Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Labin – mezi Rijekou a Pulou

Na jihovýchodě chorvatského poloostrova Istrie se na trase mezi městy Rijeka a Pula rozkládá městečko Labin, které patří k nejkrásnějším městským centrům v oblasti. Město se dělí na dvě části – starou, situovanou na 320 metrů vysokém kopci, a novou s názvem Podlabin, rozkládající se v okolí.

V dávných dobách stávala v těchto místech ilyrská osada, která byla posléze vystřídána římským městem Albona. V 15. století sem zavítali Slované a Benátčané, obyvatelstvo se tak rozdělilo do dvou etnických skupin – románské a slovanské. Staré město rozkládající se na kopci ukrývá krásné historické jádro obehnané hradbami z 16. století. V centru se rozprostírá Titovo náměstí pocházející z benátské epochy, na kterém vyrostla radnice, bastion, lodžie a městská brána sv. Floriána se lvem sv. Marka. 

Labn

Dalším významným náměstím je Stari Trg, na kterém se tyčí gotický kostel Narození Panny Marie. Pochází ze 14. století, ale od doby svého vzniku prošel řadou změn. Jeho průčelí zdobí rozetové okno a v interiéru je možné obdivovat díla benátských umělců 16. a 17. století. Najdete zde dokonce obraz od Palmy il Giovana. Na fasádě se nachází benátský lev z roku 1604 a také socha senátora Antonia Bollaniho – bojovníka proti Turkům. Na stejném náměstí se nalézá ještě budova soudního dvoru z roku 1555, divadlo, palác Scampiů postavený v 16. století a barokní palác Lazzariniů z počátku 18. století. V paláci dnes působí Městské muzeum vystavující středověké artefakty, archeologické a etnografické sbírky a rekonstrukci uhelného dolu ve skutečné velikosti. 

Labin

Z horního starého města se nabízí krásný výhled na horu Ucka, město Rabac, Kvarnerský region, Gorski Kotar a Velebit. Záliv Prklog byl vyhlášen přírodní rezervací. Okolí města poskytuje dobré možnosti pro milovníky lovu. V nejvyšší a nejvýchodnější části Labinu se od někdejšího opevněného městského hradu naskýtá krásný výhled na okolí města a na moře.

Labin

Nová část města Podlabin vznikla současně s uhelnými doly na počátku 18. století. Až do jejich uzavření v roce 1999 byl Labin považován za nejvýznamnější báňské město v celém Chorvatsku. V roce 1921 zde okolo 2000 horníků založilo Labinskou republiku, která měla být protestem proti sílícímu fašismu v Itálii. Tento socialistický ministát však existoval jen necelý měsíc. Dnes patří mezi hlavní aktivity obyvatel města metalurgie, zpracování dřeva, obchod a cestovní ruch. Uzavřené uhelné doly a šachty nechali představitelé města přeměnit na turistické atrakce.

Labin

Jednou z nejvýznamnějších událostí města je Labinské kulturní léto, jde o festival klasické hudby, který se koná v červenci a srpnu. Nedaleká osada Dubrova se pyšní Parkem plastik, ve kterém jsou vystavena díla sochařů - účastníků tzv. Středomořských sochařských sympozií, které se v Labinu od roku 1970 každoročně konají. Sochy, které tu účastníci z istrijského mramoru vytvoří, se stávají součástí zdejší galerie.

- jap - 
foto: labin.hr

Předchozí články z Chorvatska:
Záhřeb - hřbitov Mirogoj 
Ozalj - hrad nad řekou Kupou 
Přírodní rezervace Lonjsko Polje 
Národní park Risnjak 
Festivalové městečko Samobor 

Článek byl zobrazen 5 254 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA