonstruované, pláže pokryté tím nejjemnějším pískem a o historických památkách - např. o kráse a památkách v Sozopolu se není třeba ani zmiňovat.
Důležitá je také doprava do Bulharska. Většina klientů upřednostňuje leteckou dopravu - ráno odletíte a v poledne se již koupete v Černém moři. Možná je ale také autobusová nebo kombinovaná doprava.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 3 113 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA