Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Na dovolenou do Chorvatska: Makarska v Dalmácii je příjemným místem pro trávení volného času

Ač má český rybník také něco do sebe, rekreaci u moře se nevyrovná. Ti, kteří propadli kouzlu koupání se ve slané vodě, za ní obvykle vyrážejí každý rok. A protože naše republika leží ve vnitrozemí, čeká na turisty přesun za mořem v délce několika stovek kilometrů. Nejvíce navštěvované bývá Chorvatsko, které patří k nejoblíbenějším destinacím na světě. Co všechno návštěvníkům nabízí?

Chorvatsko se rozkládá na jihovýchodě Evropy na Balkánském poloostrově a jeho břehy omývá Jaderské moře. Součástí státu je také mnoho ostrovů, z nichž třeba Hvar nebo Korčula patří mezi nejslunnější části země.

Od neandrtálců po nezávislost

Historie Chorvatska sahá snad až k neandrtálcům, jejichž pozůstatky tu byly nad obcí Krapina objeveny na konci 19. století. Archeologické nálezy vypovídají o rozvinutém osídlení již v 5. tisíciletí před naším letopočtem. Chorvatské území bývalo také římskou provincií, o čemž svědčí zachovalé památky z těchto časů. Slované do Chorvatska přišli v 7. století a vytvořili si v něm svůj stát, který se později na několik staletí stal součástí uherského státu v rámci Rakouska-Uherska.

Ubytování v Chorvatsku

S poválečnou historií je spojen vznik federativní republiky Jugoslávie, v níž Chorvatsko společně se Slovinskem patřily k nejrozvinutějším zemím. Nezávislým státem se Chorvatsko stalo v roce 1991 a od roku 2013 je členem EU.

Do Chorvatska za kulturními i přírodními památkami

Historický vývoj za sebou zanechal řadu historických památek, které jsou vděčným cílem výletů turistů během jejich pobytu na dovolené v Chorvatsku. Některé z nich jsou zapsány na seznam UNESCO jakou součást světového kulturního dědictví. Patří mezi ně například:

- Diokleciánův palác ve Splitu,
- staré město Dubrovník
- komplex Eufraziovy
- baziliky v Poreči
- historické městečko Trogir
- katedrála svatého Jakuba v Šibeniku.

Zajímavé jsou však v této jihoevropské zemi také přírodní památky. Kdo by neznal Plitvická jezera, jež si zahrála i ve filmech o hrdinném indiánovi Vinnetou? Nebo původní bukové lesy v národních parcích Severní Velebit a Paklenice, jež představují vrchol přírodního ekosystému díky své neporušenosti.

Zážitky, na které nezapomenete

Jak je patrné, dovolená v Chorvatsku může být velmi příjemným zážitkem, který se nezužuje pouze na čas strávený na mořském pobřeží a koupání se v průzračně čisté vodě. Ti, kteří rádi tráví volno procházením úzkých uliček v historických částech měst a obdivováním se architektonickým pamětihodnostem, si zde přijdou na své. Díky bohaté historii tu na ně čekají opravdové perly.

Chorvatsko a jeho regiony

Jsou turisté, kteří si oblíbí jedno místo v Chorvatsku a tam pravidelně jezdí trávit svůj volný čas. Jiní zase upřednostňují změnu a líbí se jim, že po každé poznají něco jiného. Vždyť tato přímořská země toho nabízí tolik k vidění. Kdo nechce jet až dolů na jih Chorvatska, může si vybrat destinaci na severu – v regionu Istrie nebo Kvarner. Komu je příjemnější středomořské podnebí, najde si ubytování v Dalmácii třeba nedaleko Splitu.

Jedním z turistických letovisek je také Makarska, která leží 60 kilometrů od Splitu. Město je nejen důležitým přístavem, ale také výchozím bodem do přírodního parku Biokovo. Komu se nelíbí ležet celý den u moře, má tu o zábavu postaráno. A večer pak může strávit příjemnou procházkou pro makarské promenádě s malými obchůdky a kavárnami nebo prohlídkou několika městských pamětihodností:

  • barokních kostelů sv. Filipa Neri a sv. Marka

  • františkánského kláštera z 15. až 17. století, jehož součástí je i muzeum měkkýšů

  • pomníku francouzského maršála Marmonta, který se zapsal do historie Dalmácie vybudováním pevných silnic a rozvojem hospodářství.

Makarska jako centrum kultury

Makarska žije bohatým kulturním životem. Každoročně se zde koná Makarské léto, jehož součástí jsou koncerty, výstavy i rybářské večery. Stačí vzít na sebe letní společenský oděv a sluneční brýle a můžete vyrazit vstříc kulturním zážitkům, jež budou příjemnou vzpomínkou na dovolenou prožitou u Jaderského moře.

Do Chorvatska na dovolenou se jet určitě oplatí. Na turisty tu čeká nejen koupání a turistika, ale také zábava, jimž se mohou věnovat.

- PR článek -

 

Článek byl zobrazen 1 525 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA