Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Šolta - klidná dovolená v Chorvatsku

Kdo by nechtěl trávit odpočinek na jednom z nejkrásnějších a nejčistších ostrovů na Jadranu? Panenskou přírodu, křišťálově čisté moře, upravené pláže a kvalitně vybavená letoviska nabízí ostrov Šolta ve střední Dalmácii.

Pouhých 19 km dlouhý a 5 km široký ostrov Šolta, zaujímající plochu 59 kilometrů čtverečních, je vzdálen jen 18 km od Splitu. Od sousedního ostrova Brač je Šolta oddělena Splitskou úžinou (Splitska vrata). Přestože tedy tento středodalmatský ostrov neleží v žádné velké izolaci a je také poměrně dobře dostupný, podařilo se na něm zachovat nedotčenou přírodu a je právem označován za jeden z nejkrásnějších ostrovů chorvatského Jadranu, na což jsou jeho obyvatelé samozřejmě náležitě hrdí. Během posledních několika let se ostrov stal oblíbenou a hojně vyhledávanou turistickou destinací. Šoltu si oblíbili milovníci turistiky, potápění, rybolovu i příznivci klidné, romantické dovolené v Chorvatsku

ostrov Šolta - Nečujam, pláž
Foto: Šolta - Nečujam, pláž

Šolta se může pochlubit zajímavou historií. Četné archeologické nálezy dokládají, že byl ostrov osídlen již v prehistorických dobách. Další památky, které zde byly objeveny, jsou zase datovány do období starověkého Říma. V té době zastával ostrov důležitou funkci křižovatky mořských cest. Středověk se nesl ve znamení četných pirátských útoků, piráti z Omiše a pak také Benátčané Šoltu dokonce obsadili. V 16. století se stala útočištěm pro pevninské běžence, kteří se chtěli ukrýt před Turky. Během druhé světové války byli všichni obyvatelé ze Šolty násilně vystěhováni, dnes jich zde žije okolo 1 500. Místní obyvatelé se věnují především zemědělství, konkrétně pěstování vinné révy, ovoce, oliv a mnohé živí také rybolov. Již od doby římského impéria je Šolta proslulá včelařstvím. V současné době na významu roste především cestovní ruch.

Největší bohatství ostrova představuje nedotčená příroda, zdejší četné zátoky a zálivy jsou lemovány krásnými přírodními plážemi a omývány křišťálově čistým mořem. Ostrov Šolta se může pochlubit dokonce zelenou ekologickou pečetí, která je důkazem toho, že patří k nejčistším destinacím Chorvatska. Upravované pláže je pak možné najít v oblastech hlavních turistických letovisek, jako je Nečujam, Rogač, Stomorska a Maslinica. Vnitrozemí západní části ostrova ukrývá úrodnou krasovou plošinu. Díky středomořskému podnebí se zde průměrné teploty pohybují kolem 8°C v lednu a 25°C v červenci. Od časného jara se zde můžete kochat kvetoucí vegetací. V létě je počasí velmi stabilní - panují zde zkrátka ideální podmínky pro rekreaci.

ostrov Šolta - Nečujam - privát Ankica, Chorvatsko
Foto: Šolta - Nečujam, privát Ankica

Ostrov Šolta však potěší nejen milovníky přírody, ale také městského života - kromě pobřežních turistických letovisek stojí za návštěvu například vnitrozemské hlavní “město“, nebo spíše obec Grohote, která ukrývá rázovitou lidovou architekturu a opevněná selská stavení. Grohote je již od roku 1811 hlavním hospodářským a administrativním centrem Šolty. Na pozůstatky dávných kultur a starobylou architekturu však můžete narazit téměř všude na ostrově. 

Ubytování na Šoltě na mnoha krásných místech tohoto jedinečného prosluněného ostrova nabízí CK HAP TOUR:

Privát Ankica - Nečujam

V turisticky nejnavštěvovanějším letovisku Nečujam na severním pobřeží ostrova se nachází privát Ankica nabízející klimatizované čtyřlůžkové apartmány s možností jedné přistýlky. Je situován v kopci a nabízí tak překrásné výhledy na zátoku. Menší oblázkové pláže jsou vzdáleny méně než 100 metrů, větší pláž se nachází u nedalekého hotelu. Privát Ankica je jako stvořený pro prožití klidné rodinné dovolené. Přímo v letovisku jsou k vidění pozůstatky někdejšího římského osídlení. Návštěvníci mají také možnost širokého sportovního vyžití.

ostrov Šolta - Stomorska, Chorvatsko
Foto: Šolta - Stomorska

Privát Ivan - Stomorska

Velké oblibě se těší také privát Ivan v letovisku Stomorska, které je situováno v hluboké zátoce na severovýchodním pobřeží Šolty. Poklidný ráz malebné zátoky zpestřují malé hospůdky a restaurace s příjemným posezením. Najdete zde také nejstarší jachtařský přístav ostrova. Privát Ivan, který je zasazen do překrásného prostředí ostrovní vegetace, nabízí apartmány pro 2 až 8 osob. Domu nechybějí terasy, venkovní krb s možností grilování ani soukromý bazén. Balkóny a terasy mají překrásný výhled na zátoku.

Vila Tino - zátoka Stračinska 

Kdo touží po dovolené na absolutní samotě, může si v malebné klidné zátoce Stračinska na jihu ostrova pronajmout nově zrekonstruovanou vilu Tino určenou pro 6-8 osob. Leží v bezprostřední blízkosti moře, nejbližší obchod a restaurace jsou vzdáleny cca 2 km. Kdo by měl zájem, může si zapůjčit loďku nebo se vydat lovit ryby s majitelem domu. Toto místo je ideální pro lidi vyhledávající na Šoltě naprostý klid a soukromí.

ostrov Šolta - zátoka Stračinska - vila Tino
Foto: Šolta - zátoka Stračinska, vila Tino

Apartmány Galeb - Maslinica

V blízkosti malé rybářské osady Maslinica na nejzápadnějším výběžku ostrova se nachází čtyřlůžkové apartmány Galeb. Leží přímo u moře v Maslinické zátoce a nabízí svým hostům dokonalé soukromí. Do centra obce Maslinica, která oplývá řadou zajímavých památek, je to 5 minut cesty, do překrásné zátoky Šešula pak o 5 minut více. Z pláže se naskýtá výhled na sedm malých ostrůvků, panují zde skvělé podmínky pro jachtaře a užijí si zde i potápěči. Kdo hledá romantiku a klid, je pro něj Maslinica jako stvořená.

ostrov Šolta - Maslinica - apartmány Galeb, Chorvatsko
Foto: Šolta - Maslinica, apartmány Galeb

Dovolená s výlety

Pobyt na ostrově Šolta je možné si zpříjemnit některým z mnoha zajímavých výletů, jako je například návštěva historického města Trogir, které je zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO, doplněná koupáním na ostrůvku Krknjaš. Oblíbený je rovněž lodní výlet na nedaleký ostrov Hvar. Další možností, jak si zpestřit dovolenou na Šoltě je půjčit si kolo a vydat se za nejzajímavějšími místy ostrova na kole. Milovníky vína pak jistě potěší možnost taxi výletů po ostrově spojených s ochutnávkou vína.

ostrov Šolta - lodní výlet
Foto: Šolta, lodní výlet

Pobyty na ostrově Šolta organizuje cestovní kancelář HAP TOUR, která letos otevírá svou jubilejní dvacátou sezónu. Vedle Šolty v nabídce i další pobytová místa na Jadranu - Biograd na Moru, Primošten, Trogir, Duče a Nemira (Omišská riviéra), ostrov Brač, Makarska a Brela.

logo CK Hap TourCK HAP TOUR
Sokolská 113/8
460 01  Liberec 1
Tel.: 485 109 797

info@haptour.cz  
www.haptour.cz 

- PR článek -

 

Článek byl zobrazen 15 272 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA