Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Vis

Návštěvu ostrova Vis ocení nejen milovníci moře, pláží a dobrého vína, ale také obdivovatelé přírody. Romantické zátoky s průzračně čistou vodou lemují pobřeží celého ostrova, zatímco vnitrozemí je poseto malými vinicemi, které patří  k nejvyhlášenějším v Dalmácii.

Ostrov Vis se nachází necelých 45 km od pevniny a je tak nejzápadnějším ostrovem skupiny středodalmatských ostrovů. Právě díky své strategické poloze se stal dějištěm jedné z největších a nejznámějších námořních bitev 19. století, ve které utrpěla porážku Itálie a významně se tak oslabila její pozice během  prusko-rakouské války. Výhodné polohy využily také novodobé dějiny, a tak tu za Titova režimu vyrostla významná vojenská základna Stupišče, kvůli které byl ostrov až do roku 1990 pro zahraniční návštěvníky nepřístupný. Dodnes na ostrově naleznete množství chátrajících vojenských objektů. Mnohé z nich se místní obyvatelé snaží využívat k civilním účelům. Na druhou stranu, právě díky uzavření ostrova pro turistiku, můžeme dnes obdivovat zachovalé přírodní útvary, které by se jinak s velkou pravděpodobností nedochovaly. Mezi ně patří i bezpochyby nejkrásnější zátoka na ostrově – Stiniva. Vznikla zřícením stropu velké jeskyně, která zde původně stávala. Vytvořila se tak romantická plážička obklopená ze všech stran vysokými skalami. Není divu, že je od roku 1967 chráněna jako mimořádný geomorfologický přírodní výtvor. Podobnými zátokami je pobřeží Visu doslova protkáno. Některé jsou sice po pevnině hůře přístupné než od moře, ale pokud se k nim vydáte, rozhodně nebudete litovat.

Mezi nejnavštěvovanější místa patří také přilehlé ostrůvky, které se nacházejí zejména v jižní části. Jedním z nich je Biševo s proslulou Modrou jeskyní. Ta je dlouhá 31 metrů a svou intenzitou světelného záření se vyrovná i mnohem známější Modré jeskyni na Capri. Přístupná je však pouze za klidné hladiny moře. Dalším tipem na výlet je Zelená jeskyně na ostrově Ravnik. Sice nemůže barevně soupeřit se svou modrou kolegyní, ale určitě vás zaujme svou velikostí. Pozoruhodné jsou také dva vchody do jeskyně, které jsou od sebe vzdáleny jen pár metrů. Milovníci potápění si jistě nenechají vedle návštěvy jeskyní ujít ani ponor k vraku lodi Teti. Tato italská dopravní loď ztroskotala u ostrůvku Mali Barjak v roce 1930 vlivem špatné navigace. Od té doby se tento 72 metrů dlouhý vrak v hloubce necelých 35 metrů stal vyhledávaným cílem potápěčů.

Trajektové spojení je zajištěno ze Splitu společností Jadrolinija. Trajekty v sezóně jezdí dvakrát denně, o víkendu dokonce třikrát. Cena za dospělou osobu je 41 kun, za osobní automobil 270 kun. Mimo sezónu jsou ceny zhruba o 20% nižší. Délka plavby je přibližně dvě hodiny.

Další články z Chorvatska:
Korčula - léty prověřená kvalita
Hvar, chorvatská Madeira nezklame!
Když na slavnost, tak do Rabu
Do Chorvatska vlastním autem
Stezkami po Istrii

Článek byl zobrazen 9 255 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA