Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Risnjak

Severně od istrijského přímořského města Rijeka se začíná zvedat rozlehlá plošina Gorski Kotor, která odděluje Chorvatsko od Slovinska. Právě zde byl na území o rozloze 34 km2 za účelem ochrany lesů, přírody a ekologie vyhlášen v roce 1953 národní park Risnjak. Dnes již zaujímá dvojnásobek své původní rozlohy a láká hlavně milovníky přírody.

ZÁJEZDY DO CHORVATSKA NA SVĚTADÍLECH

Tento horský masív se stal národním parkem především kvůli své jedinečné geomorfologické pestrosti, rozmanitosti vegetace, fauny a bohatství endemických rostlin. Také klimatické podmínky jsou díky výrazným povětrnostním vlivům a nadmořské výšce velmi různorodé. Park tvoří vegetační hranici mezi přímořským a vnitrozemským podnebím, bylo zde identifikováno až 20 různých společenstev rostlin. Park navíc zůstává bez zásahu člověka, staré či nemocné stromy vyvrácené například silným větrem jsou ponechávány na místě, protože skýtají vhodné prostředí pro růst mikroorganismů a hub.

Risnjak patří k dinárskému horskému systému, jakési spojnici mezi Alpami a Balkánem, který se vyznačuje druhově velmi bohatou flórou. Skoro celá oblast je porostlá úžasnými lesy, nejníže rostou buky, jedle, smrky a jilmy. Nad 1200 metrů nad mořem však lesy pomalu ustupují malebné alpínské a subalpínské vegetaci a porostům kosodřeviny. Botanici mezi rostlinami určitě poznají překrásné horské orchideje, protěže či kropenaté skalničky. Z fauny jsou zde zastoupeni medvědi, srny, jeleni, kamzíci, tetřívci a divočáci, též rysi, vlci a divoké kočky. Právě po rysovi, který patří k ohroženým druhům zvířat, byl Národní park Risnjak dokonce pojmenován. 

Součástí zdejší krajiny jsou pak také rozeklané vápencové skalní stěny, krasové útvary, jeskyně a prameny. Národní park Risnjak je proto atraktivní nejen pro turisty, ale také pro alpinisty, speleology a biology. Neporušená příroda a překrásné vyhlídky lákají i horolezce. Park je protkán řadou naučných stezek, které byly upraveny tak, aby se všichni milovníci přírody mohli jednoduchým a zábavným způsobem seznámit s přírodními krásami Risnjaku. Nejoblíbenější je naučná stezka „Leska“, která byla vytyčena roku 1995. Ta přibližuje zájemcům rozličné aspekty této nevšední lokality. Stezka vychází ze stejnojmenné vesnice, kde je obydlen pouze jeden jediný dům. Od jara do podzimu slouží zemědělcům, kteří na speciálních terasách pěstují brambory, hrách a fazole. 

Na okraji parku leží ve výšce 1100 metrů rekreační oblast Platak, známá svými lyžařskými terény, která je rovněž východiskem turistických stezek, vedoucích na okolní velikány. Výstup na nejvyšší vrchol parku Veliki Risnjak zvedající se do výšky 1525 metrů nad mořem trvá tři hodiny. Za hezkého počasí je vám odměnou pohled na vzdálený Jadran a Slovinské Alpy. V této oblasti se pravidelně v létě koná závod Risnjak Mountain Trek, ve kterém si účastníci nesou s sebou veškeré potřebné vybavení a potraviny. Národní park Risnjak turistům nabízí ubytování v horských chatách, penzionech a rekreačních střediscích.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Festivalové městečko Samobor 
Drniš - středisko ovocnářství a vinařství  
Kraljevica - vyhlášené letovisko u ostrova Krk 
Pevnost Klis 
Autem do Chorvatska v roce 2012

Článek byl zobrazen 7 336 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA